Moyes volá po změnách

04/03/2012 0 Od Meňa

Fotbal se mění a v mnoha směrech se bohužel neubírá tím správným směrem. To Moyese znepokojuje a požaduje změny.

David Moyes v těchto dnech slaví kulaté výročí. Přesně před deseti lety se stal manažerem Evertonu a připojuje se tak k takovým elitním jménům jako Sir Alex Ferguson, Arsene Wenger, Brian Clough, Sir Bobby Robson a Bill Nicholson, kteří na lavičce jednoho týmu taktéž vydrželi dekádu a více.

Moyes přitom v osmačtyřiceti letech stále patří k těm mladším manažerům, a tak rodákovi z Glasgow nadále nechybí chuť posouvat svoje možnosti dál. Svoje ambice odráží i v pohledu na změny, kterými si během posledních let fotbal prošel. Nelíbí se mu zejména finanční situace anglických klubů a tak například navrhuje, aby byl všem hráčům snížen plat o 20 procent.

„Možná by to bylo rozhodnutí, které by způsobilo zmatek, ale myslím, že musíme začít něco dělat. Lidé mohou říkat, že by bylo složitější přilákat do Premier League hráče, ale musíme přijmout zodpovědnost za dlouhodobé zdraví fotbalu. Kluby se musejí o svoje finance starat lépe a platit jen za to, co si mohou dovolit. Lidé musí být zodpovědní za situace, kdy se věci uberou špatným směrem.

Každá rodina nyní musí s penězmi hospodařit správně, nemohou přehnaně utrácet. Proč by měl být fotbal jiný?“ ptá se třínásobný manažer roku.

Během desetiletí, které Moyes na Goodison Parku strávil, zpozoroval Skot i několik škodlivých trendů, které fotbal poškozují tam, kde je to vidět nejvíc – na samotném hřišti.

„Vidím sebe jako fanouška fotbalu a jsou tu věci, které se mi nelíbí a které tomuto sportu škodí. Jednou z nich jsou hráči, které to k zemi táhne až moc snadno. V posledních deseti letech divingu přibylo, hráči teď padají při minimálním kontaktu. Pro mě je to jeden z nejvážnějších problémů.

Hráči za svoje jednání musejí být více zodpovědní. My ani hráči jsme ale neudělali dost, abychom pomohli rozhodčím, což jejich práci dělá dvojnásobně těžší. FA bych doporučil, aby měla k divingu větší retrospektivu. Svým hráčům říkám, že v našem týmu diving netolerujeme. Neexistuje žádné „ale“. Prostě to u mých hráčů nechci vidět.

Další oblastí, která mi přidává starosti, jsou agenti. Před deseti lety byla situace lepší. Tehdy jsem se podíval na způsob, jakým měli agenti v zahraničí kontrolu nad hráči a kluby si myslely, že v Británii by se nic takového stát nemohlo. Mysleli jste si, že předsedové by nebyli tak hloupí, aby obchody nechávali na agentech nebo jim říkali, jaké obchody by měli dělat. Teď se to v některých případech děje a zdá se, že hráči jsou pod větší kontrolou agentů místo toho, aby dělali to nejlepší pro svoji vlastní hru. Je to změna k horšímu.“

Podle Moyese také v Premier League upadla kvalita předváděného fotbalu, na čemž má prý podíl větší číslo rychlejších a silových hráčů. „Technologie se mění a v několika směrech manažerům pomáhá. Nyní můžeme monitorovat všechny prvky hry hráčů. Není pochyb o tom, že hra se zrychlila, ale nejsem si jist, zda to fotbal zlepšilo,“ pochybuje Moyes.

„Myslím, že někteří hráči, kteří hráli v Premier League před deseti lety, byli na daleko vyšší úrovni v ohledu techniky a schopností. Napadá mě například Dennis Bergkamp nebo Gianfranco Zola. Byla to zlatá éra Premier League.

Musíme také pomáhat rozhodčím. Ať už je to používáním technologie nebo zavedením dvou sudích na hřišti nebo změnou přístupu ke hře. Možná je čas zavést Premier League One a Two a přizvat skotské kluby jako Celtic a Rangers. Myslím, že by to soutěži přidalo.“

Pravidelný cenový nárůst zaznamenávají i ceny vstupenek. „Rád bych viděl nižší ceny lístků, aby si mohl fotbal dovolit každý. Měli bychom být schopni pořád zaplňovat všechny stadiony. Pokud by lidé ve fotbale přijali snížení platů o 20 procent, pak by nižší ceny byly jedním z přímých výsledků. Fotbal je tu už nějákých 150 let a ušel dlouhou cestu, ale nesmíme připustit, aby se odcizil od svých kořenů. Nesmíme ho sebrat běžným lidem

Podívejte se na mladé – jsme už příliš daleko od kořenů. Rád bych viděl nejlepší mladé fotbalisty vracet se do svých školních týmů. Tím, že je sebereme ze školy a necháme je hrát s ostatními elitními mladíky, jsme nepříznivě ovlivnili jejich disciplínu. Musí znovu vyrůstat normálně, bez toho, aniž by jim kluby zakazovaly hrát ostatní sporty jako kriket. Je to šílené, prostě nechte děti, ať si hrají. Dříve jsme mluvili o zranění mladíků z důvodu, že zkrátka hráli příliš mnoho zápasů. Teď je nebezpečím to, že nehrají dost často a nehrají jen pro samotnou zábavu,“ upozorňuje Moyes.