Weir opět doma

22/02/2012 0 Od Riči

David Weir se vrátil do Evertonu, aby své zkušenosti předával mladším z pozice trenéra. Jenže kvůli nedostatku hráčů se hned po návrat zapojil za rezervní tým do zápasu.

A ne do ledajakého utkání. V úterý odpoledne Weir nastoupil do derby rezerv s Liverpoolem, šéf Alan Stubbs totiž postrádal středního obránce. Shane Duffy má menší problémy s kolenem, Aristote Nsiala je na hostování a Skhodran Mustafi již za Toffees nehraje. Skotský internacionál nakonec zůstal na hřišti po celé střetnutí, v němž se mužstva rozešla remízou 1:1.

Radost z návratu starého známého vyjádřil jeho jmenovec Moyes: „David se připojí k trenérskému týmu. Bude pomáhat Alanu Stubbsovi s rezervou, přičemž občas bude vypomáhat mladým fotbalistům i během zápasů.

Těšíme se ho mít zase u nás. David patří k velkým profesionálům a v Evertonu k němu všichni hráči vzhlíží. Už během hráčské kariéry pro nás odvedl spousty výborné práce, takže se nemohu dočkat, až v tom bude pokračovat i jako trenér.“

David Weir působil na Goodison Parku mezi lety 1999 a 2007, během nichž odehrál za Everton přes 250 utkání. Do svého bývalého působiště se tak jednačtyřicetiletý matador vrací po pěti letech, naposledy působil ve své rodné zemi za Rangers, kde ale v letošní sezóně nedostával příliš šancí. Proto se na přelomu roku dohodl se skotským klubem na ukončení smlouvy.

Jsem zpět a zmocňuje se mě skvělý pocit. Připadám si jako při návratu domů. Prožil jsem pět výborných let v Rangers, užíval jsem si tam každou minutu, ovšem návrat je krásný a už po krátké době se cítím jako doma.

Manažer mi vždy říkal, že zde na mě čeká role trenéra. Často jsem se pohyboval v prostředí Finch Farm a Davida Moyese, který mi dal možnost asistovat Alanu Stubbsovi a Andymu Holdenovi v rezervě. Dostal jsem se do bodu, kdy byl správný čas udělal tento krok. Snad s vše bude ubírat dobrým směrem, v nové pozici vydržím dlouho a budu získávat praxi od správných lidí. Udělám vše, co bude manažer potřebovat. Chci se učit trenéřině a Everton je na to tím správné místem. Už jenom kvůli lidem, kteří se v něm pohybují,“ prozradil David Weir.

I když Weir odehrál derby za rezervu, o prvním týmu vůbec nepřemýšlí. Rozhodně jsem nečekal, že hned po návratu odehraji za rezervu celých 90 minut. Užil jsem si to však, rád vždy pomohu. Snad budu mladším fotbalistům užitečný a i mým podílem se stanou hráči pro A-mužstvo Evertonu.

Mým úkolem je soustředit se na trénování, potřebuji v tomto ohledu nabrat zkušenosti. To je můj hlavní cíl.

Samozřejmě rád vidím opět všechny staré tváře, většina lidí v Evertonu zůstala. Potěšil mě též můj příchod na Finch Farm, kde se mi dostalo uvítaní. Jednoduše chci být součástí kolektivu a pomoci klubu stát se úspěšným.“

Ve výše zmiňovaném derby rezervy nastoupila za Everton zajímavá sestava. Alan Stubbs namixoval hráče se zkušenostmi z dospělého fotbalu s mladíky z akademie (Browning, Touray, Dier). Přesto oba liverpoolské celky předvedli slabší výkon. Toffees se ujali vedení v 50. minutě, když po dobré práci Barkleyho našel Coleman přesným centrem Velliose. Po úvodní brance domácí LFC zlepšil svůj výkon, což mu přineslo v 73. minutě vyrovnání po přesném voleji Sterlinga.

Liverpool rezerva – Everton rezerva 1:1 (0:0)
Branky: 73. Sterling – 50. Vellios
ŽK: 80. Wisdom – 60. Browning
Liverpool: B. Jones – Flanagan, Sama, Wisdom, Robinson, Roberts, Coady, Suso, Adorjan (58. Ngoo), Sterling, Eccleston
Everton: Hahnemann – Browning, Touray, Dier, Weir, Gueye, Barkley, Baxter, Coleman, Forshaw (82. Lundstram), Vellios (66. Silva)