Preview: Everton – Fulham

13/12/2013 0 Od Riči

Po náročných a nakonec i úspěšných výjezdech na půdu Manchesteru United a Arsenalu přivítá Everton v Goodisonu letos podprůměrný Fulham. Očekávání jsou zřejmá.

Kdo by to byl řekl, že v polovině prosince budou Toffees jediným celkem, který prohrál pouze jednou. Ano, sedm nerozhodných výsledků je nejvíce z ligy, přesto s prací Roberta Martíneze musí převládat spokojenost. Španěl dokáže přesvědčit všechny hráče z kádru o jejich důležitosti, což může být jeden z klíčů k úspěchu. Mužstvo si tak poradilo s absencí Darrona Gibsona stejně jako Leightona Bainese.

V sobotu bude absentovat pro pět žlutých karet letní posila a dnes už, dá říct, také stálý člen základní sestavy James McCarthy. Pochopitelně tedy nastává otázka, kdo místo něj? Buď dostane šanci zkušený Leon Osman, nebo ve formě hrající Gerard Deulofeu. V tom případě by se do středové dvojky stáhnul Ross Barkley a pod Lukakem by operovala trojice Deulofeu, Mirallas a Pienaar. Osobně bych se na podobné složení záložní formace rád podíval.

Vrátil bych se k úvodním slovům preview, z nich by mohlo být patrné podcenění Cottagers. Podobné předčasné závěry se ale často nevyplácí, zvláště v aktuálním ročníku Premier League, v němž není o překvapení nouze. Fulham na začátku měsíce vyměnil manažera, Martina Jola nahradil krajan René Meulensteen. Očekávaná změna přinesla aspoň aktuální úspěch, minulé kolo skončila šesti zápasová série proher, když si porážku 0:2 odvezla z Craven Cottage Aston Villa.

Podle mnohých Cottagers hůře než pod Jolem se již Fulham nemůže prezentovat. Uvidíme, co ukáže budoucnost pod Meulensteenem, odborník zvyklým na vítěznou mentalitu z angažmá na Old Trafford.

Zápasová fakta

Vzájemná
• Fulham nikdy nevyhrál ligové střetnutí na Goodison Parku (4 remízy, 21 proher), z posledních 20 zápasů zde nevyválčil ani jeden bod a navíc drží pasivní skóre 10:51
• naposledy Cottagers vyhráli na Evertonu v únoru roku 1975, v rámci 5. kola FA Cupu se radovali z postupu díky triumfu 2:1
• na konci září se radoval v Ligovém poháru Fulham, svého sobotního soupeře doma vyřadil po výsledku 2:1.

Everton
• 5. místo s 28 body, skóre 23:14
• v ligovém roce 2013 doma neprohrál (11 výher, 5 remíz)
• remizoval čtyřikrát z posledních šesti ligových kol, přičemž udržel čtyři čistá konta
• je jediným týmem z Premier League, který potom, co inkasoval jako první, dokázal následně z utkání získat aspoň bod (1 výhra, 3 remízy).

Fulham
• 18. místo s 13 body, skóre 14:26
• inkasoval v lize 26x, horší jsou pouze Norwich (28) a Sunderland (30)
• jeho základní sestava z duelu proti Aston Vile byla věkovým průměrem nejstarší v aktuálním ligovém ročníku (31 let a 25 dní)
• letos prohrál všech osm soubojů s týmy z první poloviny tabulky.

Týmové novinky

K zraněné trojce Leighton Baines, Darron Gibson a Arouna Koné se přidal Tony Hibbert, z tréninku si odnesl šrám na koleni a bude chybět jeden týden. Nenastoupí rovněž suspendovaný James McCarthy.

Everton: Howard, Robles, Alcaraz, Coleman, Distin, Heitinga, Hibbert, Jagielka, Oviedo, Stones, Barkley, Barry, Osman, Pienaar, Deulofeu, Jelavić, Lukaku, Mirallas, Naismith, Vellios.

Kapitán Brede Hangeland aHugo Rodallega se uzdravit nestihnou, naopak Darren Bent, Fernando Amorebieta a Matt Briggs pravděpodobně budou k dispozici.

Fulham: Stekelenburg, Stockdale, Amorebieta, Briggs, Hughes, Riether, Riise, Senderos, Zverotić, Boateng, Dejagah, Duff, Kačaniklić, Karagounis, Kasami, Parker, Richardson, Sidwell, Taarabt, Bent, Berbatov, Ruiz.

Co: Everton FC – Fulham FC, 16. kolo Premier League
Kdy: 14. 12. 2013 od 16:00 SEČ
Kde: Goodison Park, Liverpool (kapacita: 40 157)
Rozhodčí: Anthony Taylor