Preview: Everton – Aston Villa

01/02/2014 0 Od Fip

Den po uzavření přestupního období pokračují boje v Premier League. Toffees se v nich utkají se svým nejčastějším rivalem, co se ligových soutěží týče, souboj s Aston Villou má totiž téměř 126letou tradici. Aspoň to nám nikdo nevezme.

Historie duelů s birminghamským celkem je opravdu dlouhá, v lize se střetli již 197 (zdroj evertonresults+BBC, wiki má 199). Bilance je, jak u Evertonu bývá zvykem, vyrovnaná, oba týmy nasbíraly po 72 vítězstvích, v poslední době si ale celkem oblíbily i remízy. Upřímně, kdo by je neměl rád.

Bude to ale už bez Johnnyho Heitingy, který nám podle očekávání,byť za půl hodiny dvanáct, dal sbohem, aby oživil své šance na MS v Brazílii na Craven Cottage. Překvapivou novou tváří je naopak talentovaný brankář z exotické Sparty Praha Jindřich Staněk. Abych se přiznal, nikdy jsem o něm neslyšel, google mi o něm prozradil, že mu před 4 roky vybuchl na Letné dělobuch pod nohama. Takové gólmany RM má rád.

V zápase z pohledu Evertonu půjde zejména o to, jak se hráči psychicky vyrovnají z výprasku v derby a jak se vůbec tým poskládá. Podle všeho bude chybět celá devítka hráčů, která by sama o sobě dala skoro celý solidní tým, obránci Coleman, Alcaraz, Distin, Oviedo, záložníci Gibson a Delofeu, v útoku Lukaku, Koné a Traoré. Právě nad útočníky, kteří se postaví od začátku na hřiště, visí asi největší otazník, ale dá se očekávat, že na hrotu nastoupí Mirallas a Naismith bude pravděpodobně v Martinezových plánech také figurovat. Obrana se bude podobně jako v derby vypořádat hlavně se soupeřivým rychlým přechodem do útoku. A kdo ví, dost možná se dočkáme i Hibba. V záloze je možná nejméně nejasností, obavy ale působí určitá únava, se kterou se potýkají jak pravidelní perfomeři, tak hráči urychleně vracející se po zranění.

Aston Villa naopak získala ve West Midlands derby momentum, když otočila zápas proti West Bromwichi. Pro Everton je dobrá zpráva, že bude chybět Gabby Agbonlahor, který hraje proti Evertonu vždy s chutí. Na druhé straně má podobnou specializaci Leon Osman, který Villans potrestal již 6krát.

Zápasová fakta

Vzájemná

Everton je sice neporažen v posledních 3 zápasech s Villou, ale tomu předcházela šňůra 12 nevyhraných. 7 z posledních 10 zápasů skončilo remízou. Historická bilance pak vypadá v číslech takto:

V lize                           197       72        53        72        307:305

EPL                             43        9          17        17        50:63

Vše                             215       78        58        79        334:331

Everton

Toffees se vzpamatovávají z nějtěžší ligové porážky od roku 2009, což není tak dlouho, ale ani snad nebudu psát, co to bylo, jen snad naznačím, že potom neslavně odešel z EFC jeden fanoušek AVFC.

Vzájemný zápas hraný zhruba před 100 lety (24.1.1914) ovládla na Goodison Parku Aston Villa, když před 35 tisíci diváky přehrála Everton 4:1. Rok na to vyhrál Everton ligu. Ale taky byla válka.

Everton sice drží třetí největší počet čistých kont (9), ale v posledních 9 zápasech se to povedlo jen jednou.

Pokud by Everton dnes vyhrál, dosáhl by 300. Vítězství od založení Premier League. Dotáhl by se tak na Villu, která tento mezník dosáhla ve středu. Mimochodem o stejný záznam se tento víkend pokusí ještě Newcastle.

Aston Villa

Svěřenci Paula Lamberta prohráli jen 3 z posledních 11 venkovních zápasů. Ale to není tak mámo, že? Navíc v 5 z 6 posledních dostali pravidelně 2 góly.

Zápas začne dnes 1.2.2014 opět od 16 hodin. Rozhodovat ho bude teprve 28letý Robert Madley, který v EPL píská teprve rok. Tak snad to nějak nepokazí.