Jelavić se přes léto snad vzchopí, doufá Moyes

29/04/2013 0 Od Riči

Nenašel by se Evertonian, kterému by nezůstal stát rozum z proměny Nikici Jelaviće. David Moyes hledí dopředu, letní pauza by podle něj mohla Chorvata oživit.

Když v loňské zimě Jelavić přestupoval na Goodison Park z Rangers, mnozí doufali v zisk vytouženého střelce. A po necelé polovině sezóny naději nahradili přesvědčením, devět ligových branek ve třinácti zápasech k tomu dávalo jasný důvod. Ti nadšenější dokonce mluvili o novém Graemu Sharpovi a ti největší optimisté potom viděli nástupce Garyho Linekera. Jenže druhý ročník v Premier League znamená těžké vystřízlivění. Nikica prožil dobrý úvod, bohužel poté nastalo trápení. V sobotu proti Fulhamu vyšel střelecky naprázdno v aktuální ligové sezóně už po 28. Sedm nastřílených gólů v Premiership tři kola před koncem soutěže opravdu není vizitka hodná kanonýra.

Davida Moyese nízká produktivita svého svěřence trápí zdaleka nejvíce, jeho branky mužstvu chybí, což lze určitě brát za velmi politováníhodné, zvlášť když Everton letos bojoval o kvalifikaci do Ligy mistrů.

„Neřekl bych, že budou letní prioritou koupit někoho, kdo bude schopný za sezónu vstřelit 15 nebo 20 gólů. S takovýmto útočníkem bychom se ale nyní pravděpodobně nacházeli v daleko lepší pozici.

Nemluvím o tom poprvé – Jela nejspíše doplatil na syndrom druhého roku. Či možná postrádá trochu sebedůvěry. Stále mu dáváme šanci, chceme, aby se dostával do šancí na skórování a jeho forma se vrátila. Fanoušci také zoufale touží po jeho gólovém přínosu. Jiné hráči by příznivci kritizovali, avšak Nikicu nikoliv, jelikož jsou si vědomí, co dokáže.

Pár týdnů jsme ho příliš nenasazovali, vytrváme ale a vzhlížíme ke dnu, kdy se zase objeví ve formě a bude střílet branky. S létem, věřím, přijde svěží impuls.“