Preview: Everton – Tottenham Hotspur

02/11/2013 0 Od Riči

Měření sil s Tottenhamem bývají v poslední době pro oko diváka velmi atraktivní, podobný průběh lze očekávat i v nedělní střetnutí, zvlášť když oba celky opanují přední příčky tabulky.

Spurs v létě prodělali obrovskou hráčskou proměnu, Gareth Bale zaujal Real Madrid, který za něj zaplatil neuvěřitelných £80m. Nový technicky ředitel Franco Baldini a manažer André Villas-Boas posléze z peněz za Velšana nakoupili několik nových hráčů, na White Hart Lane se tak momentálně zabydluje Paulinho, Nacer Chadli, Roberto Soldado, Étienne Capoue, Vlad Chiricheş, Erik Lamela a Christian Eriksen.

Nové posily a celý Tottenham pochopitelně potřebují čas na vstřebání změn, přesto se výsledkově v letošní sezóně daří. Herně se o žádné fotbalové pohádce mluvit nedá, zaostává hlavně ofenziva, co je ale důležité, body naskakují. Další zkouškou v boji o kvalifikaci do Ligy mistrů bude pro Boasovi svěřence Goodison Park, kde v roce 2013 vládnou domácí. Z 16 případů zde prohráli pouze jednou, v květnu v rámci FA Cupu 0:3 s Wiganem. A v ročníku 2013/14 Everton klopýtl na svém stadionu pouze v úvodním utkání Roberta Martíneze, kdy remizoval 0:0 s West Bromem.

Toffees se radují kromě celkového projevu na hřišti také z kvalitně široké kádru, tedy něčeho, co trápilo Davida Moyese při jeho angažmá téměř celých 11 let. Martínez musí popřemýšlet o složení základní sestavy, protože Leon Osman coby střídající hráč v posledním duelu proti Aston Ville ukázal, že se nechce spokojit s lavičkou náhradníků. Posadit na ní by mohl Rosse Barkleyho.

Za zmínku určitě stojí připomenutí loňské souboje na Goodisonu. Everton v samém závěru strhnul vítězství na svou stranu díky brankám Stevena Pienaara a Nikici Jelaviće.

Zápasová fakta

Vzájemná
• Spurs triumfovali ve dvou z poslední 12 duelů v Premier League (2 výhry, 5 remíz, 5 proher)
• zároveň sice prohráli jen dva z posledních 15 ligových výletů na Goodison Parku, nezvítězili ale v posledních šesti (3 remízy, 3 prohry).

Everton
• 6. místo s 18 body, skóre 14:10
• letos doma neprohrál (4 výhry, 1 remíza)
• po třech remízách v úvodu ligy v posledních šesti ligových kol pětkrát bral tři body
• daří se obou Belgičanům, Lukaku nastřílel v pěti ligových zápasech pět gólů a Mirallas nahrál na čtyři branky.

Tottenham
• 4. místo s 19 body, skóre 9:5
• udržel nejvíce krát ze všech mužstev Premier League čisté konto (6x)
• 19 bodů po devíti kolech znamená nejlepší start klubu v historii Premiership
• letos vyhrál 1:0 čtyřikrát, čímž vyrovnal celkovou bilanci z minulé sezóny
• Roberto Soldado zaznamenal tři ze čtyř branek úspěšným zahráním pokutového kopu
• Andros Townsend vystřelil zpoza vápna v aktuálním ročníku 22x, jen o jednou méně než celý tým Hullu.

Týmové novinky

Zranění kolena Arouny Koného je trochu vážnější, než na první pohled vypadalo, hbitý útočník proto do utkání nezasáhne a na marodce doplní Alcaraze, Gibsona a Velliose. Johny Heitinga se již uzdravil, Tonymu Hibbertu potom chybí k plné fyzické kondici pouze pár dní.

Everton: Howard, Robles, Baines, Coleman, Distin, Heitinga, Hibbert, Jagielka, Oviedo, Stones, Barkley, Barry, McCarthy, Osman, Pienaar, Deulofeu, Gueye, Jelavić, Lukaku, Mirallas, Naismith.

Hosté nepočítají se zraněnými Nacerem Chadlim, Dannym Rosem a Emmanuelem Adebayorem. O startu Naughtona rozhodne až v den výkopu zdravotní test.

Tottenham: Friedel, Lloris, Chiricheş, Dawson, Kaboul, Naughton (?), Vertonghen, Walker, Capoue, Dembélé, Eriksen, Holtby, Lamela, Lennon, Paulinho, Sandro, Sigurdsson, Townsend, Defoe, Soldado.

Co: Everton FC – Tottenham Hotspur FC, 10. kolo Premier League
Kdy: 03. 11. 2013 od 14:30 SEČ
Kde: Goodison Park, Liverpool (kapacita: 40 157)
Rozhodčí: Kevin Friend