Preview: Everton – Fulham

27/04/2013 0 Od Fip

David Moyes oslavil 50 a kdyby si mohl vybrat soupeře na oslavu, podle statistik by asi volil zápas doma proti Fulhamu. Skot se ale výzvám nevyhýbá a i Cottagers se jistě z procházky růžovým sadem pokusí udělat menší alergickou příhodu. A nezapomínejme: jde o druhý z 5 vytyčených finálových zápasů sezóny.

Doufejme, že snaha oslavit manažerovo životní jubileum pomůže získat hráčům dostatek motivace. Při posledním zápase se mohlo zdát, že Everton už dohrává sezónu z povinnosti, ale teoretická šance na účast v evropských pohárech ještě žije i po tomto prvním prohraném finále. I když se nedá moc spoléhat, že trio londýnských klubů, které se spolu s Toffees o tuto výsadu uchází, ještě nějak výrazně zaváhá. Nechme se překvapit, v lize se bojuje i o víc, než jsou poháry.

A i když řada hráčů Evertonu již určitě pociťuje únavu z náročné sezóny strávené v v první linii, zápas před vlastním publikem by měl být znatelným oživením. Navíc, jak již bylo zmíněno, bilance domácích zápasů proti Fulhamu je prostě vynikající, vždyť 19zápasová šňůra je nejdelší vítěznou sérií na jednom stadionu v historii první ligy. Výstrahou ale může být hned podzimní duel, řadit jej můžeme vedle hlavní příčiny současné ztráty na pozici zajišťující milionářskou soutěž.

Evertonu by do karet mohla hrát i situace u soupeře. Fulham v 34 kolech nasbíral 40 bodů, takže teoretický limit pro záchranu má splněn. Pohyb tabulkou je sice ještě dost možný, ale na víc než na chvost první poloviny to nebude. Na Craven Cottage asi půl milion za každou pozici zase tolik neznamená jako pro Billa Kenwrighta, i když v poslední době také spíše své hvězdy prodávali. Trochu tomu tak odpovídá forma posledních zápasů, 4 zápasy bez výhry, jediný gól. Pravdou ale je, že dvakrát z toho obdarovali naše konkurenty ze „špičky“.

Martin Jol a jeho kosmopolitní tým těží zejména z potence Dimitara Berbatova, a proto nepřekvapí, že klíč k úspěchu je postrážit buharského ostrostřelce. Z taktického rozboru posledního vzájemného měření plyne, že se to Everton díky vysokému pressingu dařilo a Bulhar neměl tolik příležitostí potkat se s míčem na polovině Toffees. Dalším návodem pro čerstvého padesátníka u kormidla Evertonu může být vysunutí Fellainiho na pozici ofenzivního záložníka, kde jej posledně nedokázali zadáci v bílém vůbec zastavit.

Zápasová fakta

Vzájemná bilance

Everton doma v lize s Fulhamem nikdy neprohrál (20 výher, 4 remízy), plus poslední bod uhráli Cottagers na Goodison Parku v září 1959. V poháru zde ale dokázali dvakrát vyhrát, naposledy v roce 1975.

Everton

Porážka se Sunderlandem přerušila sérii 6 zápasu neporazitelnosti. Šlo o teprve letošní šestou ligovou porážku, což je nejméně po vedoucím tandemu z.. tamtoho města. Remíz je ale bohužel více, než je zdrávo, spolu s Norwichem drží Toffees letošní primát. Jedna série trvá, a tou jsou aktuálně 4 domácí vítězství. Dobrou zprávou je fakt, že Everton dokázal ze zápasů, kde prohrával vytěžit 22 bodů, víc získali jen staronoví šampióni.

Fulham

Fulham uhrál z posledních 4 zápasů jen bod a dal jediný gól, pokud se mezi to dá počítat „vlastňák“ Delpha z Villains, aktuálně jde o jejich nejhorší letošní bilanci. Oproti loňské sezóně jsou na tom o 6 bodů hůře, a navíc oproti Evertonu tým z jihozápadního Londýna prokázal daleko menší sílu: pokud prohrával, letos nevyhrál a jen 5 bodů z takové situace je nejméně z celé ligy.

10 z 13 gólů Dimatara Berbatova přišlo ještě v první polovině a pod 6 z 10 letošních výher Cottagers se podepsal Bulhar sám střeleným gólem.

Týmové novinky

Zápas nejspíše vynechá kvůli kotníku kapitán Phil Jagielka, k němu se může přidat i duo Darron Gibson a Big VIC. Maximálně na lavičce asi usedne uzdravený miláček davů – Tony Hibbert. Do sestavy hostí se může vrátit Damien Duff a Emmanuel Frimpong.

Co: Everton FC – Fulham FC, 35. kolo Premier League
Kdy: 27. 4. 2013 od 16:00 SEČ
Kde: Goodison Park, Liverpool (kapacita: 40 157)