Preview: Norwich City – Everton

15/08/2013 0 Od Riči

Tříměsíční čekání na Premier League skončí sobotním odpolednem, Norwich City vyzve Everton, jehož povede poprvé v soutěžním zápase nový manažer Roberto Martínez.

Španělský gentleman vystřídal po konci minulé sezóny Davida Moyese a už v letní přípravě naznačil určité změny. Na první pohled lze okamžitě vypozorovat změnu herní filosofie, nyní se Toffees snaží o kombinaci s mnoha přihrávkami po zemi, dlouhé nákopy na Jelaviće nebo Fellaini jsou minulostí. Martínez též vyrukoval hned s několika rozestaveními, klasické 4-5-1 prozatím střídá se 4-3-3 a variabilním 3-2-2-2-1.

V přípravných střetnutích dostalo prostor mnoho hráčů a u některých bylo patrné zlepšení. I proto se mohou letní přátelské souboje označit za povedené, Everton dokázal, že může konkurovat nejlepším týmům. Jedním dechem ale třeba dodat: nehrálo se o body, až ligové kola opravdu napoví.

Příjemným překvapením je také přestupová aktivita, na Goodison Park zamířila hned čtveřice noviců – Arouna Koné, Antolín Alcaraz, Joel a Gerard Deulofeu. První tři Martínez dobře zná z angažmá ve Wiganu, Deulofeu přišel na hostování z rezervy Barcelony, aby nabíral herní praxi. Momentálně právě mladý Španěl má asi nejblíže k základní sestavě, i když v úvodním kole Premiership se do základu pravděpodobně ještě nevejde. Musí nabrat fyzickou kondici a trochu zesílit, přeci jenom do přípravy se zapojil jako jeden z posledních a nedostal zatím na hřišti mnoho prostoru. Alcaraz a Joel zcela určitě začnou mezi náhradníky, kde je nejspíše doplní i Koné, na úkor kterého dostane šanci obrozený Jelavić.

Žádaní Baines a Fellaini zatím v kádru Evertonu figurují, uvidíme, jak se situace dále vyvine, a to hlavně v případě Belgičana. Belgický prapor však chce kromě Fellainiho nést i Kevin Mirallas. V první sezóně naznačil své kvality a ve druhém roce v Premier League by se rád probojoval mezi nejlepší křídelníky ligy. Potenciál mu rozhodně nechybí, na jeho výkony, pokud se mu vyhnou zdravotní problémy, spoléhá mnoho Evertonians.

Canaries vzhlížejí ke startu Premier League s očekáváními. Chris Hughton mužstvo řádně posílil – Gary Hooper, Leroy Fer, Martin Olsson, Carlo Nash, Nathan Redmond, Ricky van Wolfswinkel, Javier Garrido a Semi Ajayi stáli celkem přes £28m. Ambice vylepšit loňské 11. místo jsou zřejmé.

Norwich City se pod Hughtonem nevzdal rozestavení 4-4-2 s klasickými prvky ostrovního fotbalu, které je v dnešní době vnímáno jako zastaralé. Bude zajímavé sledovat, jak se mu povede proti zbytku ligy vyznávající odlišné pojetí hry.  Ovšem variantu 4-5-1 na Carrow Road již též znají.

Přípravné zápasy

Norwich City
Dorados de Sinaloa (USA) 3:0, B: Becchio, Pilkington, Josh Murphy
San Jose Earthquakes (USA) 0:1
Portland Timbers (USA) 0:1
Brighton & Hove Albion (v) 1:1, B: Howson
Braga (v) 2:2, B: 2x Hooper
Real Sociedad (d) 1:1, B: van Wolfswinkel
Panathinaikos 2:0 (d) 2:0, B: 2x Johnson

Everton
Austria Vídeň (v) 1:2, B: Vellios
Accrington Stanley (v) 4:1, B: Gibson, Anichebe, Mirallas, Osman
Blackburn Rovers (v) 3:1, B: 2x Jelavić, Mirallas
Juventus (USA) 1:1 6:5 pen., B: Mirallas
Real Madrid (USA) 1:2, B: Jelavić
Valencia (USA) 0:1
Real Betis (d) 2:1, B: Jelavić, Mirallas

Poslední vzájemné zápasy

23.10.2004 Premier League Norwich City – Everton FC 2:3
02.02.2005 Premier League Everton FC – Norwich City 1:0
17.12.2011 Premier League Everton FC – Norwich City 1:1
07.04.2012 Premier League Norwich City – Everton FC 2:2
24.11.2012 Premier League Everton FC – Norwich City 1:1
23.02.2013 Premier League Norwich City – Everton FC 2:1

Týmové novinky

Anthony Pilkington (koleno) a Gary Hooper (podlitiny) musejí počkat na zdravotní test před výkopem, jenž určí jejich stav. Leroy Fer, dobře známý EFC, nenastoupí kvůli suspendaci.

Norwich City: Ruddy, Nash, Bunn, Bassong (?), Turner, Bennet, Ayala, Olsson, Garrido, Martin, Whittaker, Johnson, Howson, Fer, Fox, Butterfield, Tettey, Bennett, Redmond, Hoolahan, Snodgrass, van Wolfswinkel, Becchio, Hooper (?)

Tony Hibbert, Magaye Gueye a  Antolín Alcaraz jsou krátkodobě po zdravotní stránce neschopní. Start Darrona Gibsona (koleno) vidí Martínez 50/50.

Everton: Joel, Howard, Heitinga, Jagielka, Distin, Duffy, Baines, Coleman, Stones, Gibson (?), Barkley, Osman, Pienaar, Fellaini, Deulofeu, Mirallas, Naismith, Jelavić, Koné, Vellios, Anichebe

Co: Norwich City FC – Everton FC FC, 1. kolo Premier League
Kdy: 17.08.2013 od 16:00 SEČ
Kde: Carrow Road, Norwich (kapacita: 27 250)
Rozhodčí: Michael Oliver