Preview: Everton – West Bromwich Albion

30/03/2012 0 Od Meňa

Od progresu v poháru se pozornost stáčí zpět k ligovým bojům. V nejbližším zápase Everton hodlá vylepšit svoji pozici v horní polovině tabulky.

Historie soupeře

Klub byl založen v totožném roce jako Everton, tedy 1878, jako West Bromwich Strollers. Roku 1881, již pod názvem West Bromwich Albion, se připojil k místní fotbalové asociaci a hned o pár let později slavil zisk své první trofeje – Staffordshirského poháru. Roku 1883 Baggies vstoupili do Fotbalové asociace a o dva roky později se stali profesionálním týmem. V letech 1886 a 1887 se Albion probojoval do finále FA Cupu, ovšem v obou případech prohrál, a to s Blackburnem respektive se sousední Aston Villou. Na třetí pokus už však ve finále uspěl. Roku 1888 patřil West Brom k zakládájícím členům Football League.

Po špatných sezonách, kdy klub putoval mezi první a druhou ligou, mohl Albion slavit prvoligový úspěch až v roce 1920, kdy poprvé a zároveň naposledy vyhrál ligový titul. Ovšem ani poté se nedařilo držet se mezi elitou, a tak se West Bromwich stále pohyboval mezi první a druhou ligou. Reputaci si napravil na konci sezony 1930/31, kdy ve finále FA Cupu porazil rivaly z Birminghamu City. Po druhé světové válce, v sezoně 1953/54 byl West Brom blízko k tomu, aby se stal prvním klubem 20. století, který ve stejné sezoně získá FA Cup a ligový titul, tedy tzv. double. Pohár nakonec na The Hawthorns dorazil, nicméně v lize se Baggies museli spokojit s druhým místem za Wolverhamptonem.

WBA postupně začal budovat velmi silný tým, který slavil úspěchy na domácí půdě i v Evropě. V roce 1968 získal další trofej pro vítěze FA Cupu, když ve finálovém zápase v prodloužení porazil Everton. O rok později řádil i v PVP, kde se probojoval až do semifinále.

Začátkem 70. let se vrátil znovu na dráhu nestálého týmu a znovu sestoupil. O tři roky později se ale do nejvyšší soutěže vrátil a v následujících letech bojoval o přední umístění. Trofej sice nezískal, nicméně v FA Cupu i v UEFA Cupu nebyl od trofeje daleko. Nejhorší období klubové historie avšak klepalo na dveře.

Na konci sezóny 1985/86 se Throstles propadli až do Third Division a čekal dlouhých šestnáct let, než se z bláta opět vyhrabal na výsluní. Zatímco roku 1992 byla založena Premier League, Albion se stále utápěl ve třetí lize, ovšem o rok později dokráčel do finále play off, kde porazil Port Vale 3:0 a postoupil do druhé nejvyšší ligy nebo-li First Division.

Až v roce 2002 se ovšem našel manažer, který Albion dovedl do Premier League, a to Gary Megson. Ovšem ani on či jeho další následovníci jako Bryan Robson či Tony Mowbray nedokázali Baggies udržet v nejvyšší anglické soutěži dlouhodobě. Správným krokem za stabilzací Albionu vykročil Roberto di Matteo, jenže horké ruce vedení neměly s mladým švýcarským manažerem trpělivost, vsadili raději na velezkušeného Roye Hodgsona.

Zápasová fakta

Ačkoliv se West Bromwich stále nedá zařadit mezi stálé účastníky Premier League, společná vzájemná bilance je poměrně vyrovnaná. Everton z jedenácti zápasů zvítězil šestkrát a Baggies čtyřikrát. Jedním z triumfů hostů je také výhra 4-1 z listopadu 2010, poslední ligové návštěvy WBA na Goodisonu. Stejným poměrem přitom Baggies opanovali historicky vůbec jejich první zápas na Goodison Parku v prosinci 1888. Bezbranková remíza se mezi oběma týmy nezrodila od září 1983.

Everton

  • Prohrál jen dva ze čtrnácti zápasů ve všech soutěžích.
  • V posledních deseti ligových zápasech se za Everton trefilo osm různých hráčů a celkově se na letošní střelecké listině vyjímá 18 jmen. Tím nejpilnějším je Leighton Baines se čtyřmi ligovými góly, z nichž tři padly z pokutových kopů.

West Bromwich Albion

  • Z posledních deseti zápasů získal čtrnáct bodů. Daří se mu navíc také na venkovních hřištích, kde je pátým nejúspěšnějším celkem v soutěži.
  • Nejlepším střelcem týmu je s devíti ligovými góly Peter Odemwingie.

Vzájemná bilance

  • Celkově:                 63-34-57
  • Na Goodison Parku: 45-16-16
  • V Premier League:    6-1-4

Posledních pět vzájemných zápasů

1.1. 2012, EPL, West Brom – Everton 0-1 (Anichebe)
21.9. 2011, LC, Everton – West Brom 2-1 (Fellaini, Neville)
14.5. 2011, EPL, West Brom – Everton 1-0
27.11. 2010, EPL, Everton – West Brom 1-4 (Cahill)
28.2. 2009, EPL, Everton – West Brom 2-0 (Cahill, Saha)

Forma

Everton: WWLDLW
Sunderland (a), FA Cup, výhra 2-0
Swansea (a), výhra 2-0
Arsenal (h), prohra 1-0
Sunderland (h), FA Cup, remíza 1-1
Liverpool (a), prohra 3-0
Tottenham (h), výhra 1-0

West Bromwich: LDLWWW
Newcastle United (h), prohra 1-3
Wigan Athletic (a), remíza 1-1-
Manchester United (a), prohra 2-0
Chelsea (h), výhra 1-0
Sunderland (h), výhra 4-0
Wolves (a), výhra 5-1

Absence

Evertonu bude dál chybět zraněné duo Jack Rodwell a Seamus Coleman, kteří laborují s hamstringem respektive stehenním svalem. Přidal se k nim také Royston Drenthe, který nenastoupil v posledních dvou zápasech.

West Bromu nevypomůže James Morrsion, kterému kvůli poškozeným kolenním vazům hrozí předčasný konec sezony. Vrátit by se naopak mohl Paul Scharner a Graham Dorrans.

  • Kdy: 31.3. 16:00 SEČ
  • Kde: Goodison Park
  • Rozhodčí: Peter Walton