Martínez a Rodgers, bývalí manažeři Swansea

22/11/2013 0 Od Riči

Merseyside derby se s letošní sezónou dočkalo nové pikantnosti, lavičkám klubů velí manažeři, kteří začali budovat svou herní filozofii při angažmá v jižním Walesu.

Herní filozofie obou mužů se postupem času pochopitelně vyvíjely, své kořeny ale získaly ve Swansea City pod patronátem předsedy Huwa Jenkinse. „Sdílíme stejnou představu při výběru hráčů, preferujeme odvážené typy schopné hrát pod tlakem,“ vyjádřil se Brendan Rodgers, z čehož lze cítit respekt, ne vždy panující, k oponentovi na druhé straně Stanley Parku.

Když Jenkins nabídl v únoru roku 2007 bývalému záložníkovi Swans manažerské křeslo po odchodu Kennyho Jacketta, nedisponoval Martínez žádnou manažerskou praxí. Rodgers zase v červnu roku 2010 nahrazoval Paula Sousu po pochybné sedmiměsíční štaci v Readingu. Pro oba pány Swansea představuje zlom v kariéře. Evertonský boss dovedl celek z Liberty Stadium v první sezóně po nástupu k titulu v League One, následující ročník zakončil Championship osmým místem a s několika obviněními k nedostatečné loajalitě odešel do Wiganu. Liverpoolský šéf postoupil v roce 2011 se Swansea přes play-off do Premier League a zde se vzápětí umístil na lichotivé jedenácté příčce.

Kdo však zanechal ve Swansea větší stopu? „To není otázka pro mě,“ odvětil Martínez, „zeptejte se fanoušků. Pokud jste manažer, snažíte se klub posunout na vyšší úroveň. Nezáleží, zda se vašemu předchůdci dařilo lépe, nebo hůře. Soustředíte se pouze na kýžený progres. Z mého pohledu je klub vždy důležitější než manažer a hráči. Na prvním místě stojí rodiny podporující stejné mužstvo po sto let. Brendan odváděl ve Swansea skvělou práci, fanoušci rozhodnou, čí období se jim více zamlouvalo. Je však spravedlivé říct, aspoň myslím, že se naše angažmá nahlíží pozitivně.“

Swansea City je oddíl natolik rozumný, aby vybral manažera, jenže se drží podobné filozofie a místní prostředí mu bude svědčit,“ vyhnul se odpovědi na otázku také Rodgers. Zároveň popřel jakoukoliv ztrátu vášní a konkurence při Merseyside derby na základně spojitosti manažerů s Jacks. „Mnoho našich utkání je založené na agresivitě a kontaktu s míčem. Intenzita zápasu se s vyšším držením míče nevytratí.

Upřednostňujeme dominantní držení míče s atraktivním a aktivním fotbalem, jenže existují odlišné způsoby, jak toho dosáhnout.

Rodgers nepopírá pevné základy panující na Libety Stadium, když se ujal funkce. Přesto jeho předchůdce Martínez odmítá podíl na úspěchu svého sobotního protějšku. „Bylo by velmi laciné požadovat kredit za kariéru někoho druhého. Pro manažera je nejtěžší vyhrávat s tím, co má k dispozici. Bez problémů bych mohl prohlásit ‚daří se mu díky jeho předchůdci‘ či ‚novému manažerovi se nedaří, protože se mu nedostalo stejných podmínek jako starému‘. To není spravedlivá cesta.

Bredan si zaslouží všechna obdržená uznání, jeho představa o fotbale je velmi správná. Tvaroval ji léta a zlepšoval zkušenostmi. Pojí nás snaha obklopovat se hráči, kterým vštěpujeme naši herní představu. To je velmi vzácné.

V roce 2007 bylo v nižších soutěžích velmi ojedinělé snažit se porazit soupeře držením míčem a zvýšit počet přihrávek za zápas ze 150 na 650 až 700. My jsme tuto filozofii sdíleli a patří k naším kariérám. A tím bych raději skončil.“