Preview: Tottenham Hotspur – Everton

08/02/2014 0 Od Riči

Everton cestuje do hlavního města, aby přiživil naděje na kvalifikaci do Ligy mistrů, hostem mu je Tottenham Hotspur, aktuálně pouze o jeden bod horší celek.

Jiný souboj o evropské poháry dopadl před deseti dny pro Toffees katastrofálně, čtyřbrankový debakl na Anfieldu bude strašit ještě hodně dlouho. Je třeba ale pokusit se sjednat nápravu, což se vítězstvím nad Aston Villou aspoň trochu povedlo, nyní přichází na řadu Spurs.

Domácí v prosinci vyměnili hlavního muže na lavičce, André Villas-Boas neuspokojoval touhy vedení, a tak dal White Hart Lane sbohem. Pro někoho možná překvapivé rozhodnutí, Portugalcovy výsledky rozhodně nelze označit za propadák, zvlášť když přes léto přivedl pěknou řádku nových fotbalistů, jejichž celková pořizovací hodnota se vyšplhala na £100m.

V anglickém fotbale se však něco jako dlouhodobější koncepce nepraktikuje (čest výjimkám), posily Paulinho, Eriksen, Chiricheş, Chadli, Capoue, Soldado a Lamela se jen stěží mohli za prvních pár měsíců plně adaptovat na Ostrovech a předvést své nejlepší schopnosti. Ať tedy odsuzujete vyhazov Boase, či ne, nyní velí Tim Sherwood, který se z pozice trenéra první týmu posunul na úplný vrchol. A okamžitě změnil projev hry, agresivnější Tottenham v ofenzivě má šanci sklízet úspěchy, chce to pouze ten drahocenný čas.

Třebaže Everton kosí zranění, situace není úplně kritická. Kevin Mirallas se totiž po přechodu do centrálnější pozice rozehrál do velmi slušné formy a výkony táhne mužstvo, jenž se musí vypořádat s absencí střelce Lukaka nebo dirigenta hry a stále zdravotně indisponovaného Barkleyho. Jestliže Blues touží v neděli uspět, Belgičan bude opět klíčovým hráčem. Otázkou je, jak Roberto Martínez poskládá ofenzivní trojku okolo Mirallase.

Prostor v útoku by si zasloužil Steven Naismith, s výborným výběrem místa v a okolí vápna soupeře mu v Evertonu konkuruje málokdo. S podporou Mirallase z podhrotu a McGeadyho s Pienaarem z krajů hřiště si lze představit cestu za třemi body. Mezi náhradníky by potom čekali na případné oživení již skoro zdraví Traoré, Deulofeu, Barkley a zkušený Osman.

Zápasová fakta

Vzájemná
• Tottenham zvítězil ve dvou z posledních 13 ligových utkání proti Evertonu
• první střetnutí se konalo přesně před 110 lety, Spurs byli tehdy úspěšnější v FA Cupu hraném na Goodisonu
• v dosavadních 166 soubojích EFC vyhrál 55x, 60x prohrál a 51x se zrodila remíza.

Tottenham
• 6. místo s 44 body, skóre 31:32
• vloni po 24 kolech nasbíral o dva body méně, na konci ročníku potom s celkový 72 body vylepšil svůj sezónní rekord a skončil pátý
• pod Timem Sherwoodem skóroval ve všech osmi zápasech Premier League (5 výher, 2 remízy, 1 prohra)
• na druhou stranu z posledních 10 domácích duelů vytěžii 11 bodů a na WHL se mu nedaří ani proti
týmům z první sedmičky, získané dva body jsou jasný příkladem
• jestliže se v letos v lize dostal do vedení, neprohrál.

Everton
• 5. místo s 45 body, skóre 37:25
• 45 bodů po 24 kolech je nejlepší bilancí od ročníku 1986/87 (47)
• inkasoval nejvícekrát z pokutového kopu – 6
• udržel čisté konto v jednom případě z posledních 10 ligových klání, přesto celkových 25 obdržených branek překonává pouze Chelsea a Arsenal
• Leighton Baines stále čeká na ligovou asistenci v letošní sezóně, trumfuje ho i Tim Howard s jednou přihrávkou na gól
• Kevin Mirallas skóroval třikrát v posledních pěti ligových kolech.

Týmové novinky

Domácím se uzdravil po osmi týdnech Andros Townsend, fit je také Moussa Dembélé. Mimo hru zůstává Vlad Chiricheş a Erik Lamela.

Tottenham: Friedel, Lloris, Dawson, Kaboul, Naughton, Rose, Vertonghen, Walker, Capoue, Chadli, Dembélé, Eriksen, Lennon, Paulinho, Sigurdsson, Townsend, Adebayor, Defoe, Soldado.

Seamus Coleman se po svalových problémech vrátí do základní sestavy, na lavičce se objeví Gerard Deulofeu (zraněn od poloviny prosinci) a možná i Lacina Traoré, čekající na debut. Antolín Alcaraz a Romelu Lukaku doplní dlouhodobé zranění trio Koné, Gibson, Oviedo.

Everton: Howard, Robles, Baines, Coleman, Distin, Hibbert, Jagielka, Stones, Barkley, Barry, McCarthy, McGeady, Osman, Pienaar, Deulofeu, Gueye,Lukaku, Mirallas, Naismith, Vellios, Traoré (?).

Co: Tottenham Hotspur FC – Everton FC, 25. kolo Premier League
Kdy: 09. 02. 2014 od 14:30 SEČ
Kde: White Hart Lane, Tottenham, Londýn (kapacita: 36 310)
Rozhodčí: Mark Clattenburg