FA Cup: Everton – Blackpool 2:0

18/02/2012 0 Od Riči

Po dobrém výkonu Evertonu natáhl šňůru utkání bez prohry na číslo osm. Hlavně ale po gólech Drentheho a Stracqualursiho postoupil do čtvrtfinále FA Cupu.

Landon Donovan přišel o poslední utkání během hostování v Evertonu kvůli chřipce. Do utkání tak nezasáhl stejně jako Tim Cahill, Vic Anichebe, Shane Duffy (první dva se museli zranit před zápasem, Duffyho trápí kotník) nebo Steven Pienaar, který nemohl nastoupit, jelikož si letos FA Cup zahrál už v dresu Tottenhamu. Z listiny marodů se ale vrátili Seamus Coleman a Ross Barkley, zatím však jen jako náhradníci. Kvůli zdravotním problémů jsou již delší dobu mimo Phil Jagielka, Leon Osman, Jack Rodwell a Nikica Jelavić.

V základní sestavě tak oproti poslednímu duelu s Chelsea nahradil trojici Cahill-Donovan-Pienaar Hibbert, Gueye a Drenthe.

Toffees vstoupili do střetnutí perfektně, v 1. minutě Fellaini ve vápně hostí připravil míč pro nabíhajícího Drentheho, jenž jako pravý záložník přesným zakončením silnější levou nohou na zadní tyč otevřel skóre – 1:0.

Nadešla sedmá minuta a opět radost ze vstřelené branky. Royston Drenthe zahrával rohový kop, ostrý centr trestuhodně pro defenzivu Blackpoolu proletěl malým vápnem až ke Stracqualursimu. A Argentinec potvrdil střeleckou formu, když kulatý nesmysl uklidil do brány – 2:0.

Po osmnácti minutách se dostali do zakončení také hosté, Tim Howard musel vyběhnout proti, ve skluzu zakončujícímu, Taylor-Fletcherovi, jehož vyslal do šance Ludovic Sylvestre, bývalý hráč působící v české lize. Každopádně Taylor-Fletcher musel být po tvrdém střetu s Howardem vystřídán, nahradil ho Čech Roman Bednář.

Ve 25. minutě Drenthe rychlým postupem potáhl brejkovou akci, přesným křižným pasem našel Gibsona, který ovšem z úhlu vystřelil mimo. O minut později Gueye přízemním centrem hledal Stracqualursiho, Big Denisovi chyběl ke gólovému zakončení krok.

Od 35. minuty si Everton vytvořil velkou územní převahu a hrozil nebezpečnými centry. Po jednom z nich, kdy Drenthe našel Fellainiho, střelu zastavil blokem Cathcart. Z následného rohu zpoza vápna ostře pálil Gibson, jenže stejně jako hlavičkové pokusy Stracqualursiho a Fellainiho gól nepřinesly. Poslední příležitostí prvního poločasu pro

Everton byl trestný kop, Drenthe z něj bránu minul. V nastavení poté Howarda protáhl střelou ze střední vzdálenosti Sylvestre.

Druhou půli otevřel, co se týče šancí, Paul Ince, když z trestného kopu v 49. minutě vyzval Howarda k lehčímu zákroku. Everton odpověděl jasnou gólovkou. Neville vysunul za obranu Stracqualursiho, ten centrem našel před bránou Gibsona a Fellainiho. Střední záložníci si ale překáželi, a tak dovolili hostující obraně odvrátit hrozbu inkasované branky.

V 57. minutě se po šestitýdenní absenci zaviněné zraněním stehna objevil na hřišti Seamus Coleman, vystřídal Gueye. Mladý Francouz odehrál dobré utkání.

V 59. minutě Drenthe velmi zaměstnal Gilkse, brankař Blackpoolu výborným zákrokem vyrazil dělovku na roh. Z něho hlavičkoval těsně nad bránu Heitinga. Tři minuty na to Blackpool opět zahrál trestný kop do míst, kde stál Howard. Tentokrát kopal Phillips.

V 66. minutě Heitinga těsně před vápnem sestřelil Harrise, z nařízeného přímého kopu trefil Phillips vzdálenější spojnici tyče a břevna.

Po čtvrthodině, kdy Blackpool začal hýři větší aktivitou, ve složité pozici na zadní tyči zakončoval po Bainesově pasu Stracqualursi. Gilks jeho pokus vyrazil. Tentýž útočník po chvíli po přiťuknutí Colemana střílel v záklonu vysoko nad bránu.

V 80. minutě se po pěkné akci Evertonu dostal do stoprocetní tutovky z blízka Fellaini, gólmana už překonal, naneštěstí na brankové čáře stál připravený Harris. A opět Fellaini, Belgičanovi branka dnes asi souzena nebyla. Po Drentheho nabídce hlavičkoval nad.

V 84. minutě mohl střídající Barkley po minutě a při prvním doteku stylově skórovat, jeho volej však těsně minul svatyni Seasiders. S volejem si na Gilkse nepřišel ani Coleman.

Jiskřičku naděje pro Blackpool málem vykřesal LuaLua, perfektní Howard ale jeho táhlý pokus vyrazil na tyč, to vše v 89. minutě.

V 91. minutě rozhodčí nařídil po souboji Heitingy s Bednářem pokutový kop. Velmi diskutabilní penalta. Kevin Phillips ovšem z jedenáctky přestřelil, i tak se však v obličeji Davida Moyese objevila zlost. Není se čemu divit, Everton v samém závěru polevil a dovolil Blackpoolu nebezpečné možnosti.

Do konce utkání se již nestalo, Everton slaví vítězství 2:0.

Branky: 1. Drenthe, 7. Stracqualursi
ŽK: Baptiste
Diváci: 38 647
Rozhodčí: Michael Oliver
Everton: Howard, Hibbert, Heitinga, Distin, Baines, Gueye (57. Coleman), Gibson (82. Barkley), Neville, Fellaini, Drenthe, Stracqualursi (88. Vellios)
Lav: Hahnemann, Barkley, Coleman, Vellios, Silva, Forshaw, Baxter
Blackpool: Gilks, Baptiste, Cathcart, Wilson, Harris, Basham, Angel (71. LuaLua), Sylvestre, Taylor-Fletcher (22. Bednář), Kevin Phillips, Ince (71. Dicko)
Lav: Halstead, Southern, Eardley, Evatt, Dicko, Bednar, LuaLua