Neville přemýšlí o budoucnosti

27/03/2013 0 Od Riči

Phil Neville si připouští variantu odejít z Premier League do nižší soutěže, aby si prodloužil svou bohatou kariéru. Toffees tak v létě možná ztratí kapitána.

Nevillovi končí po sezóně v Evertonu smlouva, a proto zkušený hráč zvažuje, co dále. Jeho vůdcovské schopnosti mu upřít rozhodně nikdo nemůže, ovšem fotbalové kvality nejsou v posledních měsících často na požadované úrovni pro Premier League, fanoušci mnohdy nerozumí, proč ho David Moyes nasazuje do základní sestavy. Andy van der Meyde dokonce ve své na autobiografii na jeho adresu uvedl následující slova: „Byl mazlíčkem Moyese, z toho důvodu jsem si na něj zasednul. Podle mě prozrazoval manažerovi všechno, a proto plnil roli kapitána, vnímal jsem ho jako práskače. Přijde mi za neuvěřitelně vtipné jeho 250 startů za Manchester United a skoro 60 za anglickou reprezentaci.“

Šestatřicetiletý záložník před nedávnem přijal roli trenéra v reprezentaci Anglie U21 na červnovém Mistrovství Evropy v Izraeli, přičemž debut na lavičce mladého výběru Albionu si odbyl při vítězství 4:0 nad Belgii v únoru minulého roku. Na novou roli se držitel trenérské licence UEFA těší. „Naskytla se mi skvělá možnost pracovat s nejlepšími hráči ve výběru U21. Při střetnutí proti Belgii jsem si něco málo vyzkoušel a šlo pravděpodobně o nejlepší tři dny. Otevřelo mi to oči.

Ty tři dny mě přesvědčily – chci trénovat. V reprezentaci U21 jsem viděl výborného týmového ducha u zaměstnanců a hráčů, panovala soudržnost a odhodlání vyhrát ME. Pokud bych se stal jenom malou součástí kolektivu a něco se naučil, měl bych velikou radost. Během šampionátu vstřebáte více informací. Budete umět zacházet s fotbalisty v odlišné atmosféře, musíte z nich dostat nejlepší výkony. Během turnaje trenéři více sledují zápasy, analyzují u videa a přemýšlejí o sestavě.

Zúčastnil jsem se tří velkých turnajů, nyní se ocitnu na druhé straně, což považuji za výzvu.“

Než se ale Neville naplno oddá trénování, čeká ho rozhodnutí, co s fotbalovou kariérou. Příklad by si mohl vzít z Edgara Davidse, který od minulého roku z pozice hrajícího manažera vede Barnet v League Two.

Chci hrát, dokud to bude možné. Rozhodně bych se nestyděl, kdybych kvůli prodloužení kariéry nastupoval v nižší soutěži. I zde si lze podle mě užívat fotbalu stejně jako v Premier League.

Z hlediska zkušeností se vám štace v nižší soutěži může vyplatit. Edgar Davids byl zvyklý na nejlepší servis, během hráčské kariéry trénoval s dvaceti míči, teď jich má k dispozici pět nebo šest. Dříve kličkoval mezi kužely, v současnosti běhá v parku, kde se mu možná pletou dovádějící psi. Takto se naučíte řemeslu.“