Martínez: Jelavić je stále platným hráčem

31/10/2013 0 Od Riči

Roberto Martínez neodepsal Nikicu Jelaviće, je si vědom jeho kvalit, a tak ho vyzývá, aby zabojoval a pokusil se opět probojovat do základní sestavy.

Chorvatský útočník v letní přípravě nechal vzpomenout na své dřívější výkony, dvakrát skóroval proti Blackburnu a po jednom zásahu přidal proti Realu Madrid a Realu Betis. Na střeleckou formu v úvodu Premier League ale nenavázal. Přestože ve všech pěti prvních kolech nastoupil od první minuty, branku nevstřelil.

Po příchodu Romela Lukaka a jeho povedeném debutu na půdě West Hamu se už Jelavić na hřiště nepodíval. Navíc momentálně patří v hierarchii útočníků nejspíše až na třetí místo, dostal se před něj totiž i Arouna Koné, šestimilionová letní posila.

Manažer Toffees o osmadvacetiletém svěřenci prozradil: „Niki je špičkový fotbalista, zoufale touží zase hrát. Naneštěstí pro něj každý špičkový hráč touží být ve špičkovém klubu, kde se musí vyrovnat s velkou konkurencí a vysokými požadavky. Jeho přístup na desetibodové stupnici hodnotím desítkou, proto coby střídající hráč dokáže rozhodnout o výsledku.

Pochopitelně každý se snaží prokázat individuální schopnosti, v konečném součtu však musíte myslet na mužstvo, proto Niki, Arouna a všichni, kteří pravidelně nehrají, by se měli snažit, co se dá, aby byli prospěšní pro tým.

V sezóně trvající deset měsíců potřebujete připravenou celou soupisku. Všichni trénují tvrdě a kdokoliv pak z toho na hřišti těží. Nikica Jelavić je opravdu důležitý, na začátku ročníků v zápasech opravdu dřel, jeho výkony byly dobré.“

Jelavić od přestupu v lednu roku 2012 prožil snový půlrok, trefil se jedenáctkrát v 16 střetnutích. Bohužel následující ročník ve 43 zápasech zaznamenal pouze osm branek, totálně ztratil formu a také post prvního útočníka, v závěru sezóny David Moyes upřednostňoval Victora Anichebeho.

Přes zájem West Hamu a HSV v létě, se Everton rozhodl bývalého hrota Rapidu Vídeň či Rangers neprodávat. Podle Liverpool ECHO samotný Jelavić preferuje řešit svou budoucnost až v létě 2014, ovšem v případě postupu Chorvatska na Mistrovství světa není v lednu vyloučena možnost hostování s cílem udržet šance na nominaci do Brazílie.

„Aktuálně preferujeme na post čísla devět Romela Lukaka, na druhou stranu Niki je rovněž nepostradatelný a Arouna Koné velmi důležitý. Konkurence je nezbytná a námi žádaná. Když prohráváme, dokážeme širokým kádrem zvrátit stav.

Ač Niki hraje, či ne až do konce sezóny pro nás bude životně důležitým článkem mužstva,“ sdělil Martínez.