Manchester City – Everton 1:1

01/12/2012 0 Od Meňa

Na Etihad Stadium se Everton prezentoval odhodlaným a po dlouhé době také spolehlivým výkonem v obraně, díky kterému si z Manchesteru odváží bod.

Úvodní okamžiky patřily Evertonu. Od výkopu několik minut prakticky Citizens nepůjčil míč, jenže obléhání domácí poloviny hřiště kromě krotké a nepřesné Naismithovy střely nevedly k žádnému vážnějšímu nebezpečí pro Hartovu bránu a podobně dopadl také Osmanův pokus o pár minut později.

Manchester City o sobě dal výrazněji vědět až v 21. minutě, Džekova hlavička z výhodné pozice ale mířila mimo bránu. Domácí tým poté lehce přidal na tempu, což stvrdil zblokovanou ránou Samir Nasri, jinak ale hra zůstala naprosto vyrovnaná, přičemž Toffees zahrozili z několika solidně rozjetých brejků. A první gólový okamžik na sebe nenechal dlouho čekat.

Ve 34. minutě poslal Leighton Baines do vápna nebezpečný centr, který se snažil na bránu usměrnit Jelavić. Ten ale na míč nedosáhl, a tak balon doletěl až k Fellainimu, jehož prvotní hlavičku sice Joe Hart skvěle vyrazil, jenže krátký už byl na Belgičanovu gólovou dorážku. Citizens mohli odpovědět okamžitě, jenže Tevezovu hlavičku Tim Howard bravurním zákrokem vytěsnil na roh a ve střehu musela být jednička Evertonu i o pár minut později, kdy jedovatě zakončoval Džeko.

Tři minuty před koncem poločasu už ale Howard kapituloval. Po rozehraném rohovém kopu Citizens Fellaini ve vápně nedovoleně, leč velmi sporně, bránil Džeka a názor sudího Proberta zněl rezolutně – penalta. K míči se postavil Tevez a s přehledem proměnil. A aby Fellaini potvrdil, že skutečně nechybí u ničeho, mohl svou hrubku v nastaveném času prvního poločasu potvrdit další trefou, jeho další hlavičku ale Hart zlikvidoval.

Druhou půli začali aktivněji podle očekávání domácí, byť k pořádnému ohrožení brány se dostali až v 63. minutě, kdy se na výlet po pravém křídle vydal Maicon a Howard si musel poradit nejen s jeho pumelicí, ale i s následnou dorážkou. O pár momentů později zahrozil Džeko, jeho střela z malého vápna skončila blokem obrany.

Everton se po celý průběh druhého poločasu ocital pod trvalým tlakem, jenže s bezzubými Citizens se poměrně bez větších problémů dokázal vypořádat. Sami Toffees dokonce mohli stav utkání zvrátit ve svůj prospěch, když v 90. minutě z přímého kopu pálil Jelavić, jehož střelu Hart vyrazil hodně nejistým zákrokem. Everton tedy znovu remizoval, ačkoliv bod z Etihad Stadium je samozřejmě více ziskem, než ztrátou.

Manchester City: Hart, Maicon, Kompany, Lescott, Kolarov (7. Zabaleta), Nasri, Barry, Silva, Y. Toure, Džeko (80. Balotelli), Tevez (68. Aguero)

Everton: Howard, Hibbert, Jagielka, Distin, Baines, Naismith (73. Oviedo), Gibson, Osman, Pienaar, Fellaini, Jelavić (90. Heitinga)

Góly: 43. Tevez (pen) – 33. Fellaini

Žluté karty: Lescott, Zabaleta – Fellaini

Držení míče: 57% – 43%

Střely celkově: 9-8

Střely na bránu: 6 – 5