Everton jsem upřednostnil před Ligou Mistrů, odhaluje Drenthe

07/09/2011 0 Od Meňa

Jedna ze dvou letních posil, Royston Drenthe chce dostat svoji uvadlou kariéru zpět do správných kolejí a věří, že Everton je pro jeho cíl ideální destinací.

Royston Drenthe v posledních letech neprožíval zrovna nejvydařenější část své fotbalové kariéry. V Realu Madrid se nikdy nedokázal prosadit, a tak s otevřenou náručí přivítal šanci prokázat svoji pověst talentovaného rychlíka a zároveň si vyzkoušet zcela odlišnou fotbalovou kulturu. A podle prvních dojmů se zdá, že Holanďanovi se v Merseyside nadmíru zalíbilo.

„Mám z toho velmi dobrý pocit. Od prvního okamžiku už se tu cítím jako v rodině, jako doma. Manažer se na mě hodně těší a sám jsem moc rád, že tu můžu být. Je to nejlepší místo, kde ukázat svoje kvality, protože anglický fotbal může být pro moji budoucnost opravdu důležitý,“ tvrdí čtyřiadvacetiletý křídelník.

„Mám rád rychlost zdejšího fotbalu, mám rád souboje a jezdit celý zápas naplno. Atmosféra stadionu zní jako řev vlků. Ve Španělsku je to hodně rozdílné, protože tam se na stadionech tolik nehuláká jako v Anglii. Na Bernabeu pořád slyšíte hlavně trumpety a pořvává se jen během zápasů Champions League. Když jsem byl mladým hráčem ve Feyenoordu, miloval jsem hluk našich fanoušků a vím, že Liverpool je v tomhle jako Rotterdam, fandové jsou stejní. Mají stejnou mentalitu a chtějí vás vidět bojovat. To je důležitější, než cokoliv jiného.“

Právě ve druhém největším nizozemském městě přišel Drenthe v dubnu 1987 na svět. V mládí hrával hned za tři kluby – Neptunus, Feyenoord a Excelsior, kariéru však nastartoval právě v tom nejznámějším Feyenoordu. Odehrál však za něj jen dvě sezony, pak přišel přestup ke madridským Galacticos.

„Když porovnám Merseyside a Rotterdam, fotbalové rozdělení je podobné. V Rotterdamu jsou tři kluby – Excelsior, Feyenoord a Sparta. Feyenoord má největší stadion. Pokud prohraje zápas, ve kterém měl vyhrát, po jeho skončení se ani nedostanete do auta. Všude jsou fanoušci, čekající na vás.“

Časy, kdy Drenthe kopal ve své domovině, už jsou ale dávno pryč, místo toho musí nadaný záložník prokázat, že zpackané angažmá ve španělské metropoli, mu z jeho hráčských schopností nic nevzalo. O jeho služby stálo několik jiných klubů, Drenthe měl však jasno.

„Real chtěl, abych šel do Benficy nebo Porta, či podobných klubů, protože byli připraveni zaplatit hodně peněz, ale já tam nechtěl. Když mi manažer řekl, že bych mohl podepsat s Evertonem, říkal jsem si, “Díky Bože“. Když jsem prvně mluvil s manažerem, měl jsem sebevědomý pocit, a také už jsem mluvil s novými spoluhráči. Když jste v novém klubu, musíte být proaktivní. Pokud jen sedíte a nic neříkáte, je těžké se stát součástí skupiny. Pokud ale zavtipkujete, je to daleko jednodušší.

Teď jen tvrdě trénujeme. Nehrál jsem v žádném přípravném zápase, přes léto jsem jen trénoval v tělocvičně s lidmi jako Lassana Diarra a Gago. Mám co dokazovat, protože můj čas v Realu se naplnil. Naplnil se už před rokem. Na konci sezony už nebudu hráčem Realu, protože mi skončí smlouva.

Jsem opravdu šťastný, že můžu udělat tenhle krok, pro mou budoucnost je hodně důležitý. Everton je pro mě nová úroveň. Musím trénovat tvrdě, abych se dostal do týmu a pak můžu prokázat svoje schopnosti. Můj první rok v Realu  byl nejlepší. Hodně jsem se naučil od hráčů jako Cannavaro, Raul, Salgado, Guti, Robinho nebo Sneijder. Tehdy měli jeden z nejlepších týmů na světě, byl to mix mladých a zkušených hráčů. Pak se ale hodně změnilo, protože ten tým se rozpadl.“

Nepomohla ani hostovačka v Herculesu, a tak se Drenthe může připravovat na pobyt na anglických trávnících. Samotnou Premier League prý už dlouho rád sleduje a zcela cizí mu není ani Everton. Holanďan současné mžstvo zná a ví o jeho schopnostech.

„Už před příchodem jsem o týmu hodně věděl, ale potřebuju se dozvědět i něco o minulosti klubu. Hráče znám a když tu byl Steven Pienaar, Everton jsem sledoval často, protože je to můj dobrý přítel. Mám rád zdejší bojovný styl týmu. Může vám vyhrát hodně zápasů.

Obzvlášť se těším na spolupráci s Timmy Cahillem. Mám rád jeho hru. Ale těším se na celý tým. Taky jsem hrál proti Johnovi Heitingovi, ještě když jsem byl ve Feyenoordu a on v Ajaxu, a pak když já byl v Realu a on v Atleticu. Jestli budu hrát v nejbližším zápase? Manažer chce, abych byl připravený, takže se v tom zápase asi neobjevím, ale v dalším utkání proti Wiganu, už doufejme budu hrát,“ prozrazuje Drenthe.