Preview: Manchester United – Everton

22/04/2012 0 Od Riči

Po vypadnutí z FA Cupu chce Everton skončit v lize na sedmém místě, což bude velmi těžký úkol k němuž potřebuje pravidelně bodovat. Jenže na Old Trafford se mu to příliš nedaří.

Manchester United drží čtyři kola před koncem pětibodový náskok na svého městského rivala, s nímž se ještě ale setká. Kromě Citizens odborníci tipovali utkání s Evertonem jako jeden ze zápasů, kde by mohli Fergusonovci ztratit. Jaké avšak překvapení, když obhájci titulu nechali všechny body ve Wiganu. Toffees se na Old Trafford ovšem vůbec nedaří, vždyť naposledy tam zvítězili před dvaceti lety! Peter Beardsley, Robert Warzycha a Mo Johnston svými góly zařídili v roce 1992 poslední výhru na stadionu ManUtd.

Zaváhání United proti Wiganu bylo, zdá se, výjimkou. Jinak jsou jejich čísla úžasná. Devět výher z posledních deseti střetnutí, pouze jedna inkasovaná branka z posledních sedmi ligových klání. Navíc současný bodový zisk (82) je o dva body více než minulý rok, kdy získali titul. Na Old Trafford ManUtd ještě v letošním kalendářním roce neprohrál, sedmkrát zvítězil. Aston Villa v roce 2009 naposledy vyhrála na sedmdesátitisícovém stadionu.

Everton také hraje ve formě, ovšem minulý týden doslova vybouchl ve Wembley, kde ho Liverpool porazil 2:1. Jinak z posledních 12 dostupných bodů nasbíral 10, přičemž v této sérii třikrát udržel čisté konto. V tabulce to zatím stačí na sedmé místo, ovšem Liverpool, Fulham a další soupeři jsou v těsném závěsu.

Zápasová fakta

Vzájemná
• Manchester United doma nepodlehl Evertonu už 18 ligových zápasů (15 výher, 3 remízy).
• Jde o 187. střetnutí mezi kluby. United vyhráli 81x, 64x prohráli a 41x se zrodila remíza.

Manchester United
• Skórovali v 47 domácích a po sobě jdoucích utkáních od porážky s Aston Villou z roku 2009.
• Wayney Rooney je jednu branku od dorovnání čtvrtého nejlepšího klubové střelce. Na 179 zářezech jsou aktuálně George Best a Dennis Violett. Rooney doposud v aktuální sezóně nastřílel 31 gólů, jen o tři méně než při jeho dva roky starém rekordu.

Everton
• 47 bodů z 33 ligových kol se rovná minuloročnímu stavu.
• Jenom oba kluby z Mancesteru inkasovali v lize méně branek, Everton byl překonán 34x.

Týmové novinky

Na domácí straně jsou již delší dobu zranění Pogba, Anderson, Lindegaard, Fletcher, Vidić a Owen. Rio Ferdinand si dnes může připsat svůj ligový start číslo 450, Ashley Young zase 200.

David Moyes už do konce sezóny nepočítá s Jackem Rodwellem, jehož zraněné stehno ho nejspíše připraví o Mistrovství Evropy a i Olympijské hry. Z duelu proti Liverpoolu má stejné problémy Leighton Baines. Mimo to nenastoupí ani Royston Drenthe, který kvůli disciplinárním problémům v Evertonu skončil.

Základní sestavy

ManUtd: De Gea, Evra, Ferdinand, Evans, Rooney, Carrick, Nani, Welbeck, Rafael, Scholes, Valencia, náhradníci Jones, Giggs, Smalling, Park, Hernandez, Young, Amos.
Everton: Howard, Hibbert, Heitinga, Jagielka, Distin, Neville, Gibson, Fellaini, Pienaar, Osman, Jelavić, náhradníci Mucha, Stracqualursi, McFadden, Cahill, Gueye, Barkley, Anichebe.

Manchester United – Everton FC
35. kolo Premier League
22. 04. 2012 od 13:30 SEČ, Old Trafford, Manchester
Rozhodčí: Mike Jones