Everton – West Bromwich Albion 2:0

01/04/2012 0 Od Riči

Everton proti West Bromu navázal na poslední dobré výkony a výhrou 2:0 si upevnil postavení v horní polovině tabulky Premier League.

Oproti pohárovému duelu na půdě Sunderlandu dostali od úvodní minuty šanci Tony Hibbert, Phil Jagielka a Steven Pienaar, zatímco Phil Neville, Sylvain Distin a Magaye Gueye jim místo uvolnili.

Základní XI
Everton: Howard, Hibbert, Jagielk, Heitinga, Baines, Osman, Gibson, Fellaini, Pienaar, Cahill, Jelavić
west Brom: Foster, Jones, Olsson, Ridgewell, Scharner, Andrews, Brunt, McAuley, Tchoyi, Long, Odemwingie.

Už ve druhé minutě našel Baines centrem Leona Osmana, jehož hlavička těsně minula bránu. Dvě minuty na to po Pienaarově přiťuknutí pálil z velké dálky Gibson nad. Everton v úvodu působil aktivněji a dočkal se také branky, v 18. minutě si Osman vyměnil míč s Jelavićem, prvně jmenovaný vystřelil. Jeho pokus ještě stačil tečovat hostující McAuley, na což Foster nemohl zareagovat, a tak se Everton ujal vedení – 1:0.

West Brom odpověděl ve 27. minutě Scharnerovou akcí, Howard však jeho projektil vyrazil. S následující dorážkou si neporadil Chris Brunt, když trefil jen svého spoluhráče Longa.

Po další pěkné akci Toffees sebral odražený míč za vápnem Fellaini a s jeho střelou měl Foster plné ruce práce. Aktivní byl Pienaar, po samostatné akci o metr minul bránu.

V poločasové přestávce si šel odpočinout Leon Osman, jehož nahradil Magaye Gueye. Ve druhém poločase nejprve z uctihodné vzdálenosti minul Fellaini a hlavičku Jelaviće zneškodnil Foster. Chorvat hrál další povedené utkání, což sledoval z hlediště i jeho reprezentační trenér Slaven Bilić.

Na druhé straně zkoušel své štěstí Keith Andrews, avšak velmi nepřesně.

V 62. minutě nahradil Cahilla Vic Anichebe. A Nigerijec se v letošní sezóně ukazuje jako perfektní žolík. V 68. minutě potáhl Pienaar balon, za velkým vápnem ho přihrál Anichebemu, který křižnou střelou skóroval – 2:0.

V 74. minutě Jelavić patičkou posunul Pienaara do vyložené šance, ten ale sám před Fosterem nechal vyniknout brankaře West Bromu.

Z úhlu to pak zkoušel Peter Odemwingie, Howarda na švestkách nenachytal. Američana nepřekvapila ani střela Fortuného.

Po přiťuknutí Anichebeho pálil ve vápně slabě a do gólmana Jelavić. V 85. minutě musel vše opět zachraňovat Foster, když jeho defenziva nechala volného Gueyeho po rozehrávce rohového kopu.

Branky: 18. McAuley vlastní, 68. Anichebe
ŽK: Cahill, Jelavić – Olsson
Everton FC: Tim Howard, Tony Hibbert, John Heitinga, Phil Jagielka, Leighton Baines, Leon Osman (46. Magaye Gueye), Darron Gibson, Marouane Fellaini, Steven Pienaar, Tim Cahill (62. Victor Anichebe), Nikica Jelavić (87. James McFadden)
West Bromwich Albion: Ben Foster, Billy Jones, Gareth McAuley, Jonas Olsson, Liam Ridgewell, Somen Tchoyi (73. Marc-Antoine Fortuné), Paul Scharner (67. Graham Dorrans), Keith Andrews, Chris Brunt (77. Simon Cox), Peter Odemwingie, Shane Long
Rozhodčí: Peter Walton
Diváci: 32 051