Novinky z 14. 2.

14/02/2012 0 Od Riči

David Moyes přichystal ještě jedno překvapení, Francisco Santos Da Silva Junior přichází jako volný hráč. Mimojiné se ještě prodlužovala hostování a rezerva vysoko zvítězila.

Dvacet let starý talent, jenž si nechává říkat Francisco Junior, byl již delší dobu pozorován skotským manažerem Toffees.

Po zkompletování zdravotní prohlídky podepsal s Evertonem čtyř a půl letý kontrakt, přičemž už se i zapojil do tréninkové procesu se svými novými spoluhráči. Junior si vybral dres s číslem 30.

Do Evertonu mohl přijít mimo přestupní okno, jelikož se jedná o volného hráče. Dříve tento pravonohý defenzivní záložník působil v Benfice Lisabon, kde také absolvoval tamější akademii. Od začátku letošní sezóny se stal hráčem Manchesteru City. Jenže do hvězdně nabitého kádru Roberta Manciniho se nedokázal prosadit.

Přestože se Francisco Junior narodil v západoafrickém státě Guinea-Bissau, dvakrát reprezentoval portugalský výběr do 21 let.

Samotný hráč o svém angažmá na Goodison Parku prozradil: „Je to pro mě velká výzva, chci fanouškům ukázat svůj talent. V Evertonu se potkám s mnoha známými fotbalisty, určitě mi pomohou ve zlepšení. Mám též dobrý pocit z fanoušků. Viděl jsem střetnutí proti Chelsea, v němž příznivci projevovali hodně nadšení. Everton vypadá jako rodinný klub, rád se budu na hřišti bít pro fanoušky.

Tréninkové hřiště se mi zdá špičkové, Everton je TOP, TOP tým. Z mého hlediska je těžké popsat mé kvality, raději je předvedu fanouškům v akci. Přestoupil jsem do Evertonu, abych hrál fotbal. V tréninku budu pracovat na sto procent a na hřišti budu bojovat srdcem.

Mám rád hezký fotbal, u nohy s míčem jsem šťastný, jsem využitelný v defenzivě i ofenzivě a umím používat obě nohy. Primárně se chci probojovat do prvního týmu. Poté toužím s Evertonem, který je velký klub, bojovat o vítězství v pohárech a o účast v evropských soutěží.“


Luke Garbutt a Jake Bidwell (oba ročník narození 1993) si prodloužili svá hostování v klubech nižší anglické ligy až do 20. března. Garbutt nastupuje od září minulé roku v Cheltenhamu, League Two. Zde Odehrál doposud dvacet zápasů a v posledních třech utkáních se mu dokonce podařilo dvakrát skórovat. Levonohý obránce dokáže nastupovat ve středu a na kraji.

Druhý levý obránce, který je však schopný naskočit i do zálohy, Jake Bidwell, od je listopadu roku 2010 vypůjčen do Brentfordu. Za účastníka League One naskočil do osmi střetnutí, v tom posledních si připsal dvě asistence.


Joao Silva se předčasně vrátil z celosezónního hostování v portugalském týmu Vitória Setúbal. Jednadvacetiletý útočník během 16 ligových zápasů nastřílel tři branky. A ačkoliv teprve nedávno ukončil své hostování, již dnes se gólem podílel na hokejovém vítězství rezervy 6:3 nad Newcastlem. Za svěřence Alana Stubbse nastoupil po uzdravení konečně Seamuse Coleman, přičemž se gólově prosadil.

Everton rezerva – Newcastle rezerva 6:3
Branky EFC: Gueye (2), Baxter, Barkley, Coleman and Joao Silva
Sestava EFC: Hahnemann – Browning, Touray, Duffy, Dier, Forshaw, Coleman (55. Kelly), Barkley, Baxter, Vellios (60. Silva)