Preview: Everton – Liverpool

22/11/2013 0 Od Meňa

První Merseyside derby letošní sezony je za dveřmi a vzhledem k pozicím obou zúčastěných týmů v tabulce, je zaděláno na zajímavou podívanou.

Merseyside derby s pořadovým číslem 221 zastihuje oba celky ve vedoucí šestici tabulky, motivaci tedy šestý Everton ani druhý Liverpool dlouho hledat nemusí. Jinak by tomu ostatně v jednom z tradičních vrcholů sezony snad ani být nemohlo.

O něco horší výchozí pozici mají nicméně Toffees. Z pohledu aktuální formy to není žádná sláva, na druhou stranu ale ani není důvod k panice. V listopadu Blues zatím nevyhráli, když nejprve doma remizovali s Tottenhamem a poté nedokázali najít recept na zdolání posledního nováčka Crystal Palace. Získanými tři body by Everton Liverpool bodově dohnal a navíc by také trochu vylepšil nepříznivou bilanci proti Reds. Za posledních čtrnáct let vyhrát v ligovém derby jen čtyřikrát, to je přece žalostně málo.

Varovným signálem také může být již 200 minut, které uplynuly od vstřelení zatím poslední branky. To před derby není ideální zprávou, takže jen doufejme, že muž, který momentálně nosí na zádech číslo 17 si vzpomene na svého předchůdce, který svými góly v derby uměl přivést Goodison Park do varu.

Liverpoolu momentálně patří o jedenáct bodů a jedenáct příček lepší pozice, než ve stejnou část sezony přesně před rokem. Z posledních pěti zápasů vyhráli třikrát a jednou stihli prohrát i remizovat. Do derby půjde po vysokém vítězství 4-0 nad Fulhamem, které je vyneslo až na lichotivou druhou příčku.

Zápasová fakta

  • Jedinou výhru z posledních 13 ligových Merseyside derby představuje vítězství 2-0 z října 2010. Z těchto třinácti duelů Toffees prohráli sedmkrát a gól nedali v osmi zápasech.
  • Merseyside derby v Premier League zaznamenalo již dvacet červených karet, ta poslední je však již dva roky stará a navíc tehdy Jack Rodwell a Everton uspěli s odvoláním.
  • Sobotní derby bude v celkovém pořadí 221. a 189. v lize. Ve všech soutěžích vede Liverpool s 87 výhrami oproti 66 Toffees.

Everton

  • Je neporažen ve 14 ligových zápasech na Goodison Parku v letošním kalendářním roce (10 výher, 4 remízy). Od doby, kdy Blues prošli celým rokem bez porážky před vlastním publikem uběhlo již 51 let.
  • Pokud utkání skončí bezbrankovou remízou, bude to poprvé od února 1982, kdy jejich třetí zápas v řadě skončil 0-0.
  • V lize nedostal gól již pět hodin a 30 minut.
  • Tim Howard se stane nejčastěji nastupujícím hráčem Evertonu v éře Premier League. Zahraje si již v 272. zápase a překoná tak rekord, který dosud držel David Unsworth.

Liverpool

  • Zažívá nejlepší start do sezony za posledních pět let.
  • Zvítězili ve všech ze sedmi zápasů, ve kterém otevřeli skóre jako první. V prvních poločasech navíc mají nejlepší čísla v lize. Doposud v nich vstřelil 16 gólů, tedy nejvíce ze všech týmů. Pokud by se utkání hrála jen 45 minut, Reds by měli na čele tabulky pětibodový náskok.
  • Luis Suarez a Daniel Sturridge oba v roce 2013 vstřelili 18 branek, společně s Robinem van Persiem a Christianem Benteke nejvíce v lize.

Absence

Everton se může kromě dlouhodobě zraněného Darrona Gibsona a Arouny Koného spolehnout na kompletní soupisku. Liverpool bude postrádat Jose Enriqueho a nejistý je start Daniela Sturridge. Najisto se pak vrací Kolo Toure.

  • Kdy: 23.11. 13:45 SEČ
  • Kde: Goodison Park
  • Rozhodčí: Phil Dowd