Everton – Swansea City 1:0

21/12/2011 0 Od Meňa

Na Goodison Parku dnes Ježíšek předčasně naděloval body. Everton zrádné utkání pěkným výkonem zvládl.

Před zápasem připravil David Moyes dvě změny. Ze základní sestavy vyřadil trápícího se Tima Cahilla, naopak se do startovní jedenáctky vrátil Seamus Coleman a po několika zápasech také Royston Drenthe.

Právě přítomnost nizozemského rychlíka byla na hře Evertonu jasně znát. Jeho kopačky také hrály roli v první šanci zápasu, byť se odehrála až po úvodní dvacetiminutovce. Drenthe dával Sahovi, ten uvolnil Leona Osmana, jenže zavčas stačil zareagovat hostující brankář Vorm a bylo po nebezpečí. O pár chvil později Drenthe stříleně nacentroval do vápna, kde čekal Louis Saha, ale hlavičkoval vedle.

Everton nehrál vůbec špatně, zhruba v půlce poločasu ovšem přišel o Colemana, který možná uspěchal návrat ze zranění, a tak se na hřiště podíval Magaye Gueye. A u francouzského mladíčka můžeme rovnou zůstat, protože ten hrál ústřední roli v nejzajímavějších momentech zbytku poločasu.

Nejprve Osman krásně vyslal po křídle Bainese, ten naservíroval míč právě Gueyemu před bránu do velké šance, Vorm se ale včas položil a míč schoval v náručí. A v další gólovce se Gueye zjevil znovu po chytrém protažení Osmana a také tentokrát Vorm prokázal, jakou oporu v něm Swans mají. Koncem poločasu ještě Drenthe pálil z přímého kopu vedle, a tak se šlo do šaten za nerozhodného stavu, se kterým byl jednoznačně spokojenější lodivod Swansea, Brendan Rodgers.

Také do druhé půle vstoupili Toffees aktivně. Nevillova rychle rozheraná standartka vyslala do vápna Osmana, jeho slabší střela ale hostům potíže nanadrobila. Za svoji aktivitu však Osman odměnu přeci jen dostal, a to v 60. minutě. Drenthem rozehraný rohový kop usměrnil nechytatelně do horního růžku a Everton byl na koni.

Swansea do té doby neměla jedinou střelu na bránu a rozhodně se tak nedá říct, že by obraně Blues působila trable. Největší šancí Swans tak byla Grahamova hlavička, která naštěstí šla přímo doprostřed brány, kde čekal připravený Tim Howard.

Posledních dvacet minut přineslo zklidnění hry. Everton hrál to, co potřeboval, Swans nedovolil vytvořit si prakticky žádný souvislý tlak, a tak bylo víceméně jasné, že body zůstanou doma. V závěrečné šanci se ještě objevil Dennis Stracqualursi, když slabě vystřelil po nabídnutém brejku a za pár okmažiků už zazněl závěrečný hvizd. Blues tedy získali důležité a zasloužené tři body a krom nich také dělá radost první udržená domácí nula v letošní sezoně.

Everton: Howard, Hibbert, Jagielka, Heitinga, Baines, Coleman (31. Gueye), Fellaini, Neville, Drenthe (80. Cahill), Osman, Saha (75. Stracqualursi)

Swansea City: Vorm, Williams, Taylor (45. Rangel), Caulker, Britton (74. Lita), Sinclair, Routledge, Allen, Gower (46. Agustien), Richards, Graham

Hodnocení hráčů: Howard 6, Hibbert 7, Jagielka 7, Heitinga 7, Baines 7, Coleman 6, Gueye 6, Fellaini 8, Neville 7, Drenthe 7, Osman 8, Saha 6, Stracqualursi 6

Gól: 60. Osman

Žluté karty: Gueye – Williams, Routledge

Držení míče: 53% – 47%

Střely na bránu: 6 – 4

Střely mimo bránu: 7 – 0

Rohové kopy: 9 – 2