Everton – Newcastle United 3:1

13/05/2012 0 Od Meňa

Konec dobrý, všechno dobré. Everton napodobil svoje loňské umístění, sezonu tedy zakončuje na sedmém místě a zároveň se mu podařilo bezproblémově udržet náskok před Liverpoolem.

Před zápasem dorazily z marodky pozitivní zprávy. Trojice Baines, Gibson, Neville se před sezonu uzavírajícím kolem zbavili svých neduhů a všichni se tak vrátili do základní sestavy. V té naopak chyběl Sylvain Distin a na lavičku se s ním posadil také Tim Cahill.

38. kolo se letos na Goodison Parku rozhodně nedohrávalo jen z povinnosti. Toffees sice v tabulce nemohli skončit na lepším, než sedmém místě, ve hře ale zůstal motivační faktor v obdobě finiše nad Liverpoolem. O víc však šlo Newcastlu, který držel naději na předkolo Ligy Mistrů a ke svému cíli také málem vykročil již po pětačtyřiceti vteřinách, kdy se po standartní situaci tlačil k zakončení Papiss Cisse, ovšem neúspěšně.

Tim Howard, který srovnal rekord Pepeho Reiny za 183 ligových utkání v řadě za stejný klub, musel být v pohotovosti i nadále, když Magpies hrozili zejména z nebezepečných centrů. To už se ale hosté pomalu stahovali do pozadí, protože vládu nad průběhem zápasu přebíral Everton. Nejprve zahrozil hlavou Fellaini, jen o několik momentů později ale míč před vápnem převzal Pienaar a zásluhou Williamsonovy teče balon doplachtil do sítě.

Aktivitou hýřící Pienaar mohl svůj gólový účet hned zdvojnásobit, ale poté, co se rozběhl k neobsazenému míči, který si ve zmatku před bránou neosvojil ani jeden z týmů, z poměrně ostrého úhlu střílel jen do boční sítě. Blues ale zmařená šance nemusela mrzet dlouho. V 26. minutě si Nikica Jelavić šikovně zpracoval dlouhý míč, protáhl se kolem Colocciniho a jeho následnou střelu skvěle zastavil Tim Krul. Jenže míč vyrazil právě před chorvatského kanonýra, který už se z dorážky nemýlil.

Toffees se tedy ocitli v pohodlném vedení a stejným projevem se také prezentovali svou mezihrou. Snad jedinou výjimkou ze zbývajícího průběhu poločasu, kdy byla Magpies nabídnuta příležitost, pohrdl Gutierrez, který po svém průniku střílel vedle vzdálenější tyče. Daleko nebezpečněji se však na druhé straně projevil Leon Osman, když jeho pokus, pravděpodobně mířící do brány, ještě stihla hostující obrana zblokovat. Do prvního poločasu se ještě vešla Cisseho rána z hranice pokutového území, které moc nescházelo.

Alanu Pardewovi během přestávky nezbývalo nic jiného, než se pokusit s průběhem zápasu něco udělat, a jak start druhého dějství napověděl, změna se skutečně dostavila. Jen po pár vteřinách vysunul Hatem Ben Arfa volného Cisseho, ten ale svojí příležitostí opovrhl – míč v gólovce poslal mimo rozsah brány. Newcastle byl aktivnější a brzy se v šanci objevil také Demba Ba, rozhodující moment zápasu měl ale na svědomí přece jen Everton.

Darron Gibson nacentroval ze standardní situace do nikým neobsazeného prostoru před Krulem, kam si pohotově jako první doběhl Johny Heitinga a přesnou hlavičkou idylicky zakončil svůj skvělý rok svým prvním ligovým gólem v celé sezoně.

Bylo tedy prakticky po všem, sedmé místo a finiš před Liverpoolem už si Toffees nemohli nechat utéct, přesto se ještě skóre jedné úpravy dočkalo. To když se v 72. minutě trefil Tony Hibbert – bohužel do špatné sítě. Míč Magpies z hloubi pole Hibbert jako poslední obránce hlavou usměrňoval na Tima Howarda, jenže brankář stál až příliš venku ze svojí brány a bekovu malou domů už nedokázal zastavit v cestě za čáru.

Vadilo to však málokomu, Everton si došel k poklidnému vítězství, byť konec zápasu pokazil zkrat střídajícího Cahilla, který snad v okamžiku závěrečného hvizdu chytil pod krkem Cabayeho a uviděl červenou kartu. Tak čin onak, už je po všem, Premier League si dává tříměsíční přestávku a jen doufejme, že na začátku nové sezony bude konečně Everton navazovat na formu z konce ročníku právě uzavřeného. COYB!

Everton: Howard, Hibbert, Jagielka, Heitinga (70. Distin), Baines, Osman, Neville (74. Cahill), Gibson, Fellaini, Pienaar, Jelavić (83. Stracqualursi)

Newcastle United: Krul, Coloccini, Santon (46. R. Taylor), Williamson, Perch (46. Marveaux), Cabaye, Ben Arfa, Gutierrez, Tiote (81. Ameobi), Cisse, Ba

Góly: 15. Pienaar, 26. Jelavić, 65. Heitinga – 72. Hibbert (OG)

Žluté karty: Baines, Heitinga – Tiote

Červená karta: Cahill

Držení míče: 47% – 53%

Střely celkově: 17 – 11

Střely na bránu: 11 – 5

Rohové kopy: 4 – 3