Andy van der Meyde otevřeně

25/02/2012 0 Od Meňa

Měl se stát velkým hráčem, svůj potenciál ale kvůli různým problémům nikdy nenaplnil. A právě o tomto tématu Andy Van Der Meyde poprvé promluvil.

Nizozemský křídelník byl v létě 2005 žádaným zbožím. I proto bylo překvapením, když hbitého hráče ulovil Everton. Jenže van der Meyde Goodison Park opustil již po třech letech s pouhou hrstkou odehraných zápasů. Daleko víc totiž proslul hádkami s Davidem Moyesem, údajným alkoholismem a jinými trablemi.

Po odchodu z Anglie sice van der Meydemu podal pomocnou ruku eindhovenský PSV, momentálně se však pokouší oživit kariéru až ve třetí nizozemské lize. Neskrývá tak zklamání nad tím, jakým směrem se jeho kariéra ubrala a mluví také o tom, jak těžké bylo soustředit se na fotbal, když život jeho dcery visel na vlásku. Nejvíc však van der Meyde lituje hádek s Moyesem, který, jak si teď uvědomuje, chtěl pro Everton jen to nejlepší.

„Manažera jsem vinil za spoustu věcí. Ale teď už vím, že Davida Moyese z ničeho vinit nemůžu. Jeho prací je ukázat lidem, že Everton umí hrát a vyhrávat. Musí jim obstarávat body každý víkend a hrát dobrý fotbal. Ale tehdy jsem nepřemýšlel jasně. Myslel jsem jen na moje nemocné dítě a byl jsem otrávený. Celou dobu jsem myslel jen na ni. Byla to obtížná doba,“ odhaluje.

„Bylo ale hezké, když jsem nastoupil. Tehdy jsem byl šťastný jako malý kluk. Jednou jsem dokonce plakal, když mě nenechal hrát. Plakal jsem jak děcko. Říkal jsem, nechej mě hrát člověče. Byla to jediná věc, kterou jsem chtěl.“

Přestože dvoumilionová posila do Evertonu přestoupila se zraněním, nakonec na podzim pomohla Toffees najít formu. Zahrál si také v Merseyside derby, jenže na Anfield Road za zákrok na Xabi Alonsa uviděl červenou kartu. Everton tehdy prohrál 3-1.

„Odehrál jsem šest zápasů a myslím, že jsme v nich ani jednou neprohráli. A pak mě rozhodčí vyloučil v derby. Hned potom jsem si říkal, „k*rva, kéž jsem do něj zajel tvrději. Nemyslím si, že to bylo na červenou. Ok, šel jsem do souboje s nohama nahoře, ale nikdy jsem ho neuděřil loktem. Kdybych to udělal, tak by na nohách nestál. Ale bylo to těžké, myslím, že tehdy začaly všechny problémy.“

Ve své první sezoně nastoupil jen k deseti zápasům, před začátem nového ročníku, 7. srpna, by navíc převezen do nemocnice poté co tvrdil, že v jednom z liverpoolských barů mu otrávili pití. To vedlo k pokutě za porušení disciplíny a aby toho nebylo málo, během přátelského zápasu s Athleticem Bilbao si zloději vytipovali jeho dům. Lupiči ukradli jeho devítitýdenní štěně Maca, Ferrari za 130 tisíc liber, osm rolexek a Mini Cooper. Mac se k páníčkovi nakonec vrátil, stejně jako Ferrari, leč s rozmlácenými okny. Zvěstem o osobním životě ale konec nebyl.

„Lidi pořád přicházejí se spekulacemi.Samozřejmě, že jsem chodil ven, ale pouze když jsem měli volný den. Nikdy jsem nešel do baru, když jsme měli další den trénink. Tohle jsem nikdy nedělal. Ale těch zvěstí bylo čím dál víc a každý se předháněl, kdo přijde s větší blbostí. Měl jsem štěstí, protože Everton je velký klub a Moyes je dobrý manažer, což několikrát ukázal. Nemůžu o něm říct nic špatného. Chce pro Everton jen to nejlepší a dělá to dobře.“

Před sezonou 2007/08 van der Meyde odehrál několik přátelských zápasů, pak si ale musel odpykat další suspenzaci za neúčast na tréninku, prohřešek, za který prý mohla nemoc jeho dcery Dolce.

„Strávil jsem s ní v nemocnici hodně času. Někdy jsem musel odejít v tři nebo čtyři hodiny ráno, když se moje dítě najednou začalo v posteli třást. A pak dostala virus. Museli ji převést do Alder Hey a potom je těžké se znovu soustředit a trénovat. Někdy jsou jiné věci také důležité, takže jsem jednou nepřišel na trénink. Byl jsem za to potrestán a přijal jsem to. Nebylo to správné, ale stalo se to jen jednou. Nic dalšího se už nikdy nestalo.

Když se nesoustředíte, manažer vás musí upozornit. Také na něm leží hodně tlaku. Tým musí být správně složený a musí každý víkend vyhrávat. Já nic takového týmu přinést nemohl. A je to škoda, pořád o tom hodně přemýšlím. Myslím, že se mi mohlo v Evertonu dařit,“ lituje van der Meyde.