Preview: Everton – Stoke City

29/03/2013 0 Od Riči

Po reprezentační přestávce se o slovo opět hlásí Premier League, vstupující do závěrečných bojů. Toffees přivítají Stoke City a vzhledem k ambicím EFC se očekává pouze jeho vítězství.

David Moyes a Tony Pulis patří v anglickém fotbale k uznávaným manažerům. Oba pánové vedou svůj klub již několik let a jsou hodnoceni velmi kladně, přesto v sobotu budou vstupovat do zápasu s rozdílnými očekáváními. Moyes nemyslí jistě na nic jiného než tři body, zatímco stratég Pulis by byl rád za jakýkoliv bod z Goodison Parku.

Everton ztrácí na pozici zaručující Ligy mistrů šest bodů, přičemž má k dobru utkání s Arsenalem, který se nachází v tabulce těsně nad ním. Pokud byste David Moyesovi podobný scénář sdělili v srpnu loňského roku, jistě by se pousmál radostí. I tak si ale nemohu odpustit menší štiplavou poznámku: mohlo být lépe. Mnozí Evertonians sice už vzdali myšlenku na Ligy mistrů, ovšem proč na ní nemyslet, když je celkem na dosah…

… na druhou stranu třeba zároveň rychle podoktnout, v závodech o místo zaručující milionářskou soutěž Everton nese nálepku outsidera. Ve zbývajících čtyřech domácích zápasech bude rozhodně favorit na vítězství v každém kole, jenže pohled na venkovní los budí respekt – Chelsea, Tottenham, Arsenal a samozřejmě očekávaný výjezd na Anfield. Při tomto rozlosování se oblíbený duel na Sunderlandu jeví jako pohádka.

Toffees se zároveň musí dívat také pod sebe, týmy v čele s rivalem LFC si dělají zálusk na jejich pozici.

Jestliže s novým rokem ztratili Blues formu, u Stoke to platí dvojnásobně. Potteries rok 2012 končili sérii deseti střetnutí bez porážky, na šesté místo ztráceli čtyři body. Naopak v roce 2013 zvítězili jenom jednou a na Aston Villu, okupující první nesestupovou příčku, drží náskok čtyř bodů.

Od sezóny 2008/09, co Stoke hraje Premier League, se nikdy netrápilo akutními starostmi se sestupem, dostalo se do finále FA Cup a objevilo se v pohárové Evropě. Pulis by proto zcela jistě rád i letošní sezóny zakončil dobrými výsledky. Proti úspěchu na Goodison Parku však hovoří momentální statistika, Stoke zvítězilo pouze jednou ze 24 posledních venkovních výjezdů a Everton na Goodison Parku poznal hořkost porážky jednou z posledních 19 duelů. Favorit sobotního podvečerního souboje je tedy jasný, existují ale vlastně v Premier League jistoty?

Zápasová fakta

Vzájemná

  • Z posledních pěti zápasů se čtyřikrát zrodila remíza
  • Everton neporazil Stoke od října 2010
  • nejvyšší vítězství Evertonu 8:0 se datuje na listopad 1889.

Everton

  • 6. místo s 48 body
  • letos prohrál jenom pětkrát v lize, v této fázi soutěže jde o nejmenší počet porážek ze všech sezón Premier League
  • v poslední kolem proti ManCity udržel čisté konto, povedlo se mu to teprve podruhé z posledních čtrnácti domácích ligových zápasů
  • v tom samém utkání se Nikica Jelavić skóroval v lize po 838 minutách.

Stoke

  • 11. místo s 34 body
  • zvítězilo v jednom z posledních 11 ligových kol
  • v roce 2013 nastřílelo v deseti utkáních Premier League šest branek, celkově vyšlo střelecky naprázdno v letošní Premier League 13x, horší v tomto ohledu nikdo není
  • spolu s Norwichem nejvíce krát v sezóně remizovalo (13x).

Týmové novinky

Tim Howard a Phil Jagielka se zotavují ze svých zranění a jejich starty nejsou vyloučené. Marouane Fellaini a Steven Pienaar nenastoupí pro suspendaci, Tony Hibbert stále chybí kvůli poraněnému lýtku.

Everton: Howard, Mucha, Distin, Heitinga, Baines, Coleman, Neville, Oviedo, Naismith, Hitzlsperger, Osman, Jelavic, Anichebe, Vellios, Gibson, Mirallas, Duffy, Barkley.

Robert Huth se vrací po třízápasovém trestu, takže Tonyho Pulise netrápí žádná absence.

Stoke: Begovic, Sorensen, Cameron, Wilkinson, Huth, Shawcross, Whelan, Nzonzi, Walters, Kightly, Etherington, Jones, Whitehead, Crouch, Jerome, Adam, Palacios, Shotton, Shea, Wilson, Owen.

Co: Everton FC – Stoke City FC, 31. kolo Premier League
Kdy: 30.03.2013 od 18:30 SEČ
Kde: Goodison Park, Liverpool (kapacita: 40 157)
Rozhodčí: Mike Jones