Preview: Everton – Swansea City

20/12/2011 0 Od Meňa

V dalším zápase proti nováčkovi se na Goodison Parku představí Swansea, v nejvyšší soutěži premiérově reprezentující zemi červeného draka.

V historii Premier League bude patřit Swansea City výhradní místo. Od jejího založení roku 1992, se do ní probojovali jako první Velšané, a tak se na Goodison Parku představí po dlouhé řádce let. A nebylo by od věci, kdyby pro Swans v takovém příjemném návratu, nedopustili Toffees další překvapení, tak jak se jim to máme podařilo minulou sobotu s Norwichem. Ti se také na Old Lady podívali prvně po několika letech a nechybělo málo a druhá domácí prohra v řadě s papírově slabším, byla na světě.

Scénář to byl jako přes kopírák – dominance Evertonu, soupeř vstřelí gól z první (a jediné) šance, další dominance Evertonu a neschopnost najít cestu ke gólu. Tentokrát se Blues povedlo alespoň vyrovnat, ale krom již tradiční bezzubé ofenzivy se pozornost začíná stáčet i vyloženě směšné bilanci hostujících týmů. To, že letos zpravidla v domácích zápasech Everton nejdřív inkasuje, již není novinkou, ale zaráží již i jiný fakt. Toffees v průměru v domácím prostředí inkasují nejméně střel v lize, přesto záhadně nacházejí recept, jak neudržet čistý štít. V posledních šesti herních hodinách na Goodisonu navíc musel Tim Howard provést jediný zákrok a dohromady soupeři vyprodukovali pouhé čtyři střely na bránu a hned tři z nich skončily gólem. To už je pro Moyese a spol. pořádný námět na přemýšlení. A nebo se jedná o pouhou smůlu?

Svoji klíčovou roli naopak prokázal Royston Drenthe. Křídelník se vrátil po třítýdenní pauze a sehrál obrovskou roli ve vyrovnávací trefě. I čísla mluví jasně. Statisticky Evertonu trvá dát gól 40 minut, když Drenthe hraje, zatímco hrozivých 156 minut, když na hřišti není. Proti Canaries měl také 100 procentní přesnost přihrávek, čtyřikrát vystřelil a připsal si asistenci.

Fandové Cardiffu City museli letos v květnu zuřit. Nejen z důvodu, že jejich tým opět nezvládl play-off, ale také protože museli sledovat, jak jejich úhlavní rival ze Swansea otevírá bránu do Premier League. Byli to právě Bluebirds, od kterých se očekávalo, že stanou prvním velšským celkem v Premier League, ale prognózy se ne a ne vyplnit, a tak jim Swans na oplátku předvedli, jak se na to musí.

A nuto říct, že Walesu zatím Swansea ostudu nedělá, ba naopak. Po celou sezonu si Swans drží konzistentní formu, sem tam proloženou výhrou, sem tam proloženou remízou či prohrou. Tak, jak se zkrátka od progresivního nováčka očekává. Porážek zatím Swansea posbírala nejvíce, a to sedm a v posledních pěti kolech prohrála dvakrát, naposled na hřišti Blackburnu. Zvítězila čtyřikrát a o body se zatím dělila šestkrát, přičemž remízou skončil i minulý zápas na St. James Parku, kde se Swans mohli opřít o svoji silnou zbraň – obranu. Vždyť letos Velšané udrželi již působivých osm čistých štítů, doma navíc obdrželi zatím pouhopouhé dva góly. Bez inkasované branky vyšli Swans i ze dvou posledních zápasů – domácí výhra nad Fulhamem a zmíněná remíza v Newcastlu.

Ani fungující obrana nicméně Swansea zatím nepřinesla ani jednu venkovní výhru. Brendan Rodgers však věří, že se to v brzké době změní. „Pokud si zachováme konzistentnost- individuálně i týmově, tak nevidím důvod, proč bychom nemohli sbírat body i venku. Z Newcastlu jsme si skvělý bod odvezli. Nebyli jsme ani zdaleka tak efektivní jak umíme být, ale pořád jsme tam získali bod, což ukazuje velkou vnitřní sílu. Everton je zavedený prvoligový klub s dobrými hráči, víme, že to bude těžký zápas.“

Naposled se oba kluby setkaly 26. února 1983. Swansea na konci sezony z First Division sestoupila, ale na Goodisonu brala bod za remízu 2-2. Za Everton dával dva góly Andy King.

Historie soupeře

Ještě dlouho předtím, než ve Swansea vůbec vznikl vlastní fotbalový klub, byl hlavní městskou fotbalovou lokalitou, kterou k čutané využívaly zejména místní děti, plácek, na kterém volně rostla plodina zvaná hrachor, anglicky „vetch“. Podobala se kapustě a sloužila jako krmivo pro krávy. Hřišti se v tak širokém okolí začalo říkat Vetch Field. Swansea Gas Light Company, která nedostala povolení v areálu vystavět plynovou elektrárnu, pak plochu pronajala Swansea League, a ta se postarala o to, aby na místě vyrostl patřičný trávník.

Ve Swansea se však velké popularitě vždy těšilo obzvlášt rugby, a tak se město svého fotbalového klubu dočkalo až v roce 1912, kdy vznikl Swansea Town AFC. Nováček se připojil k Second Division Southern League, ve které se setkal s několika ostatními kluby z jižního Walesu. První zápas pod profesionální hlavičkou Swansea odehrála ironicky proti odvěkému rivalovi z Cardiffu, a to 7. září 1912.

Swans se začalo dařit okamžitě. Ještě před první světovou válkou postoupili do vyšší soutěže a také díky tomu se stali jedním ze zakládajících členů Division Three poté, co se Southern League Division zařadila pod Football League. V další sezoně Swans obsadili pátou příčku a v silných výkonech pokračovali až do roku 1925, kdy se stali šampiony přejmenované Third Division.

Ve své premiérové sezoně v druhé nejvyšší soutěži Swansea vybojovala páté místo a zároveň prožila úspěšný rok v FA Cupu, když se probojovala do semifinále. Třicátá léta už nicméně tolik příznivá nebyla. Příslušnost v Second Division si klub zuby nehty držel do první sezony po skončení druhé světové války.

Ve třetí lize se ovšem Swans neplácali dlouho, naopak roku 1949 slavili postup zpět do Second Division, kde strávili příštích 16 let. Během onoho období navíc klub bodoval i na dalším bojišti, a to když se Swansea stala prvním velšským klubem, který ochutnal účast v evropském poháru, byť jen v jednom zápase proti východoněmeckému Motor Jena. V roce 1964 navíc Jacks došli znovu do semifinále Anglického poháru, kde mu tentokrát vystavil stopku Preston.

To už se ale Swansea s úspěšnými časy loučila. Konec špatné sezony 1964/65 vyústil v sestup a dvě sezony nato se tým propadl až do šedých pater Fourth Division. Roku 1970 se klub čerstvě přejmenovaný na Swansea City sice vyškrábal o soutěž výš, jenže o tři roky později se znovu poroučel. Ročník 1977/78 začal nadějně, ale jakmile se výkony v druhé polovině sezony začaly zhoršovat, manažer Harry Griffiths rezignoval a v pouhých 28 letech se novým manažerem stal John Toshack.

A právě tehdy Swansea započala svoji neuvěřitelnou pouť. Po postupu do Third Division následoval okamžitý návrat do Second Division – po čtrnácti letech. V druhé lize se Swans rok sehrávali a již první vážný útok na postupové příčky v dalším ročníku, sklízel úspěch. Třetí postup ve čtyřech letech a historicky první účast v nejvyšší soutěži, byla završena vítězstvím nad Prestonem. Sezona 1981/82 tak zůstává možná tou nejúspěšnější v historii klubu. Swansea skončila na šesté příčce, přičemž hned několikrát během sezony vévodila tabulce a porazila týmy jako Liverpool, Manchester United, Arsenal nebo Tottenham.

Pád který měl následoval, tak v jižním Walesu hodně bolel. Ve druhé sezoně City sestoupili a udržet se nedokázali ani rok nato ve druhé lize, což legendárního Toshacka stálo místo. Klub navíc bojoval na dvou frontách. Na hřišti se Swans spoléhali na nevyváženou kombinaci nezkušených mladíčků a veteránů, zatímco mimo hřiště hnali klub věřitelé k nejvyššímu soudu se záměrem likvidace. Zdrcující zprávy si fandové vyslechli v prosinci 1985, kdy byl skutečně vydán příkaz k likvidaci klubu. Záchrana přišla na poslední chvíli v osobě Douga Sharpa, místního obchodníka, který převzal nad klubem kontrolu. V pozadí tedy Swansea bitvu vyhrála, ovšem na hřišti se na lepší časy neblýskalo, naopak přišel v roce 1986 sestup, který Swans vrátil tam, odkud se o osm let dříve vydali ke své velké jízdě.

Poté, co soud schválil plán záchrany klubu a zrušil přestupové embargo, Swansea dosáhla postupu přes play off, novince, zavedené právě v sezoně 1987/88. Nadešlo tedy první období stability za několik let. Nejprve pod Terry Yorathem a pak Frankem Burrowsem, se klub několikrát představil v Evropě, zahrál si play off v roce 1993 a o rok později se poprvé vydal do Wembley, kde ve finále AutoGlass Trophy (dnes Football League Trophy), porazil na penalty Huddersfield Town.

Velká očekávání nicméně tým i přes slibné výkony v FA Cupu a Auto Windscreens Shield, nedokázal naplnit a v roce 1996, po totálním kolapsu v druhé půlce sezony, sestoupil. Swansea čekala manažerská rošáda. Na lavici se v krátké době vystřídal Jan Mølby, Alan Cork a John Hollins. Zlepšení nastalo právě pod posledně jmenovaným, když Swansea dovedl do dalšího play off a například k vítězství nad tehdy hvězdným West Hamem v FA Cupu. Nakonec tým v posledním kole sezony ovládl tabulku Division Three, do které se ovšem za rok znovu vrátil.

Po sestupu byl v červenci 2001 klub prodán řediteli klubu Miku Lewisovi za symbolickou 1 libru a následně klub putoval do rukou australského konsorcia, vedeného Tony Pettym. Kontroverzní situace fanoušky dopálila, sedm hráčů navíc dostalo výpověď a osmi dalším byly zrušeny smlouvy. Krize ve vedení vedla k vytvoření Swansea City Supporters‘ Trust, který měl za cíl klub zachránit a mít zástupce z řad fanoušků ve vedení klubu. V lednu 2002 tedy Pettyho skupina svůj podíl nakonec prodala, ovšem klubu se stále nedařilo po sportovní stránce. Sestup do Konference Swans odvrátili v poslední den sezony.

Existovala tak jen jedna cesta, a to nahoru. Pod Kenny Jacketem Swans postoupili do třetí ligy, kdy zároveň dal klub sbohem svému letitému domovu Vetch Field. Od sezony 2005/06 hraje Swansea na novém Liberty Stadium s kapacitou 20532 diváků. První sezona v novém domově přinesla smíšené pocity. V play off Swans vypadli na penalty s Barnsley, poprvé od roku 1994 však vyhráli Football League Trophy, když ve finále porazili Carlisle United 2-1.

Ještě nadějněji to se Swansea začalo vypadat pod vedením mladičkého oblíbence fanoušků, Roberta Martineze. Jeho atraktivní a zároveň účelné pojetí fotbalu ze Swansea udělalo horkého favorita na postup, který se klubu povedl v sezoně 2007/08. V Championship Swans rozhodně nehráli druhé housle a hned napoprvé obsadili osmou příčku a play off je minulo rozdílem pouhého bodu. Vysoký standard si Swansea držela dál i přesto, že Martineze zlákal prvoligový Wigan. Vysoké ambice pak definitvně stvrdil Brendan Rodgers. V sezoně 2010/11 s týmem obsadil třetí příčku a díky vítězstvím v play off nad Nottingham Forest a finálovém triumfu 4-2 nad Readingem, prožívá Swansea City první sezonu v Premier League, kde si jako první velšský klub zatím počíná zdatně.

Zápasová fakta

Everton se Swansea doposud v žádné soutěži nikdy neprohrál – devětkrát zvítězil a čtyřikrát remizoval. Swans ovšem vědí respektive spíše věděli, jak na Goodison Parku neprohrát. Tři z posledních čtyř vzájemných domácích zápasů skončily nerozhodně.

Everton

V pěti posledních domácích zápasech vybojoval pouze čtyři body, přičemž Osmanova trefa z minulého kola byla první brankou týmu po 272 minutách. Přestože Everton před vlastním publikem neudržel ani jeden čistý štít, méně gólů už obdržel jen Fulham, Liverpool a vedoucí trojice tabulky. Na druhou stranu už jen QPR a Wigan dali gólů méně než Blues, kteří jich stejně jako Swansea vstřelili 16. Případná výhra by byla 1800. v klubové historii.

Swansea

Má nejhorší venkovní bilanci v soutěži, ovšem v posledních třech venkovních zápasech ze čtyř remizovala, navíc vévodí v ohledu čistých štítů, a to společně s Manchesterem United. Vedle Boltonu jsou však Swans jediným celkem, který ještě nedokázal získat ani bod, pakliže soupeř v zápase vstřelil gól jako první.

Vzájemná bilance

  • Celkově:                  9-4-0
  • Na Goodison Parku:  4-3-0

Absence

Nepříliš nadějně vypadá výpomoc Jacka Rodwella a Seamuse Colemana v zápase, kteří mají stále potíže se stehnem respektive podkolenní šlachou. Swansea se po zranění kotníku vrací Angel Rangel, chybět ovšem bude Nathan Dyer, jehož zlobí chodidlo.

Everton: Howard, Hahnemann, Hibbert, Neville, Distin, Jagielka, Baines, Barkley, Fellaini, Osman, Gueye, Drenthe, Cahill, Stracqualursi, Saha, Bilyaletdinov, Vellios

Swansea: Vorm, Tremmel, Williams, Taylor, Monk, Caulker, Rangel, Britton, Sinclair, Routledge, Allen, Gower, Dobbie, Agustien, Richards, Graham, Lita, Moore

  • Kdy: 21.12. 21:00 SEČ
  • Kde: Goodison Park
  • Rozhodčí: Kevin Friend