Šestivteřinové překvapení

25/01/2012 0 Od Meňa

K fotbalu patří i góly ze samotných úvodních okamžiků zápasů a také Everton má v tomto ohledu svůj podíl.

Everton – Manchester United 1-2

FA Youth Cup, 3. kolo, 30. prosince 1969Branky, které padnou v úvodních sekundách hry jsou zvláštní; hráči ani fanoušci nejsou tak trochu připraveni na to, že se míč v síti objeví tak brzy. Nároků na nejrychleji vstřelený gól vůbec existuje mnoho a většinou pocházejí ještě z dní, kdy časomíra bývala neoficiální a televizní přenosy buď neexistovaly, nebo byly teprve v plenkách.

Za nejrychleji vstřelený gól v Anglii se obecně považuje trefa ze šesté sekundy, přičemž rekord drží tři hráči: Albert Mundy (Aldershot, 1958), Barrie Jones (Torquay, 1962) a Keith Smith (Crystal Palace, 1964). Slavný gól Jimma Fryatta z Bradfordu v roce 1965, který mě údajně padnout po čtyřech vteřinách, byl zavrhnut, protože dobové novinové reportáže naznačují, že branka padla daleko později.

Goodison Park viděl brzkých gólů celou řadu, včetně trefy Colina Clarka z Bournemouthu z jedenácté vteřiny ze září 1985, který je považován za nejrychlejší gól, vstřelený v domácím poháru. Byl součástí hrozivého sledu, ve kterém Blues inkasovali gól v úvodních sekundách v pěti zápasech v rozmezí dvou měsíců. Před domácím utkáním proti Chelsea dokonce Howard Kendall hráčům oznámil: „Ať už dneska budete hrát jakkoliv, nedostaňte gól v první minutě.“ A skóre po 53 vteřinách? Everton 0 – 1 Chelsea.

Jen málo takových gólů ale zanechalo dojem jako ten, o který se postaral David Johnson proti Manchesteru United ve třetím kole mládežnického FA Cupu v předposlední večer šedesátých let. Manchesterští mladíci cestovali na Goodison druhou sezonu v řadě, když v předchozím roce v odvetě čtvrtfinále vyhráli 3-1. Jejich sestava čítala například budoucího anglického internacionála Briana Greenhoffa, zatímco za Toffees nastoupili budoucí hráči prvního týmu jako Ronnie Goodlass, Mick Lyons a samozřejmě David Johnson.

Začátek zápasu byl ohromující. Lyons s Alanem Wilsonem provedli výkop, přenesli hru na levé křídlo k Brynu Jonesovi, který okamžitě míč dopravil do středu pole přímo k okraji vápna, kde čekal Johnson a prudkou střelou propálil brankáře United, Billyho Carricka. Míč tak našel cestu do sítě po pouhých třech dotycích a šesti vteřinách.

Další děj zápasu ale na neuvěřitelný začátek nenavázal. Silný tým hostí se dostal zpět do hry po poločase, kdy se prosadil Eric Young a vítězný gól obstaral v 67. minutě Jim Hall. Everton se ještě snažil s výsledkem něco udělat, ale obrana United vydržela a soupeř zaslouženě postoupil do dalšího kola.

David Johnson byl vůbec zajímavým hráčem. Stal se prvním fotbalistou, který dal v Merseyside derby gól za oba kluby a coby hráč Evertonu ještě stanovil další dva rekordy. Nejprve se stal nejrychleji potrestaným hráčem, když uviděl žlutou kartu po deseti vteřinách pobytu hřišti na Maine Road v březnu 1971 a je také střelcem nejrychlejšího gólu, coby náhradník – 20 sekund po příchodu na hřiště se trefil proti Watfordu v lednu 1983. Ani ten se ale nevyrovnal nejrychleji vstřelenému gólu, který kdy Goodison Park viděl.

Dodatek

Zápasový program k dalšímu domácímu zápasu přinesl výzkum, který ukázal, že pokud není gól vstřelen přímo z výkopu, nejrychleji se jej dá dosáhnout právě po šesti vteřinách. Johnsonova branka byla tedy klubem oficiálně uznána z šesté vteřiny, ačkoliv Daily Post ještě jednu sekundu ubral. List Manchester Evening News naopak tvrdil, že gól padl po 25 vteřinách, což očividně potvrzuje to, co už je dlouho v podezření – že v Manchesteru běží hodinky jinou rychlostí, obzvláště ty na ruce rozhodčího během nastavení na Old Trafford, když United prohrávají.

Nejrychlejší góly na Goodisonu

47 vteřin
Ayegbeni Yakubu, Everton – Portsmouth, Premier League, 2. března 2008

Ještě nedávno útočník Evertonu se mezi nejspěšnější střelce zařadil gólem do sítě Portsmouthu. Ačkoliv padl v 47. sekundě, vstřelen byl vlastně po pouhých osmi vteřinách čisté hry, pakliže tedy nepočítáme pozastavení hry před provedením standartní situace, ze které gól padl.

11 vteřin
Colin Clarke, Everton – Bournemouth, League Cup, 25. září 1985

Míč se přímo z výkopu dostal ke Colinu Russellovi, který na brankové čáře skolil Kevina Ratcliffa, míč posunul Clarkovi, a ten z ostrého úhlu vstřelil gól. Čtyři dny předtím se Kenny Dalglish v derby trefil teprve po dvaceti sekundách.

12 vteřin
Chris Sutton, Everton – Blackburn Rovers, Premier League, 1. dubna 1995

Po hlavičkové souhře s Alanem Shearerem se Sutton dostal do úniku a obstaral nejrychleji vstřelený gól v historii Premier League.

14 vteřin
Howard Kendall, Everton – Chelsea, First Division, 28. března 1970

Tři měsíce po Johnsonově gólu vstřelil Kendall nejrychlejší gól na Goodisonu coby domácí hráč prvního týmu. Přímo z výkopu přenesl míč Sandy Brown do pokutového území Chelsea a poté, co míč odhlavičkoval John Dempsey, se míč dostal k budoucímu manažerovi Toffees, ten prokličkoval mezi dvěma protihráči a zamířil přesně. Everton vyhrál 5-2 a o čtyři dny později si s předstihem zajistil titul.

15 vteřin
Jackie Balmer, Everton – Liverpool, First Division, 16. února 1938

Časomíra gólu se liší od pěti až k pravděpodobnějším 15 sekundám. Míče se dotkli tři hráči Liverpoolu, pak Shafto z pravé strany odcentroval a na jeho míč si úspěšně naskočil Balmer. Everton prohrál 3-1.

15 vteřin
David Cross, Everton – Norwich City, League Cup, 30. října 1973

Tři týdny před jejich festivalem vlastních gólů na Carrow Road, vypadl Everton na Goodisonu z Ligového poháru. Kombinace Briggse a Suggetta připravila jednoduchou příležitost Crossovi, který jí nepohrdnul.

19 vteřin
Bill Nicholson, Anglie – Portugalsko, přátelský zápas, 19. května 1951

Třiapadesátitisícové publikum vidělo kterak šikovné nohy Cockburna, Metcalfa a Pearsona umožnily Nicholsonovi skórovat prvním dotekem coby reprezentanta.

Daveovy debuty

David Johnson se proslavil i zálibou střílet góly při svých debutech za Everton na všech úrovních. Kompletní seznam oněch zápasů nebyl nikdy zveřejněn. Až nyní:

FA Youth Cup – Tranmere Rovers (a), 27. listopadu 1967
Central League – Blackburn Rovers (h), 9. srpna 1969
Liga – Burnley (a), 9. ledna 1971
FA Cup – Derby County (h), 13. února 1971
Evropský pohár – Panathanaikos (h), 9. března 1971
Ligový pohár – Southampton (a), 7. září 1971
Derby – Liverpool (h), 13. září 1971

Během angažmá v Ipswich Town dal Johnson gól také v debutu za Anglii, a to v zápase proti Walesu v květnu 1975.