Manchester United – Everton 4:4

22/04/2012 0 Od Meňa

Na Old Trafford byla dnes k vidění fotbalová lahůdka. Jeden gól krásnější než druhý a také strhující vyrovnání Evertonu z na první pohled beznadějného stavu 4-2.

Everton právě končící týden strávil oklepáváním se ze zdrcující prohry v semifinále FA Cupu, která sezonu Toffees ve své podstatě předčasně ukončila. Ani to ale týmu viditelně nezabraňuje v dohrávání zbytku ligových zápasů v tradičně nastoleném jarním trendu. Na Old Trafford se přitom Everton musel obejít bez klíčového Leightona Bainese, jenž si z Wembley odvezl zranění stehenního svalu. V sestavě jej na jeho pozici nahradil Sylvain Distin, který tak uvolnil Philu Jagielkovi návrat do základní sestavy, stejně jako ve středu pole hrající Phil Neville předal žezlo pravého beka Tonymu Hibbertovi.

Úvodní minuly přitom soudě z předváděné hry hostí nejevily žádné náznaky depky, která dolehla na tu fanouškovskou část. Everton se narozdíl od většiny svých předchozích návštěv Divadla snů rozhodl hrát také směrem dopředu a United tím poměrně zaskočil. Nejdřív se k nohám Jelaviće přikutálel míč po kolmici Leon Osmana a střela Chorvata si vyžádala pohotový zákrok De Gey.

Red Devils sice častěji drželi míč, ale k šancím se propracovat nedokázali. O prolomení se snažil Paul Scholes a následně i Wayne Rooney, Tim Howard ale zůstával v klidu. Toffees navíc svému dobrému výkonu brzy přidali i to hlavní. Ve 30. minutě se k centru dostal Tony Hibbert, jeho nadýchaný míč slétl do hloubi vápna k číhajícímu Jelavićovi, který z ostrého úhlu krásně hlavou přeloboval mladičkého gólmana v bráně domácích a svým sedmým gólem za Everton se zároveň stal letošním nejlepším střelcem Blues.

Z šoku se Old Trafford ale nemusel vzpamatovávat dlouho. Jen o pár minut později na druhé straně hřiště ukázkově centroval Nani a Rooneymu, špatně bráněnému Nevillem, už stačil jen čistý kontakt s míčem, aby taktéž hlavou skóre zápasu srovnal. Do šaten se tedy šlo za nerozhodného stavu.

Také začátkem druhé půle se neměl Everton za co stydět, přesto ale přišlo to, co nikoho příliš překvapit nemohlo. Kolem hodiny odehraného času United zvýšili tempo a díky dvěma bleskovým gólům se ocitli v pohodlné pozici a s vidinou osmibodového náskoku před druhým Manchesterem City.

Nejprve si na kraji pokutového území chytře počal Danny Welbeck, který si chytrým pohybem kolem sebe udělal prostor a krásnou umístěnou střelou vystřelil United vedení. Mladý útočník hrál výsadní roli také o čtyři minuty později, kdy narazil Nanimu, který si před Howardem zkušeně poradil.

Zdálo se, že je po všem a pokud se ještě očekávaly další góly, tak jen v síti Blues. Opak se však stal pravdou. Strůjcem druhé branky Evertonu se znovu stal Hibbert, který hledal Fellainiho, jenž se nerozpakoval a z první vypálil. De Gea si sice na balon šáhnul, v cestě do brány už jej ale zastavit nedokázal.

Jenže naděje Toffees zakrátko United znovu utnuli, jmenovitě pak Wayne Rooney, který se proti svému bývalému klubu před dnešním zápasem trefil pouze dvakrát. Nedílnou součástí gólu byl znovu Welbeck, který si s Rooneym vyměnil míč a následně ho nejpilnějšímu střelci Red Devils naservíroval takřka před volnou bránu, což byla šance, kterou Rooney nemohl pohrdnout.

Everton ale zbraně nesložil. V 82. minutě šel Fellaini před De Geou do vzdušného souboje a míč se následně odebral směrem ke zcela neobsazenému Jelavićovi, který zachoval chladnou hlavu a uklidil jej k tyči. Střelecké eso Evertonu tak vykřesalo další naději na zvrat. A ten skutečně přišel.

O dvě minuty později Neville přihrával Fellainimu, ten se na malém vápně obtočil kolem svého strážce a servíroval balon nabíhajícímu Pienaarovi, který dovršil senzační vyrovnání. Toffees tak dostali odměnu za svůj nebojácný a aktivní výkon a mnoha fandům „úček“, se před očima zjevily vzpomínky na necelé dva roky starý zápas na Goodison Parku, kde Manchester United přišel o výhru 3-1 také v posledních minutách utkání.

Dramatu nicméně ještě nebyl konec. Zbývající otázkou bylo, zda Everton přežije pětiminutové nastavení. V tom United očekávaně vyslali všechny síly do ofenzívy a málem se jim poštěstilo strhnout osmigólový thriller na svou stranu. V závěrečných vteřinách se k zakončení dostal Rio Ferdinand, konečky prstů Tima Howarda ale Evertonu cenný bod z úžasného zápasu přece jen zachránily.

Manchester United: De Gea, Evra, Ferdinand, Evans, Rafael, Carrick, Nani, Scholes (86. Jones), Valencia (89. Hernandez), Rooney, Welbeck

Everton: Howard, Hibbert, Heitinga, Jagielka, Distin (83. Cahill), Osman (63. McFadden), Fellaini, Neville, Gibson, Pienaar, Jelavić

Góly: 41., 69. Rooney, 57. Welbeck, 60. Nani – 32., 83. Jelavić, 67. Fellaini, 85. Pienaar

Žluté karty: Evra – Distin, Neville

Držení míče: 52% – 48%

Střely celkově: 20 – 17

Střely na bránu: 11 – 10

Rohové kopy: 5 – 2