Everton – Aston Villa 2:2

10/09/2011 0 Od Meňa

Jestliže v minulém zápase se k Evertonu přiklonilo štěstí, dnes bylo vše znovu při starém. Blues herně Aston Villu přejeli, musí se však spokojit s pouhým bodem.

Goodison Park byl dnes svědkem nejen prvního protestního pochodu směřovaného vůči vedení, ale také doposud zdaleka nejlepšího letošního výkonu. Už už to vypadalo, že Toffees si ze zápasu odnesou naprosto zasloužené tři body, poslední desetiminutovka však bohužel neskončila podle plánu.

Největší potíže měl David Moyes očekávaně s poskládáním útoku. Vždyť k dispozici měl z čistokrevných strikerů pouze Velliose s nováčkem Stracqualursim, a tak se na hrotu objevil Tim Cahill, kterého doplňoval Leon Osman. Velkým překvapením byla absence Phila Nevilla, který se musel spokojit pouze s lavičkou, stejně jako mladičký Ross Barkley. Bleskový a nečekaný návrat naopak zaznamenal Seamus Coleman, který zaujal svoji tradiční pozici pravého záložníka.

A byl to právě dravý irský rychlík, který se sotva po několika vteřinách postaral o první rozruch. U postranní čáry se Coleman odpoutal od svého strážce, následně přihrál do vápna Osmanovi, který po kontaktu s Collinsem upadl, píšťalka sudího Olivera nicméně vytoužený pískot nevydala. Brzká aktivita byla věrným náznakem toho, jak Everton ke hře po většinu zápasu přistupoval. Vždyť uplynulo jen deset minut, a na brankové čáře musela obrana hostí zasahovat proti Jagielkově hlavičce a zanedlouho se musel činit Shay Given proti Osmanově střele.

Hbitý středopolař byl u všeho podstatného a také to byl on, kdo se postaral o otevření skóre. Osmanovu přítomnost za sebou vycítil Cahill, z otočky mu do volné pozice přihrál a Ossiemu zbývalo v tváří tvář gólmanovi zamířit k tyči, což se mu povedlo na jedničku.

Vedení mohl Osman zdvojnásobit o pár minut později. I tentokrát jeho střela, tentokrát z větší vzdálenosti, mířila do brány, Given ale jeho pokus zavčas polapil. Zastínit se ale nedali ani další středopolaři. Jen těsně nad střílel ze střední vzdálenosti Fellaini a Rodwellova tečovaná střela si to nasměrovala o metr vedle Givenovy svatyně. Do šaten tak Everton musel odcházet se spokojeností, byť možná s černým svědomým neproměněných příležitostí.

Hůře jak v prvním poločase již na opačné straně Villans hrát ani nemohli, a tak to od druhého poločasu vzali z druhého konce. Ještě předtím ovšem sudí Evertonu odepřel velice pískatelnou penaltu po faulu Bannana na Bainese. Aktivita Aston Villy přitom nevypadala kdovíjak výhružně, defenziva Blues si s její jalovou ofenzivou rozhodně rady věděla. Krátká už však v 62. minutě byla na střelu Styliana Petrova z dobrých 25 metrů, která zapadla na centimetry k tyči.

Toffees se tak ocitli znovu na začátku, o to víc ale zatoužili po tom, vedení obnovit. Cahillovu hlavičku po centru Colemana Given bravurně vyrazil, v následné skrumáži ovšem číhajícího Jagielku nedovoleně atakoval Fabian Delph a rozhodčí měl tentokrát jasno – penalta. K míči se postavil nyní již jejich permanentní exekutor Leighton Baines a Givena poslal na druhou stranu. 2-1.

Debut pak Moyes dopřál Roystonu Drenthemu, který dělal Bainesovi společnost na levé straně a jeho přímočarost div se, že nevedla k dalšímu gólu. Svůj únik zakončil přihrávkou Osmanovi, jehož střelu ale defenziva Villy na poslední chvíli zneškodnila. Zápas se pomalu chýlil ke konci a Everton byl blízko druhému vítězství v řadě. Když se však Villans v 82. minutě vydali k ojedinělé akci, dopadla tak, jak už jsme tomu tolikrát byli svědky. Albrightonův centr našel Agbonlahora, a s jeho hlavičkou neměl Howard šanci.

Blues se tak snažili o další „injury time winner“, který skutečně málem přišel. Střídající Vellios využil chyby obrany soupeře, poradil si i s Givenem, ale v obležení doléhajících stoperů těsně minul otevřenou bránu. Madičký Řek se chtěl hrdinou stát i o pár okamžiků později, jeho prudkou střelu ale Given vyrazil. Nakonec se tedy oba celky rozešly smírně, Evertonians ovšem může u srdce hřát předvedený výkon, který je doufejme pozitivním příslibem pro nadcházející zápasy.

Everton: Howard, Hibbert, Jagielka, Distin, Baines, Coleman (80. Barkley), Fellaini, Rodwell, Bilyaletdinov (71. Drenthe), Osman, Cahill (84. Vellios)

Aston Villa: Given, Hutton, Dunne, Collins, Warnock, N’Zogbia (71. Albrighton), Delph (79. Ireland), Petrov, Heskey (16. Bannan), Bent, Agbonlahor

Hodnocení hráčů: Howard 6, Hibbert 7, Distin 8, Jagielka 7, Baines 9, Coleman 7, Fellaini 7, Rodwell 6, Bilyaletdinov 6, Osman 8, Cahill 7, Drenthe 7

Góly: 18. Osman, 68. Baines (pen) – 62. Petrov, 82. Agbonlahor

Držení míče: 58% – 42%

Střely na bránu: 10 – 3

Střely mimo bránu: 7 – 4

Rohové kopy: 8 – 0