Preview: Everton – Aston Villa

08/09/2011 0 Od Meňa

Od nepříjemného dění, odehrávajícího se mimo hřiště, se Everton po reprezentační pauze vrací na trávníky. Proti Aston Ville bude usilovat o první domácí body.

Everton začátkem sezony znovu ničím neoslňuje, přesto na první plnohodnotný bodový zisk nemusel čekat ani zdaleka tak dlouho, jako loni. Krom toho se ale musí vyrovnávat s nečekanými ztrátami. Bude to na dosud neporaženou Aston Villu v sobotu stačit?

Tem, kdo shlédnul vstupní zápas sezony proti QPR, si určitě před výletem do Blackburnu žádné iluze nedělal. A výkon hostů mu dal koneckonců za pravdu. Toffees chvílemi dokonce ani proti dalšímu z vážných adeptů na sestup nevěděli, kde jim hlava stojí, a na skóre to mohlo, nebo spíše mělo být znát. Fotbalové štěstí, které se od Evertonu tak milerádo často odvrací, se ale na borce z Goodisonu tentokrát usmálo. Rovers zahodili dvě penalty a další darovanou jedenáctku v nastaveném čase proměnil Mikel Arteta.

Kdo mohl tušit, že šlo nejen o poslední Baskův gól, nýbrž o jeho takřka finální doytek s míčem, coby hráče Evertonu. O pár dní později se již týmový symbol upisoval Arsenalu a podobně záživný deadline day prožíval i Jermaine Beckford, který bude střílet góly za Leicester. Bude proto zajímavé, v jakém rozpoložení se tým v sobotu, kdy mimojiné dojde k prvnímu protestnímu pochodu The Blue Union, na Goodisonu představí.

V každém případě však nyní mužstvo potřebuje cítit podporu fanoušků více, než kdy jindy a právě o to žádá i Phil Jagielka. „Pokud podáme dobrý výkon, fanoušci budou stát za námi, a to hodně potřebujeme. Trochu nám chybí sebevědomí, obzvlášť během začátků zápasů. Rozumíme tomu, že fanoušci si už prožili několik špatných vstupů do sezony, slušně řečeno, takže jsem si jistý, že dobrý start chtějí stejně, jako my. Pokud se nám ale v sobotu podaří získat tři body, nepůjde o špatný začátek.“

I v Aston Ville se přes léto děly věci. Midlandský celek také oslabil, když ztratil, byť očekávaně, dvě ze svých největších opor Ashley Younga a Stewarta Downinga. Ta největší rošáda, která se v klubu, jež podobně jako Everton vyklízí v předchozích letech téměř samozřejmé pohárové pozice odehrála, nicméně neměla nic společného s hráčským kádrem, nýbrž se změnou manažera. Po dlouhých tahanicích se jím stal ten, od kterého to fandové Villans čekali nejméně – lodivod potopeného Birminghamu City, Alex McLeish.

Na Villa Parku ale i přes všeobecnou nelibost příznivců, není třeba malovat čerta na zeď. Úvod sezony Ville zatím vychází. V prvním kole si odvezla bod z Craven Cottage, posléze si snadno poradila s Blackburnem a před reprezentační přestávkou si body rozdělila s rozjetým Wolverhamptonem. Inkasovala přitom pouhý jediný gól, což může Evertonu, který už i tak má výrazné trable se střílením branek, nahánět obavy.

Před výletem na Goodison tak ve villanské squadře panuje uvolněná atmosféra, Alex McLeish nicméně odmítá Everton odepisovat. „Pořád jsou konkurenceschopní. Když se podíváte na jádro jejich týmu, jsou to hráči, kteří týmu pomohli v mnoha posledních letech skončit v první desítce. Musíme se koncentrovat a jet tam s tím, že chceme vyhrát, než se strachovat o Everton. Všechno o nich víme.“

Posledně se oba celky setkaly začátkem dubna, a ani tehdy v dobré formě hrající Blues na Villans nevyzráli. Dokonce museli v poslední desetiminutovce penaltou odvracet porážku.

Historie soupeře

Aston Villa FC byla založena v březnu roku 1874 v Handworthu, což je nyní součást druhého největšího města Spojeného království, Birminghamu. Historicky první zápas sehrála Aston Villa s rugbyovým týmem Aston Brook St. Mary´s Rugby Team. Zajímavostí je, že první poločas tohoto klání se hrál podle pravidel rugby a ten druhý už podle tehdejších fotbalových pravidel.

Netrvalo dlouho a Villa se stala jedním z nejlepších týmů v Midlands. První trofej, Birminghamský pohár vyhrála v roce 1880. Ovšem o sedm let později mohl klub slavit už daleko větší úspěch – zisk Anglického poháru. Roku 1888 se Villans stali jedním ze zakládajících členů Football League. V té době už byli díky zisku několika Anglických pohárů a ligových titulů, proslaveni po celé zemi a stali se nejúspěšnějším anglickým klubem Viktoriánské éry. V roce 1897 se klub přestěhoval na nynější stánek Aston Lower Grounds, kterému fanoušci začali brzy říkat Villa Park.

V pořadí šestý FA Cup Villa získala již v roce 1920 a to byl také začátek pomalého úpadku. Aston Villa, klub který patřil nejlepším na světě, finišoval v tabulce rok od roku hůře a tak v roce 1936 musel čelit sestupu do Second Divison. Poprvé v historii. Toto období je také svědkem rekordu, kterým by se nechlubil žádný fotbalový klub. Aston Villa inkasovala během jedné sezony neuvěřitelných 110 branek.

Po válce se klubu ujal bývalý hráč Villans, Alex Massie a ten s Villou také vyhrál první trofej po 37 letech, když ve finále FA Cupu zdolala slavné Busbyho děti z Manchesteru United. V 60. letech se v Aston Ville vystřídalo hned několik manažerů a klubem zmítala nestabilita. Vše vyvrcholilo třetím sestupem o ligu níže v roce 1967.

Ani tam se ale nedařilo. První sezonu Villa skončila ve druhé lize 16. a i díky narůstajícím dluhům se dostala až na samotné dno druhé nejvyšší soutěže. Jediným řešením jak se dostat z krize, byla razantní změna ve vedení. Klub koupil londýnský finančník Pat Matthews, který si s sebou přivedl i Douga Ellise, pozdější výraznou postavu dějin Aston Villy. Jenže ani nový management zprvu nezabránil sestupu do Third Division. Poté už se Aston Villa postupně zvedala a po pěti letech tvrdé práce se znovu vrátila mezi elitní členy Football League.

Nejúspěšnější klubové období na sebe nenechalo dlouho čekat. V sezoně 1980/81 vyhrála Villa ligový titul a v následující sezoně zažila obrovský úspěch v podobě finálového vítězství nad Bayernem Mnichov ve finále Evropského poháru. Jenže nic netrvá věčně a Villans se za pár let museli znovu smiřovat se sestupem. To se psal rok 1987. V roce 1992, už opět jako prvoligisté, se stali jedním ze zakladatelů Premier League a skončili na druhém místě. Po zbytek 90. let Villa často měnila manažery a v lize se umisťovala rok od roku jinak. I přesto ale získala dva Ligové poháry a dosáhla na finále FA Cupu.

Zásadní změna přišla v roce 2006, kdy se fanoušky neoblíbený Doug Ellis rozhodl klub prodat americkému byznysmenovi Randymu Lernerovi. To už byl u týmu i současný severoirský manažer Martin O´Neill, který Villans dovedl do horních echelonů tabulky a také do evropských pohárů. Severoirský manažer však nečekaně v létě 2010 oznámil svoji rezignaci a jeho nástupce Gerard Houllier ve své funkci ze zdravotních důvodů vydržel sotva rok. V krátkém sledu třetí jmenování manažera znamenalo pro fotbalovou veřejnost šok – stal se jím někdejší šéf městských rivalů ze St. Andrews, Alex McLeish.

Zápasová fakta

Nejčastěji hraný zápas historie anglické nejvyšší soutěže se víkendovým střetnutím dostává na číslo 193. Aston Villa stále s 72 ligovými výhrami ku 70 Evertonu těsně vede. Villans navíc mají navrch i v posledních sezonách. Naposled je Everton porazil v březnu 2006 doma vysoko 4-1, od té doby však uplynulo již deset vzájemných nevýherních zápasů. Aston Villu tak Toffees neporazili nejdéle ze všech prvoligových účastníků.

Na druhou stranu se proti celku, vyznávajícímu vínovou kombinaci, výsostně daří Timu Cahillovi. Aston Ville už celkově nasázel sedm gólů v jedenácti zápasech, více, než jakémukoliv jinému klubu. Společná utkání mívá rád i Leon Osman, který Villans vstřelil góly čtyři. Maličkému záložníkovi jinak chybí jediný zápas k dosažení hranice 250 utkání v kariéře, zatímco sobotní zápas bude dvoustým v modrém dresu pro Phila Nevilla.

Everton

V minulém zápase na Ewood Parku Everton pokračoval v trendu střílení gólů ve druhých poločasech. Již osm posledních ligových tref padlo právě ve druhé půli. Střelba gólů je činnost, která činí problém celému týmu, ovšem poslední dobou se v ní nedaří ani tomu, od kterého by se to čekalo nejméně. Tim Cahill se v letošním kalendářním roce za Toffees ještě netrefil. Celkově jeho gólový půst činí 12 zápasů, což je největší číslo za celou dobu jeho angažmá v Evertonu.

Aston Villa

Slušnou formu si z konce minulé sezony přenesla i do letošní. V posledních jedenácti zápasech prohrála jen jednou, přitom pětkrát vyhrála a ve stejném počtu utkání remizovala. Na druhou stranu vévodila tabulce v ohledu ztracených bodů. Vždyť v zápasech, ve kterých se ocitla ve vedení, celkově poztrácela 26 bodů.

Vzájemná bilance

  • Celkově:                76-55-79
  • Na Goodisonu:       50-26-28
  • V Premier League:  7-14-17

Absence

Obě nové posily, Royston Drenthe a Denis Stracqualursi, se objeví v zápasové nominaci, a to samé by mělo platit i pro Leightona Bainese, který kvůli lehčímu zranění chodila předčasně opustil reprezentační sraz, společně se Seamusem Coleman a Magaye Gueyem, kteří doléčili svá zranění. Možná až do Vánoc ovšem bude vinou zranění třísel chybět Victor Anichebe.

Reprezentační povinnosti musel oželet i Darren Bent, který ovšem po drobných potížích s třísly, v sobotu s velkou pravděpodobností nastoupí.

Everton: Howard, Mucha, Hibbert, Neville, Jagielka, Distin, Heitinga, Baines, Osman, Barkley, Cahill, Fellaini, Bilyaletdinov, Drenthe, Rodwell, Anichebe, Saha, Vellios, Stracqualursi

Aston Villa: Given, Guzan, Warnock, Dunne, Hutton, Makoun, Collins, N’Zogbia, Bannan, Delph, Clark, Albrighton, Petrov, Ireland, Jenas, Herd, Bent, Agbonlahor, Heskey, Delfouneso

  • Kdy: 10.9. 16:00 SEČ
  • Kde: Goodison Park
  • Rozhodčí: M. Oliver