Zemřel Gary Ablett

02/01/2012 0 Od Meňa

Jen měsíc po úmrtí Garyho Speeda zasáhla fotbalový svět a Everton další rána. Dlouhý boj s nemocí včera prohrála velká osobnost liverpoolského fotbalu, Gary Ablett.

Bývalému hráči Liverpoolu i Evertonu byla v létě 2010 diagnostikována rakovina krve a i přes statečný boj včera večer zákeřné nemoci podlehl, a to ve věku pouhých 46 let. „Asociace ligových manažerů potvrzuje, že Gary minulou noc poklidně zemřel po šestnáctiměsíčním boji s rakovinou,“ stojí v prohlášení LMA.

Liverpoolský rodák dodnes zůstává jediným fotbalistou, který vyhrál FA Cup jak s Evertonem, tak Liverpoolem. Svoji kariéru začal jako odchovanec Reds právě na Anfield Road, kde během let 1983-92 nastoupil k 147 zápasům. Pak přišel přestup do Evertonu, kterému pomohl jako jeden z nepostradatelných hráčů v roce 1995 vybojovat Anglický pohár.

Dres Evertonu vyměnil po 156 zápasech za modrou Birminghamu a kariéru dohrál v Blackpoolu a americkém Long Island Rough Riders. Mezi lety 2002-06 pracoval jako trenér evertonské mládeže, poté se tři roky věnoval rezervě Liverpoolu a ještě před odhalením nemoci byl v sezoně 2009/10 manažerem Stockport County.

„Je to obrovský šok,“ řekl bývalý manažer Liverpoolu, Roy Evans. „Samozřejmě víme, že Gary byl nějakou dobu nemocný, je to hodně smutný den. Jako hráč byl k nezaplacení a dobře si vedl i v trénování. Na mládežnické úrovni určitě. Vím, že ve Stockportu měl těžké podmínky, ale celkově prožil skvělou fotbalovou kariéru. Je to pro sport velká ztráta.“

Odpočívej v pokoji, Gary.