Preview: West Bromwich Albion – Everton

20/01/2014 0 Od Riči

Výkop 22. kola na půdě West Bromu byl naplánován až na pondělí večer, a tak delší čas na přípravu Roberto Martínez využil soustředěním na Tenerife. Pěkná příprava.

Už dřívější pozitivní atmosféru v šatně pobyt na slunečném španělském ostrově rozhodně ještě vylepšil, hráči po náročném programu o a po Vánocích trochu zregenerovali, přitom však samozřejmě nezapomněli potrénovat. Pro českého fanouška navíc může být zajímavá informace o pobytu pražské Slavie ve stejném tréninkovém areálu. Tradiční klub zvolil Tenerife jako předsezónní soustředění a nejen trenéra Miroslava Koubka zcela jistě potěšila konverzace s Robertem Martínezem.

Baggies do ideální pohody chybí několik bodů, co víc, birminghamské mužstvo si zvyká na nového hlavního kouče, 9. ledna usedl na lavičku Pepe Mel. Španělský lodivod naposledy strávil tři roky v Betisu, s nímž vloni došel až do finále Evropské ligy. U Albionu nahradil v prosinci odvolaného Steva Clarka, který se stal další obětí „koncepční práce“ na Ostrovech.

Návrat na The Hawthorns zažije Romelu Lukaku, v minulém ročníku v dresu West Bromu nastřílel chvályhodných 17 ligových branek a naplno sobě vyslal vzkaz britské fotbalové veřejnosti. Mimochodem Belgičan v týdnu shodil své dredy (viz obrázek v úvodu článku), proto se nelekejte, v útoku zatím posila neběhá.

Zápasová fakta

Vzájemná
• První duel skončil v srpnu bezbrankovou remízou, přičemž Toffees dvakrát trefili brankovou konstrukci
• už 30 let tento souboj na Hawthorns neskočil nerozhodným výsledkem, z následujících devíti utkání West Brom pět vyhrál a čtyři prohrál.

West Brom
• 14. místo s 21 body, skóre 23:28
• prohra se Southampton minulý týden ukončila sérii čtyř kol bez prohry (1 výhra, 3 remízy) od odchodu Clarka
• na druhou stranu se radoval ze tří bodů pouze jednou v posledních 12 střetnutích
• od Boxing Day roku 2012 nasbíral ve 40 kolech 37 bodů
• Nicolas Anelka se během kariéry proti Evertonu gólově prosadil už osmkrát, k čemuž potřeboval šest různých celků, jestliže se trefí také v pondělí, stane se prvním fotbalistou Premiership skórující proti jednomu kluby v dresu šesti různých týmů
• Garetha McAuley a Liama Ridgewella čeká ligové klání č. 350 respektive 300.

Everton
• 5. místo s 41 body, skóre 34:19
• 41 bodů po 21 kolech znamená nejvyšší zisk od sezóny 1978/79 (tehdy 44)
• 19 obdržených gólů v lize patří k tomu nejlepšímu společně s Chelsea a Arsenalem
• Romelu Lukaku vévodí tabulce střelců Blues, jenže v posledních osmi zápasech vstřelil jednu branku.

Týmové novinky

Pepe Mel se řeší problémy v ofenzivě, Shane Long před pár dny přestoupil do Hullu a pro zranění chybí Vic Anichebe a nejspíše i Stephane Sessegnon. Test před výkopem podstoupí pošramocený Goran Popov, další obránce Billy Jones si určitě nezahraje.

West Brom: Foster, Myhill, Dawson, Lugano, McAuley, Olsson, Popov (?), Reid, Ridgewell, Amalfitano, Brunt, Dorrans, Gera, Morrison, Mulumbu, Sessegnon (?),Yacob, Anelka, Berahino, Rosenberg, Sinclair, Vydra.

Sylvain Distin se vrátil k plnému tréninkovému nasazení. Kvůli zraněnému svalu bude do konce ledna absentovat Antolín Alcaraz a Ross Barkley si se zlomeným prstem na noze minimálně do derby nekopne. Dlouhodobě jsou mimo Deulofeu, Koné a Gibson. Pozitivní je stav Aidena McGeady, čerstvý přírůstek bude možná debutovat.

Everton: Howard, Robles, Baines, Coleman, Distin, Heitinga, Hibbert, Jagielka, Oviedo, Stones, Barry, McCarthy, McGeady, Osman, Pienaar, Lukaku, Mirallas, Naismith, Vellios.

Co: West Bromwich Albion FC – Everton FC, 22. kolo Premier League
Kdy: 20. 01. 2014 od 21:00 SEČ
Kde: The Hawthorns, West Bromwich, Sandwell, West Midlands (kapacita: 26 272)
Rozhodčí: Michael Oliver