Preview: Everton – Fulham

26/01/2012 0 Od Meňa

Již v pátek Everton svede boj o postup do pátého kola FA Cupu. Soupeřem mu doma bude Fulham, který z Goodison Parku odjíždí zpravidla s porážkou.

Psal se rok 1975, když Cottagers naposled Goodison opouštěli s výhrou v kapse. Od té doby, co se Fulham v roce 2001 prokousal do Premier League, se na hřišti Evertonu představil v lize desetkrát a pokaždé prohrál. Jedinou výjimku však tvoří právě FA Cup. Shodou okolností právě ve čtvrtém kole před osmi lety spatřil Goodison Park remízu, kterou dokonce zachraňoval až v poslední minutě Francis Jeffers. Odvetu pak muselo rozhodnout prodloužení, ve kterém Fulhamu postup zajistil Steed Malbranque.

Rozhodně ale neplatí, že Fulham v modré polovině Merseyside nikdy nevyhrál, leč historie zná pouze dva takové případy a oba přitom přišly zrovna v Anglickém poháru. Prvně se tak stalo v odvetě pátého kola v únoru 1948, kdy Cottagers vyhráli 1-0 a druhým případem je znovu páté kolo, tentokrát z února 1975, kdy druholigový Fulham šokoval vítězstvím 2-1. Ze všech předchozích čtyř vzájemných pohárových setkání navíc Everton vítězně nevyšel ani z jednoho. Krom dvou zmíněných výher na Goodison Parku, byli Cottagers úspěšnější také v letech 1926 a 1948.

Zajímavostí je, že zápas možná budí větší pozornost na druhé straně Atlantiku. Na place se totiž objeví hned trojice Američanů – Tim Howard, Landon Donovan a na Clint Dempsey. „Doufám, že v Americe zápas vzbudí zájem,“ říká Howard. „Landon a Clint jsou dva naši nejvýraznější hráči, nikoliv kvůli jejich roli v marketingu, nebo stylem, jakým se oblékají, ale protože jsou to naši nejlepší hráči a z pohledu národního týmu jsou naprosto klíčoví.“

Velká forma momentálně zdobí zejména útočného univerzála Fulhamu. V dosavadních 29 zápasech sezony vstřelil Dempsey již 15 gólů a svou momentální výkonnost demonstroval v posledním zápase proti Newcastlu, kde se blýskl hattrickem. Howard tak tvrdí, že jak Dempsey, tak Donovan se střetnou na vrcholu svých sil.

„Jsou to špičkoví hráči a myslím, že to dokazují každým rokem. Nechci být k Fulhamu nezdvořilý, ale Clint už je dlouho jejich nejlepším hráčem a zdá se, že rok za rokem se stále víc spoléhají na jeho přítomnost, jeho góly a lídrovství. Vím, že se mu teď gólově hodně daří, ale doufám, že v pátek ho dokážeme zadržet.“

„A Landon? Co ještě říct k Landonovi. Je pro nás obrovským pozitivem. Zatím podal několik solidních výkonů, vždycky si je vědom, co se kolem něj na hřišti děje, umí číst situace. V tomto ohledu je to hodně chytrý hráč a co se týče talentu, patří k nejlepším. Vždycky jsme věděli, že návrat bude skvělý pro něj i pro nás.“

Sám Howard pak svoji pozornost zacíluje na Wembley. „Je to FA Cup, víme, jak chutná zahrát si ve finále a to je pro nás obrovský, obrovský motivační faktor. Je zvláštní hrát v pátek večer, ale bude to konec dlouhého pracovního týdne pro fanoušky a bude pěkné hrát pod osvětlením. Vždy preferuji hrát dřív, než ostatní týmy, protože už známe výsledek a pokud se zápas podaří, můžu si užít víkend a sledovat ostatní zápasy s tím že víte, že budete v losu.v

S velkým očekáváním utkání vyhlíží i Philippe Senderos. Obránce Cottagers za Everton před dvěma lety během hostování odehrál tři zápasy, tak trochu tedy víc, co očekávat. „Je to těžký los. Everton má slušný tým a když mají den, mohou se vyrovnat jakémukoliv týmu a patří k těm, kteří o FA Cupu vědí vše. Stadion bude plný a atmosféra fantastická. Navíc je to večerní zápas, takže už se oba týmy těší.“

„Fulhamu i Evertonu se v téhle soutěži daří, takže by to měl být zajímavý zápas. Víme, že při posledních návštěvách Goodisonu jsme neměli zrovna štěstí, ale doufejme, že v pátek se to změní. Minulý víkend se nám podařil a na tom musíme stavět. Všichni chceme v pátek hřiště opustit s tím, že budeme v losu pro další kolo. FA Cupu je úžasná soutěž a hráči s fanoušky ji milují. Měl jsem štěstí, že jsem byl součástí týmu, který si nejen zahrál ve finále, ale také ho vyhrál, a to byl moment, na který nikdy nezapomenu. Samozřejmě v soutěži chceme zůstat co nejdéle a nevidím důvod, proč by se nám to nemohlo podařit.“

Historie soupeře

Fulham byl založen roku 1879, což z něj činí nejstarší fotbalový klub v Londýně. Původní název klubu nesl jméno Fulham St. Andrew´s Church Sunday School. Status profesionálního klubu získal v roce 1898, kdy zpočátku hráli Southern League Division Two. Své zápasy hrává již od roku 1896 na Craven Cottage, jehož současná kapacita činí 26,000 diváků.

Fulham nikdy nepatřil mezi kluby, kterým dlouhá léta patřila prvoligová příslušnost. Od počátku 20. století si vyzkoušel pobyt jak v tehdejší Second Division, ale hrával i ve čtvrté lize. Nicméně v roce 1949 se Fulham podíval i do First Division. Tam se ale  příliš neohřál, po třech sezonách jej čekal sestup. Na počátku 70. let se Cottagers pohybovali v Division 2. Ovšem právě v 70. letech zažil Fulham největší domácí pohárový úspěch. V roce 1975 se totiž probojoval do jediného finále Anglického poháru v klubové historii. Zajímavé je, že klub k dosažení finálového zápasu potřeboval neuvěřitelných 11 zápasů, což je rekord. Nakonec však v londýnském finále Fulham podlehl West Hamu.

Poté se Chalupáři vesměs stále pohybovali mezi třetí a druhou ligou, horší časy však měly teprve přijít. V letech 1994 – 1996 totiž Fulham hrál až Division 3, tedy čtvrtou nejvyšší soutěž. Cottagers ale napomohl ze zlého snu vysvobodit egyptský milionář Mohamed Al-Fayed. I za pomoci jeho prostředků se Fulham roku 1999 vyhoupl do druhé ligy a o dva roky později slavil návrat mezi elitu.

Nedlouho poté se klubu ujal manažer Chris Coleman. Pod ním hráli Whites pěkný a také účelný fotbal, a proto neměli se záchranou v Premiership příliš velké starosti.

Éra charizmatického Colemana skončila na jaře roku 2007. Novým manažerem se stal Lawrie Sanchez, ten ale týmu spíše uškodil než pomohl. Na špatné výsledky také v zimě doplatil a týmového kormidla se uchopil zkušený trenér Roy Hodgson. Pod ním se přece jen výkony jeho nových svěřenců začaly zlepšovat. Cottagers zažili neuvěřitelný závěr sezony. Vše naplno nastartoval obrat na City of Manchester Stadium a potom se „bílá mašina“‘ nezastavila až do finálního kola, kdy zdolala Portsmouth. Borci od řeky Temže tak všem, kteří jej předčasně odepisovali, dokonale vytřeli zrak.

Jakékoliv sestupové obavy přitom vzaly v příští sezoně za své. Namísto toho Cottagers finišovali na báječném sedmém místě a mohli již spřádat plány pro premiérovou účast v evropském poháru. Ta převýšila veškerá očekávání a Fulham se překvapivě prokousal až do finále Evropské ligy. Největší zápas klubové historie se vyvíjel nadějně až do několika minut před koncem prodloužení, kdy sny Chalupářů vítězným gólem uťal Diego Forlán z Athletica Madrid.

  • Kdy: 27.1. 21:00 SEČ
  • Kde: Goodison Park
  • Rozhodčí: Howard Webb