Preview: West Ham United – Everton

20/09/2013 0 Od Riči

Po povzbuzujícím vítězství nad Chelsea se Everton představí na půdě West Hamu, který se od začátku sezóny potýká s problémy v ofenzivě.

Sam Allardyce buduje schopné mužstvo s vizí patřit dlouhodobě mezi lepší polovinu Premier League. Při pohledu na soupisku lze opravdu vypozorovat vyvážené mužstvo s šancí cíle dosáhnout. V čem jenom možná Allardayce pochybil, je otázka útočníků, konkrétně ve výběru z několika kvalitních možností. Hammers vsadili na Andyho Carrolla z LFC, jenž se při loňském hostování na Upton Parku osvědčil, a tak byl v létě koupen za £15m, čímž stanovil nový klubový rekord.

Carroll se ale v létě zranil, absentovat bude přibližně do poloviny října a Modibo Maïga se jako náhrada neosvědčil, i proto po skončení přestupového období přišel volný Mladen Petrić. Jenže Chorvat ještě aktuálně do zápasů naskočit nemůže. Joe Cole a Stewart Downing také trápí zdravotní problémy, takže se nelze divit, že v úvodních čtyřech zápasech West Ham nastřílel pouze dvě branky. Přesto EFC čeká těžký zápas, těžší než proti Chelsea? Nevylučoval bych to.

Everton sice skóroval pouze o jeden gól více, ovšem Romelu Lukaku slibuje velké posílení útočné fáze. Talentovaný útočník tvoří s Jelavićem a už uzdraveným Koném zdravou a nadějnou konkurence dovedenou trojku hrotových hráčů.

Toffees pochopitelně pokoření Chelsea povzbudilo a obecně se vzhlíží k nejbližším dnům optimisticky. Svůj podíl na tom rozhodně nese Roberto Martínez a jeho otevřenost. Přeci jenom David Moyes nechával místo “někdy až zbytečného tlachání“ za sebe mluvit raději výsledky. Osobně se mi Martínezovo neustálé vychvalování všeho možného v Evertonu příliš nezamlouvá, každopádně na svou stranu si tím získává početné davy. Já si při jeho hodnocení raději počkám na ty fotbalové výsledky.

Zápasová fakta

Vzájemná
• Everton neprohrál v posledních 11 setkáních s West Hamem (7 výher, 4 remízy)
• z posledních pěti zápasů na Upton Parku domácí vytěžili pouze bod
• tři červené karty vytáhly rozhodčí ve třech posledních utkáních.

West Ham
• Neskóroval tři kola (2 remízy, 1 prohra)
• na bránu vystřelil šestkrát, nejméně ze všech týmů v lize, na druhou stranu jedna obdržená branka vykazuje po boku Tottenhamu nejlepší obranu
• ve statistice počtu přihrávek opanuje poslední místo (938) stejně i v jejich přesnosti (72%).

Everton
• Udržel podobně jako West Ham tři čistá konta v úvodních čtyřech kolech
• ve finální třetině hřiště se v letošní sezóně pokusil o 681 přihrávek, z nichž bylo 517 úspěšných, což dává nejvyšší počet ze všech týmů
• Nikica Jelavic se střelecky prosadil jednou z posledních 26 ligových střetnutí, naposledy po naskočení z lavičky v březnu proti ManCity.

Týmové novinky

Allardyce postrádá početný seznam jmen, kvůli zranění nenastoupí Andy Carroll, Mladen Petrić, Joe Cole, Stewart Downing, George McCartney a Alou Diarra.

West Ham: Adrian, Henderson, Jaaskelainen, Collins, Demel, O’Brien, Potts, Raţ, Reid, Tomkins, Collison, Diamé, Jarvis, Morrison, Noble, Nolan, Taylor, Lee, Maïga, Vaz Tê.

Romelu Lukaku vyhlíží debut, Arouna Koné a konečně Darron Gibson jsou opět k dispozici. Nejistý je start Stevena Pienaara, na marodce potom stále zůstává Antolín Alcaraz.

Everton: Howard, Robles, Springthorpe, Baines, Coleman, Distin, Duffy, Heitinga, Hibbert, Jagielka, Oviedo, Stones, Barkley, Barry, Gibson, McCarthy, Osman, Pienaar, Deulofeu, Gueye, Jelavić, Kone, Lukaku, Mirallas, Naismith, Vellios.

Co: West Ham United FC – Everton FC, 5. kolo Premier League
Kdy: 21. 09. 2013 od 16:00 SEČ
Kde: Boleyn Park, Green Street, Londýn (kapacita: 35 016)
Rozhodčí: Lee Mason