Je to neuvěřitelný dříč, chválí Moyes Stracqualursiho

13/02/2012 0 Od Meňa

Denis Stracqualursi momentálně žije svůj sen. Neznámý hráč z argentinské ligy si svým herním přístupem získal všechny na svoji stranu a David Moyes si spokojeně mne ruce.

Poslední týdny jsou pro argentinského rodáka jako z pohádky. Odhodlaná a nikdy se nevzdávající se povaha vysloužila Denisovi místo v základní sestavě a jeho úsilí nyní sklízí ovoce. Gólově se nejdřív prosadil v pohárovém zápase proti Fulhamu a o víkendu pojistil výhru nad Chelsea. Moyes si tak třiadvacetiletého útočníka nemůže vynachválit a děkuje mu i za to, že do týmu znovu přinesl bojovnost, která na hřišti kolikrát chyběla.

„Má snad železné plíce!“ řekl manažer. „Myslím, že Denis všem prokázal, že se v něm mýlili. Dává nám energii, která nám možná chyběla. Vrátili jsme se zase k tomu tvrdě pracujícímu Evertonu, kterým jsme byli. V některých dřívějších zápasech jsme tak odhodlaně rozhodně nehráli.

Bylo fantastické vidět Denise střílet gól. Myslím, že se zároveň i zlepšil. Je to typ staromódního útočníka. Když jsem hrával já, útočníků jako on bylo hodně – velkých a důrazných a možná ne tak elegantních. Když půjdete na zápas, možná si řeknete, že si o něm nejste tak jistí, ale byl to on, kdo nakonec Chelsea utahal. Pokud si někdo tento úspěch zaslouží, je to on.

Vy ho každý den v tréninku nevidíte, ale pokaždé si přidává, nikdy si na nic nestěžuje a je naprosto odhodlaný svoji šanci využít a v Anglii uspět. Zaslouží si všechen úspěch, který se mu tady dostane.“

Krom Stracqualursiho podal v sobotu vynikající výkon také Steven Pienaar, který svůj domácí návrat oslavil gólem již z páté minuty. „Pienaar si zasloužil potlesk. Některé části jeho hry byly úžasné,“ usmíval se Moyes. „Je to přesně ten důvod, proč o něj před rokem stálo tolik klubů. V šatně jsem mu řekl že hrál, jako kdyby ani nebyl pryč.

Někdy prostě hráčům určitý klub sedne, a tohle je Stevenův případ. Má tu hráče, kteří vědí, jak mu mají dát míč a jak jej ve hře podporovat.“

Moyes: Ještě tu mám nedokončenou práci

Manažer zároveň odmítá, že Everton dovedl na hranici jeho možností, tak jak se poslední dobou veřejnost shoduje. Moyes příští měsíc oslaví desáté výročí na lavičce Toffees a přestože mu napnutý klubový rozpočet práci neusnadňuje, na odchod nepomýšlí.

Místo řečí o případném nástupci Harryho Redknappa v Tottenhamu, největším kandidátovi na uvolněný post manažera Albionu, se tak Skot hodlá soustředit na pokračování práce na Goodison Parku a napodobení progresu, který zaznamenávají právě Spurs.

„Jsem hrdý na to, že Everton opravdu přišel k životu právě v posledních deseti letech. Historie Evertonu je skvělá, ale myslím, že během toho desetiletí, co jsem tu strávil, se nám povedlo Everton usadit jako klub z první desítky. Bylo to neuvěřitelných deset let a nevyměnil bych je za žádné nepříjemnosti, kterými jsme si prošli a procházíme. Během těch let jsme trvale soupeřili právě s Tottenhamem, což se ale v posledních dvou letech díky investicím Spurs změnilo.

Doufám, že tu stále budu, až přijde ten čas a budeme schopni progresu, který se děje u Spurs. Bill Kenwright k tomu bude potřebovat investice a ujišťuji vás, že je hledá. Ta vyhlídka mě tu drží, protože chci mít šanci dostat Everton tam, kde je teď Tottenham. Nechci tento klub opustit a pak sledovat nekoho jiného, jak dostává příležitost dělat všechny ty věci, o kterých jsem snil, že se správnými investicemi budu provádět já.

Až klub dovedu na hranici jeho možností, tak to poznám. Rozhodně doufám, že tu nebudu překážet jako zatuchlina, když už to bude nevhodné, ale ten čas ještě nepřišel. Fanoušci vidí, o co se tu snažíme, i když teď procházíme přechodným obdobím,“ zakončil Moyes.