Everton – Fulham 4:1

14/12/2013 0 Od Riči

Na zlepšený výkon a vyrovnání Fulhamu zareagoval Everton výtečně, třemi vstřelenými góly v závěrečné dvacetiminutovce rozhodl o vítězství 4:1.

Roberto Martínez a jeho asistenti se rozhodli pozměnit základní sestavu oproti poslednímu utkání na Emirates kromě vynucené změny ještě jednou. Vykartovaného Jamese McCarthy nahradil Leon Osman a Gerard Deulofeu posadil na lavičku náhradníků Kevina Mirallase.

Everton udeřil hned z první vážnější akce, v 18. minutě Pienaar našel na hranici pokutového území Osmana, jenž se hbitě uvolnil a levou nohou uklidil míč k tyči – 1:0. Vstřelený gól dodal klid na kopačky, Deulofeu technickým pokus ale hodně minul a Barryho hlavičku tečovanou protihráčem a Lukakem pohotově vyrazil Stekelenburg.

Ve 28. minutě Barkley roztáhl hru do strany na Deulofea, ten po rychlém výpadu bránu z úhlu netrefil. V další příležitosti pálil Coleman, na zasahujícího Stekelenburga si nepřišel. Everton soupeře převyšoval, Pienaar poslal do pokutového území výborný pas, Barkley byl zablokován a Osmanův následný volej prolétl vedle tyčky.

V 36. minutě poprvé zahrozil také Fulham, ve středu pole vybojoval kulatý nesmysl a akci zakončil nepřesnou střelou Karagounis. Toffees dále kralovali na hřišti, Deulofeu střílenou nabídkou hledal Lukaka, proti byl opět holandský brankař Cottagers.

Druhou půli otevřela chyba Blues, Jagielka se nedomluvil s Osmanem a nechtěně přihrál Parkerovi, kterého volej na zadní tyč vyrážel Howard. A americký gólman zanedlouho zasahoval také proti Sidwellovi, po jeho zákroku se balon odrazil ke Kačaniklićovi, stojícímu na malém vápně, Švéd v obrovské příležitosti bránu přestřelil. Hrůzostrašný začátek druhého poločasu od Evertonians.

Po budíčku se přihlásil o slovo Everton, Riether zastavil před brankovou čárou Oviedovu vizitku po rohovém kopu. Síly se však vyrovnaly, Riether se předvedl i v ofenzivě, když vyzval centrem Berbatova, útočník Whites hlavičkoval do boční sítě.

Po akci Evertonians padl k zemi vinou svalového zranění Gerard Deulofeu, hrací plochu opustil na nosítkách, v 64. minutě se tak dostalo na Kevina Mirallase.

V 66. minutě po střetu Barryho a Kačanikliće nařídil rozhodčí pokutový kop pro Fulham, Dimitar Berbatov se nemýlil a postaral se o vyrovnání – 1:1.

Everton se snažil urvat vedení zpět a dočkal se v 73. minutě. Pienaar přenechal Lukakovi přihrávku, Lukaku ho však ihned našel, na tečovaný pas před bránu si naběhl Coleman a skórovaldo odkryté brány – 2:1. Jenže Fulham se nehodlal vzdát, hrozil nebezpečnými akcemi. Vítr z plachet mu vzala až 85. minuta. Stekelenburg ještě zareagoval na Lukakovu teč po rohovém kopu, Gareth Barry ale bez větších problémů hlavou dokonal dílo svého spoluhráče – 3:1.

Výhru pečetil v nastavení Kevin Mirallas, vběhl do otevřené obrany, uvolnil se kličkou do středu hřiště a přízemní ranou přidal čtvrtou trefu – 4:1.

Highlights naleznete na oficiálních stránkách nebo zde.

Branky: 18. Leon Osman, 73. Séamus Coleman, 85. Gareth Barry, 90+1. Kevin Mirallas – 67. Dimitar Berbatov (pen.)
ŽK: 74. Steven Pienaar – 70. Ashkan Dejagah, 90. Philippe Senderos
Everton FC: Tim Howard, Phil Jagielka, Sylvain Distin, Séamus Coleman, Bryan Oviedo, Gareth Barry, Ross Barkley, Leon Osman, Steven Pienaar (88. John Stones), Gerard Deulofeu (64. Kevin Mirallas), Romelu Lukaku
Fulham FC: Maarten Stekelenburg, John Arne Riise, Philippe Senderos, Aaron Hughes, Sascha Riether, Steve Sidwell, Alexander Kačaniklić (69. Pajtim Kasami), Giorgos Karagounis (78. Darren Bent), Ashkan Dejagah (83. Damien Duff), Scott Parker, Dimitar Berbatov
Rozhodčí: Anthony Taylor
Diváci: 33 796