Everton – Fulham 2:1

28/01/2012 0 Od Meňa

Blues se v pohárovém zápase ocitli pozadu, ani to jim ale nezabránilo v otočení skóre, o což se postaral gólový debutant Stracqualursi a Fellaini.

Manažer provedl oproti poslednímu zápasu v základní sestavě dvě změny. Louis Saha a Victor Anichebe se posadili na lavičku a na place je vystřídali Denis Stracqualursi a Magaye Gueye. Moyesův krok se později vyplatil, byť úvod zápasu měl do ideálu na míle daleko.

Ve dvanácté minutě se Fulham poprvé vážněji vrhl do útoku, když z pravého okraje vápna přihrával Riise nabíhajícímu Duffovi. Ten se dostal k zakončení, které rukou zblokoval skluzující Heitinga a Howard Webb s udělením přísného pokutového kopu neváhal. Zodpovědnost na sebe vzal Danny Murphy a jedenáctku bezpečně proměnil.

Everton ale nepříznivý vývoj namotivoval možná ještě víc, než Cottagers. V následujících minutách následovala série několika rohových kopů – z jednoho z nich hlavičkoval vedle Shane Duffy, poté Gueyeho střelu zblokovali zadáci hostí a nakonec z otočky ještě nepřesně střílel znovu Duffy. Za svoje zvýšené tempo ale Toffees odměnu přece jen dostali.

Landon Donovan měl v 27. minutě dostatek času i prostoru připravit si centr, který záhy zamířil ke Stracqulursimu a argentinský útočník míč hlavou uklidil přesně k tyči Stockdaleovy brány. Denis tak poprvé ochutnal střeleckou radost v dresu Evertonu a sám určitě neskrýval, co pro něj jeho trefa znamená.

V další šanci se o pár okamžiků později objevil Marouane Fellaini, jeho střela z dvaceti metrů však mířila nad bránu. Daleko přesnější ránu z podobné vzdálenosti později vyprodukoval Donovan, v prvním poločase už se nicméně skóre neměnilo.

Po přestávce se proti Straqcalursimu znovu musel činit Stockdale, po delší době ale zahrozil také Fulham, jmenovitě Andy Johnson, s jehož krotkou střelou ale Tim Howard, slavící svůj 250. zápas za Everton, potíže neměl. Argentinec měl prsty i v další akci, když našel Gibsona, který následně hledal na zadní tyči Gueyeho, své přihrávce dal ale větší razanci, než bylo zapotřebí.

Už se tedy zdálo, že zápas spěje do odvety na Craven Cottage, jenže v 73. minutě do vápna znovu nacentroval Donovan a proti Fellainiho hlavičce brankář Cottagers nezmohl nic. Pojistku mohl přidat o dvě minuty později Tim Cahill, jeho hlavičkový pokus ale fantastickým reflexivním zákrokem Stockdale zlikvidoval. Fulham už odpověď najít nedokázal, Everton tak může netrpělivě čekat na nedělní los pátého kola.

Everton: Howard, Neville, Heitinga, Duffy, Baines, Donovan, Fellaini, Gibson, Gueye (68. Drenthe), Cahill, Stracqualursi (83. Anichebe)

Fulham: Stockdale, Kelly, Hangeland, Hughes, Riise, Baird (82. Sidwell), Duff (79. Zamora), Murphy (87. Trotta), Dempsey, Johnson, Ruiz

Hodnocení hráčů: Howard 6, Neville 6, Heitinga 6, Duffy 6, Baines 6, Donovan 8, Gibson 6, Fellaini 8, Gueye 6, Cahill 7, Stracqualursi 8, Drenthe 6

Góly: 13. Murphy – 27. Stracqualursi, 73. Fellaini

Žluté karty: Heitinga, Gibson, Cahill – Baird, Dempsey

Držení míče: 55% – 45%

Střely na bránu: 8 – 5

Střely mimo bránu: 6 – 4

Rohové kopy: 9 – 2