Everton – Tottenham Hotspur 2:1

09/12/2012 0 Od Riči

Zápas směřující k naprosto nepřijatelnému výsledku Toffees v samém závěru dvěma góly otočili ve svůj prospěch a poskočili na čtvrté místo tabulky. Uf, nádherný fotbalový večer.

Dvě změny provedl David Moyes oproti poslední ligovému kolu, do základní sestavy se po zranění vrátila dvojice Coleman a Mirallas. Místo jim uvolnil Hibbert s Naismithem, prvně jmenovaný nebyl ani na lavičce náhradníků.

Toffees začali aktivněji, z jejich akcí po stranách však přímé ohrožení branky Spurs nepřišlo. Tottenham se osmělil po sérii přihrávek a dalekonosné střele Dembélého.

Everton hrozil hlavně po pasech za obranu, po jednom z nich ze strany Jelavić postupoval sám na Llorise, chtěl mu udělat kličku, francouzský brankař mu ale skvěle skočil pod nohy a vypíchl mu míč. Na druhé straně Howardovi stačil jen lehký zákrok na Dempseyho trestný kop.

Po dalším přihrávce za obranu Mirallas hledal před bránou Jelaviće, k němu míč nedoputoval pouze díky záchranářskému zásahu Gallase, 18. minuta.

Everton v této pasáži zápasu působil aktivně, ve 39. minutě Fellaini ve vápně přiťukl Osmanovi, jenž z těžké pozice střílel mimo bránu. V závěru první půle přišel od domácích tlak, Osmanovu pravděpodobně gólovou střelu obětavě vyhlavičkoval Caulker. V prvním poločase hrál Everton lépe, měl z svou převahu potvrdit brankou.

O přestávce si Mirallas stěžoval na svalové potíže, kvůli kterým chyběl poslední čtyři zápasy, a tak ho vystřídal Steven Naismith.

Ve 48. minutě kopal Baines z dobré pozice trestný kop, trefil zeď a míč se k němu odrazil zpět. Jeho druhá střela byla nepřesná, směřovala ale na Naismithe, jenže ten ji nedokázal uklidit do sítě.

V 52. minutě Sandrova nenápadná tečovaná střela o kousek minula branku. O tři minutě později po přiťuknutí z trestného kopu pálil tvrdě Vertonghen, Howard vyrazil na roh.

V 66. minutě Baines přihrál Osmanovi na vápně proti noze, anglický záložník bránu přestřelil. Osman neuspěl ani v 74. minutě, když ho Lloris vychytal. Naopak v 76. minutě Dempsey střelou překonal Howarda, stojícího špatně příliš před brankovou čárou – 0:1.

Trápení Evertonu v podobě honbě za vyrovnání mohl ukončit Sigurdsson, jeho chytrá střela z 85. minutě orazítkovala břevno.

Everton si nevypracoval žádný tlak, přesto se v závěru děly věci. Nejprve Coleman našel centrem nabíhajícího Pienaara, který v čase 89:95 vyrovnal – 1:1. A za 88 sekund po centru do vápna a nepovedeném pokusu o nůžky Velliose uklidil míč do brány Jelavić – 2:1. Neskutečný obrat!!!

Branky: 89. Steven Pienaar, 90. Nikica Jelavić – 76. Clint Dempsey
ŽK: 42. Leighton Baines, 70. Leon Osman, 90. Nikica Jelavić – 35. Jermain Defoe, 37. Jan Vertonghen
Everton FC: Tim Howard, Leighton Baines, Phil Jagielka, Sylvain Distin, Seamus Coleman, Darron Gibson, Kevin Mirallas (46. Steven Naismith), Leon Osman (81. Apostolos Vellios), Steven Pienaar, Nikica Jelavić (90. John Heitinga), Marouane Fellaini
Tottenham Hotspur: Hugo Lloris, Jan Vertonghen, William Gallas, Kyle Walker, Steven Caulker, Clint Dempsey, Moussa Dembélé (77. Gylfi Sigurdsson), Aaron Lennon (72. Tom Huddlestone), Sandro, Emmanuel Adebayor, Jermain Defoe (85. Iago Falque)
Rozhodčí: Kevin Friend
Diváci: 36 494