Preview: Aston Villa – Everton

25/10/2013 0 Od Riči

O víkendu, kdy anglický Fotbalový svaz (The Football Association) slaví 150 let od vzniku co by nejstarší instituce svého druhu na světě, se ve Villa Parku symbolicky střetnou dva nejčastější soupeři.

Aston Villa a Everton mají na svém kontě celkem skoro 215 sezón v nejvyšší soutěži, 16 ligových titulů a 196 vzájemných ligových střetnutí, v nichž se sobotní hostitel radoval z výhry 72x, zatímco Toffees 71x. Pánové Lambert a Martínez si zcela jistě uvědomují nádherné historie obou klubů, jenže jejich pozornost momentálně směřuje k blízké budoucnosti několika hodin, která končí třemi body.

Villans po loňské sezóně okořeněné bojem o zachování příslušnosti Premier League letos hledí ke klidnějším vodám tabulky. Cíl lze považovat rozhodně za splnitelný, Paul Lambert buduje mladé mužstvo se zářným potenciálem. Zlepšení oproti minulému roku je patrné, deset bodů z osmi ligových kol se sice nemusí zdát nikterak zázračné, je třeba ale připomenout těžký los; Arsenal – 3:1 (v), Chelsea – 1:2 (v), Liverpool – 0:1 (d), Newcastle -1:2 (d), Norwich City – 1:0 (v), Manchester City  – 3:2 (d), Hull City – 0:0 (v) a před týdnem Tottenham – 0:2 (d).

Mladá skvadra pochopitelně poměrně často vykazuje výkyvy ve formě, na čemž musí Lambert společně s tristní domácí formou zapracovat. Ve Villa Parku domácí z posledních 48 možných bodů získali pouze 14, více výher vozí z venkovních výjezdů.

Po zranění se uzdravil Christian Benteke, klíčový muž, na němž hra Aston Villy stojí. Nejen Marc Wilmots, trenér belgické reprezentace, se těší na duel dvou krajanů a útočných es. Benteke a Romelu Lukaku spolu soupeří o pozici útočníka č. 1 v národním týmu pro nadcházející Mistrovství světa a není nic zajímavějšího, než vidět srovnání přímo na hřišti.

Everton zvítězil ve čtyřech z posledních pěti zápasů, zdravé sebevědomí tak nechybí. Fanoušky zajímá, jak Roberto Martínez poskládá záložní řadu. Steven Pienaar si řekl proti Hullu o základní sestavu a na roli střídající hráče zvyklý není, aspoň tedy na Goodison Parku. Že by místo na lavičce náhradníků připadlo Leonu Osmanovi? Podle posledních výkonů by se nikdo nemohl divit. Nepotřebuje ovšem Ross Barkley menší odpočinek? To ví jen Martínez a jeho asistenti.

Zápasová fakta

Vzájemná
• Toffees porazili Villans v loňském ročníku na jejich půdě poprvé po 13 utkáních (3:1)
• sedm z posledních devíti ligových klání skončilo nerozhodně
• Everton neudržel ve vzájemných střetnutích čisté konto v posledních 18 případech v Premier League.

Aston Villa
• Dělené 13. místo s 10 body
• vyhrála 10 z 42 domácích ligových zápasů od začátku sezóny 2011/12 (10 výher, 12 remíz, 20 proher)
• nejčastěji ze všech ligových celků letos inkasuje jako první (6x)
• průměrně drží míč na kopačkách  nejméně z Premier Leagu, v pěti z osmi kol tohoto ročníku její držení míče kleslo pod 40%.

Everton
• 7. místo s 15 body
• v posledních 12 venkovních ligových kolech se radoval ze zisku tří bodů jednou (1 výhra, 6 remíz, 5 proher)
• Gareth Barry odehrál za Aston Villu v letech 1997 až 2009 přes 400 zápasů.

Týmové novinky

Proti Tottenhamu Christian Benteke naskočil na hřiště po zotavení se ze zdravotních problémů v průběhu druhého poločasu, proti EFC už nastoupí nejspíše od první minuty. Ciaran Clark se úspěšně lečí z nemoci, s časem závodí Gary Gardner a Marc Albrighton. Dlouhodobě zranění jsou Jores Okore a Charles N´Zogbia.

Aston Villa: Given, Guzan, Baker, Bennett, Clark, Lowton, Luna, Stevens, Vlaar, Albrighton (?), Bacuna, Delph, El Ahmadi, Gardner (?), Herd, Johnson, Stieber, Sylla, Tonev, Westwood, Agbonlahor, Benteke, Bowery, Helenius, Kozák, Weimann.

John Heitinga si odnesl z tréninku menší svalové potíže a jeho start je 50/50. Darron Gibson absolvoval úspěšnou operaci křížových vazů a Antolín Alcaraz bude k dispozici po listopadové reprezentační přestávce.

Everton: Howard, Robles, Baines, Coleman, Distin, Heitinga (?), Hibbert, Jagielka, Oviedo, Stones, Barkley, Barry, McCarthy, Osman, Pienaar, Deulofeu, Gueye, Jelavić, Koné, Lukaku, Mirallas, Naismith, Vellios.

Co: Aston Villa FC – Everton FC, 9. kolo Premier League
Kdy: 26. 10. 2013 od 16:00 SEČ
Kde: Villa Park, Trinity Road, Birmingham (kapacita: 42 788)
Rozhodčí: Anthony Taylor