Jak Martinez mění hru Evertonu?

13/09/2013 0 Od premierleague.cz

Roberto Martinez po deseti letech u kormidla Evertonu vystřídal Davida Moyese a začal měnit tvář týmu. V jakých oblastech se o změnu pokouší a co to pro Toffees znamená.

Hra Evertonu pod Davidem Moyesem byla jednoduché ale efektivní. Moyes se zaměřil na dobrou organizaci, tvrdou práci a agresivitu. Tyto prvky upřednostnil před moderními trendy a taktickými vylepšeními. A rychlý a jednoduchý fotbal Toffees přinášel výsledky.

Jmenování Roberta Martineze ovšem naznačuje změnu směru. Španělský manažer je inovativní, plný moderních nápadů a rozhodl se do základu, který pro něj Moyes vypracoval, přidat nové prvky. Už po prvních třech zápasech je vidět, že jeho změny se začínají usazovat.

Držení míče

Přímá hra Evertonu v minulých letech znamenala, že Toffees nikdy nevládli statistikám v přesnosti přihrávek nebo držení míče. Naopak, loni v přesnosti přihrávek skončili až jako jedenáctý nejlepší tým Premier League a většinou se museli velmi snažit, aby balon získali zpět.

Everton: 13/14 vs 12/13

Držení míče: 64% (1.) vs 52% (9.)

Přesnost přihrávek: 85,9% (3.) vs 79,4% (11.)

Jenže tuto sezonu je to jiné. Pod Robertem Martinezem začal tým v přípravě trénovat právě držení míče a výsledkem je mnohem vyšší přesnost přihrávek. Jen pro srovnání, loni byl průměr v zápasech 79,4%. Hned v prvním zápase pod Martinezem ale držení míče Evertonu narostlo na 88,3%. A tento trend pokračoval. Po třech utkáních mají Toffees průměrné držení míče 85,9%, což je po Manchesteru City a Swansea nejvíce z celé soutěže.

Díky většímu držení míče má obranu Evertonu mnohem více času na vydechnutí. A ačkoliv jsou za námi teprve dva zápasy, dvě čistá konta jsou náznakem, že to obranné hře Evertonu pomůže.Otevírání křídel
V útočné fázi chce Martinez po svých týmech, aby vytvářely přečíslení dva na jednoho nebo tři na dva s cílem dostat míč do krajních prostor. Tam by měli hráči způsobovat největší škodu soupeři.

V Evertonu chce po Stevenu Pienaarovi a Kevinu Mirallasovi, kteří hrají na křídlech, aby se stahovali do středu hřiště, a vyvářeli tak prostor pro krajní obránce. Ve středu hřiště tak mají Toffees více hráčů, s kterými můžou kombinovat a naopak na lajnách se vytváří prostor pro Leightona Bainese a Seamuse Colemena, kteří mohou výrazněji zatápět obráncům soupeře. Ti nevědí, zda si držet svého hráče nebo prostor. A to může způsovat problémy i krajní záložníkům soupeře, kteří se musí neúnavně vracet. Čísla Leightona Bainese potvrzí jeho útočné choutky. Levý bek Evertonu dokázal pro své spoluhráče vytvořit více gólových příležitostí než kterýkoliv z jeho parťáků na stranách hřiště.

Nové tváře, nové role

Everton sice od remízy 2:2 na půdě Norwiche neskóroval, ale změny v taktice i v kádru naznačují, že Roberto Martinez rozhodně hodlá udělat ze svého týmu ofenzivní hrozbu.

Pro začátek je to přidělení Rossi Barkleymu pozici „špílmachra“. Toffees díky tomu získali údernost ve středu hřiště. Marouane Fellaini byl skvělý především v nábězích do vápna, občas ale hru zpomalil zpětnou přihrávkou. Naproti tomu mladý anglický záložník je dynamičtější, rozhodnější a okolo vápna přizpůsobivější.

Martinez také vyřešil absenci klasického defenzivního záložníka. Fellaini, Osman nebo Gibson totiž museli být velmi poctiví a držet se zpátky, aby z případného protiútoku nevzniklo přečíslení. Ale Gareth Barry, který přišel na hostování z Manchesteru City, tuto díru zaplní a umožní také Jamesi McCarthymu hrát jeho klasickou hru od vápna k vápnu.

A nezapomeňme na rozdíl, který udělá Romelu Lukaku. V sobotu proti Chelsea sice hrát nemůže, poté by však mohl být pro brankáře soupeřů velkou hrozbou. Nikica Jelavič nenavázal na úspěšný první půlrok v Anglii, Lukakovi navíc bude hra Toffees mnohem více sedět. Jeho výška a důraz totiž budou při křídelní hře velmi platné.

Konečný souhrn

Everton se pod novým manažerem začal vyvíjet v plynulý tým se zálibou v držení míče. Góly zatím nepřicházely, ale úzký systém 4-2-3-1 hráčům sedí a krajní obránci se svými výpady postarají o velké zmatky v soupeřově obraně.

V Goodison Parku by Toffees měli dominovat většině utkání, ale aby uspěli nesmí obětovat svůj bojovný styl, který byl pod Moyesem tak úspěšný. Naopak vyvážení této bojovnosti s moderním stylem je klíčem k této sezoně.