Preview: Everton 2013/14

15/08/2013 0 Od Javor

Everton prošel v červnu zásadní změnou – po zrzavém Skotovi Moyesovi (a jeho odchodu do Man U) převzal štafetový kolík španělský brunet Martinez, jenž měl s Wiganem smíšenou sezonu – v lize sestoupil, ale podařilo se mu vyhrát Anglický pohár.

Wigan se tak stal dalším druholigovým týmem, který bude hrát evropské poháry, konkrétně Evropskou ligu.

Ambice klubu jsou již nějaký ten pátek stejné – dojít co nejdále v obou pohárech a skončit do vysněného čtvrtého místa v lize. To zaručuje kvalifikaci do Ligy mistrů. Loni právě Ligový pohár dost nevyšel a ve čtvrtfinále nejstarší klubové soutěže světa byl Goodison Park vypleněn právě pozdějším vítězem.

Odchody jsou zatím pouze na hostování (a rozhodně ne u základní šestnáctky), takže k něčemu ty větší peníze za tv práva jsou/byly. Díky, Sky sports.

Loňská sezona: 6.

Předpověď: 3.

Síla týmu: Jednoznačně Toffees posílili a když se k tomu připočte, že dva nejžádanější hráče se podařilo udržet plus přišli další čtyři, kteří určitě budou členy základní rotace, tak i mezi kritičtějšími fanoušky klubu se neobvykle šíří optimismus. A dobré vztahy mezi hráči v kabině, týmový duch, také není k zahození.

Slabiny: Řekl bych, že jsou dvě, ale dle přípravy se je docela daří řešit. Jde o místo levého záložníka a pak samozřejmě hroťáka. Přišel Kone, jenž bude konkurencí Jelavičovi, ale Chorvatovi se docela střelecky daří v přípravě. Snad už překonal ono pověstné prokletí druhé sezony. A na levé křídlo přišel již zmíněný Deulofeu, což by umožnilo vrácení Pienaara na jeho původní místo, tedy na ofenzivního střeďáka.

Příprava: Podařilo se dojednat účast na výborně obsazené soutěži v USA, kde se porazil Juventus na penalty a dvakrát se prohrálo o gól s Realem Madrid a s Valencií. První přípravný zápas ve Vídni s Austrií moc nenapověděl, výkony v dalších utkáních proti Betisu Sevilla, Blackburnu a Accrington Stanley byly lepší a vyhrálo se. Ve slušné formě během celé přípravy se ukázal Mirallas.

Noví hráči: Byl posílen střed obrany (Alcaraz), útok (A. Kone) a změn doznala i pozice gólmana (Mucha odešel do Ruska, přišel Robles). Všechny tři posily mají společné to, že loni spolu hráli za Wigan a po sezoně následovali manažera do nejlepšího klubu na světě. Podařilo se vyjednat i roční hostování, ač bez opce, španělského levého záložníka/útočníka Deulofeua (to by se za Moyese určitě nestalo), kterému místo v áčku Barcelony zabral trochu lepší hráč. Nějaký Neymar.

Odchody: Duffy do Leicesteru, McAleny do Brentfordu. Obojí hostování, z Evertonu se nepřestupovalo. Udržení kádru pohromadě je hodnoceno fandy samozřejmě kladně.

Koho sledovat: Kandidátů je víc, ale napíšu pouze jedno jméno. Martinez je známý tím, že dává šanci mládí a tak se hodně v téhle sezóně čeká od Rosse Barkleyho. Šanci dostane – a pak je už pouze na něm, jak ji využije.

Mladíčci: O Barkleym jsem už psal, jsem zvědavý na Deulofeua, i když patří Barceloně. A párkrát by si měl zahrát i stoper/pravý obránce Stones. Ten se dobře jevil v přípravě a málem se mu podařilo dát svůj první gól za modrý klub Juventusu. Šanci dostali také Browning s Grantem.

Tragédi: Naismith a částečně Osman. První neschopností na kraji zálohy cokoliv vymyslet, natož nějak slušně odcentrovat, druhý dlouhodobě nevyrovnanými výkony a neschopností pořádně vystřelit.

Ideální sestava: Howard – Baines, Distin, Heitinga, Coleman – Deulofeu, Fellaini, Pienaar, Gibson, Mirallas – Jelavić

Kdo vyhraje titul: Manchester City

Kdo sestoupí: Stoke, Sunderland, Crystal Palace

Sympatizuji s: Jestli to musí být celek z Premier League, tak Swansea, jinak přeju nejvíc Leedsu