Preview: Everton – Norwich City

10/01/2014 0 Od Fip

V jednoznačnou záležitost až exhibici by se podle předpovědi hvězd (těch hollywoodských) mohl proměnit sobotní zápas Evertonu proti tápajícímu Norwichi.

Pokud chce Everton držet krok s kandidáty na evropský pohárový jackpot, měl tým z východní Anglie porazit. Vždycky tady bude nějaké ale, že? S určitou nadsázkou lze pochybovat, zda Robert De Niro a Sylvester Stallone při své predikci pro BBC vzali v potaz drobné nuance mezi americkým fotbalem a soccerem, 17:0 tady totiž nebývá běžný výsledek, víme? Na druhou stranu, Sly tak alespoň dokázal svou věrnost „milovanému“ klubu. Možná budu označen za sýčka, ale když byl Rambo naposledy viděn na Goodison Parku, byla z toho remíza 1:1 s Readingem. A to není bůhvíco.

Osobně jsem po letních přestupech od Norwiche čekal lepší výsledky, ale zajímavé nákupy v EPL v podstatě nic nezaručují, dělá je skoro každý tým. Van Wolfswinkel dal v lize jediný gól, hádejte komu (no ano, Evertonu), Ferova nejvýraznější stopa (subj.) je nesportovní pokus proti Cardiffu a Redmond letos zatím také nemá kdovíjakou formu.

Jak trefně poznamenal jeden z fandů na TW, z Norwiche se za poslední sezóny vyklubal nepříjemný šotek. Tým pravidelně hrající o záchranu (loni pravda 11., občas i motyka vystřelí) se Evertonu nepodařilo porazit už v 5 zápasech za sebou. Byť z toho byla jen jedna porážka, několik z oněch remíz se svou marnotratností téměř vyrovná takové menší porážce. Když prostě hrají „Kanárci“ proti Evertonu, můžou se přetrhnout. Naopak například mají-li hrát proti odvracené straně (myslím redshite, ale tento klub lze považovat za opozitum pro vše dobré a pěkné), počínají si povětšinou jako baťůžkáři na výletě. Snad mne tentokrát překvapí.

Asi to nejpodstatnější ale jsem si nechal na prostředek, jde o zaplňující se marodku Toffees. Vyjma již v zapomnění propadlých Gibsona a Koného ji aktuálně tvoří Deulofeu, Distin, Jagielka a absence hrozí i Bainesovi (záda) a Barkleymu (prst na noze). Což by už byla znatelná ztráta. Norwich je na tom sice podobně, zápas ale pravděpodobně stihnou Bassong, Hoolahan a Bradley Johnson, chybět budou Michael Turner, Howson, Tettey, Pilkington a Elliott Bennett.

Předpokládaná sestava Evertonu tak nabízí řadu možností na změnu, očekávám něco ve smyslu: Howard – Coleman, Stones, Alcaraz, Oviedo – Mirallas, McCarthy, Barry, Pienaar, Osman – Lukaku. I když účast jak Bainese, tak Barkleyho nelze vyloučit, šanci může dostat i probuzený Jelavić či Naismith, u ostatních by mě to dost překvapilo. Vzhledem k tomu, že již 9 mladíků je na hostování, bude možná problém naplnit kapacitu lavičky.

Zápasová fakta

Vzájemná bilance

O posledních 5 střetnutí jsem psal výše a o mnoho lepší to není, ani pokud jdeme dál do minulosti. Doma jsme sice se žlutozelenými 6 vzájemných zápasů vč. pohárových neprohráli (4-2-0, jde o bilanci od roku 1995), v EPL je ale bilance mírně nakloněná Norwichi (3-6-4 15:21), ligovou téměř vyrovnanou bilanci (16-17-14 68:62) vylepšují právě poháry, takže celkově máme mírně navrch (21-17-16 82:66).

Everton je na tom oproti loňsku o 5 bodů a jedno místo lépe, a jen tak mimochodem už máme více bodů než nasbíral loni Wigan za celou sezónu.

Kromě stále výborné domácí bilance se Pride of Merseyside může pyšnit druhým největším počtem čistých kont v lize. Druzí jsou chlapci v modrém i v úspěšnosti trefování svatyně. V obojím nás překonali jen nějací červenobílí londýnští “cápci“.

Zároveň také Everton zdobí nezlomný bojový duch. Ten vynesl skrze branky v závěrečné desetiminutovce Toffees v sezóně již 8 bodů, na to nikdo v lize nemá. To potěší.

No a Norwich: posledních 5 kol nevyhráli, venku jsou třetí nejslabší (třebaže se lepší), po Fulhamu zdobí Canaries druhá nejhorší obrana v lize spolu s Black Cats (jak ironické), útok je čtvrtý nejhorší. Pche.

Zápas vypukne tuto sobotu o obligátní čtvrté 16. hodině a rozhodovat ho bude Kevin Friend. Ten byl letos kvůli chybkám již dvakrát vyřazen z výběru rozhodčích pro Premier League, půjde tak o jeho letošní teprve desátý zápas. Byl i u remízy Evertonu se Spurs. Máme se věru nač těšit.