Everton – Aston Villa 2:1

04/02/2014 0 Od Fip

Everton prošel těžkým testem, po zdrcující porážce dokázal obrátit zápas s Aston Villou. Villans dlouho drželi těsné vedení a Everton na dostřel od vlastní branky. Dvě branky v poslední dvacetiminutovce ale vrátili Toffees do boje o místo v předkole Ligu mistrů.

Již počtvrté v letošní sezóně (AV, Hull, Ars., WHU) Roberto Martinéz zalovil v klobouku a vytáhl “zajíce“, který vystřílel Toffees body. Kromě šikovnosti španělského kouzelníka to vypovídá pěkně i o lavičce a hráčích, kteří na ní čekají na svou šanci. Nicméně ta byla i pro tento zápas ukrácena o několik hráčů na marodce, takže si účast na lavičce zopakoval Luke Garbutt, povolaný před derby zpět z hostování V Colchesteru. Sestava doznala 3 změn, obranu posílil Distin, zranění nejlepšího střelce zamíchalo nejen útokem, ale i zálohou, kde se objevil debutant McGeady a za veterána mnohými označovaný internacionál Leon Osman. Nutno uznat, že současně Paul Lambert už zadřel letos pěknou řádku hráčů, takže i on využil služeb lednové posily, Granta Holta, dalšího specialistu pro boj s Evertonem.

Byl to ale Aiden McGeady, kdo si už ve 3. minutě došel na přetažený centr a vzápětí nastřelil zadní tyč Guzanovi branky. Naneštěstí to bylo na dlouho ze strany ofenzívy Toffees vše. Borci z „druhého města“ postavili ve vlastní třetině obranou hráz, takže hráči v modrém protáčeli číselníkem v kolonce přihrávek, ale kloudnou šanci nezaznamenali. Po půl hodiny se naplnily obavy mnohých. Fabien Delph velmi důrazně zabojoval a obral Rosse Barkleyho o míč, kterému avšak (dle mého názoru), lze těžko něco vyčítat. Pokusil se o míč ještě zabojovat, ten se ale dostal k Christianu Bentekeovi, ten jej posunul do strany na osamoceného Leandra Bacunu, který zaskočil Howarda střelou mezi nohy – 0:1. Everton už do poločasu nedokázal vymyslet nic jiného než sérii rohů.

Unaveného a snad i lehce zraněného Barkleyho nahradil po pauze Steven Pienaar a hned z toho začala levá strana zatápět. Osman vytěžil jen střelu napříč malým vápnem. Tlak se ale stupňoval, stále jakoby tomu něco chybělo. Nejvíce se zapotil Brad Guzan poté, co Bainesův centr nečekaně zasáhl Bentekeho a od něj se odrazil o několik centimetrů vedle. To už byl na hřišti druhý Steven, Skot Naismith. Ten vzápětí dostal od Pienaara perfektní pas za obranu a chladnokrevně zakončil kolem padajícího gólmana – 1:1. Villa nadále působila zranitelně, ale rozhodující zásah si musel počkat na standardní příležitost. Přímý kop z 25 metrů perfekně provedl Kevin Mirallas a Everton tak dokonal obrat – 2:1. Pojistku mohl přidat Naismith po načechraném centru Pienaara, ale hlavičku nedokázal usměrnit, pro další zvrat naštěstí nezbyl čas. Everton tak bojuje dál o šanci na „money league“, k čemuž nemalou měrou pomohl Victor Anichebe, umě nasazený Martinezem do WBA. V neděli totiž uštědřil lekci redshite, Spurs nedokázali zvítězit v Kingstonu. Příští kolo na WHL bude ale další těžkou zkouškou.

Everton FC: Tim Howard, John Stones (70′ Steven Naismith), Phil Jagielka, Sylvain Distin, Leighton Baines (Y 87′), Gareth Barry, James McCarthy, Aiden McGeady (87′ Tony Hibbert), Ross Barkley (45′ Steven Pienaar), Leon Osman, Kevin Mirallas.

Aston Villa FC: Brad Guzan, Ron Vlaar (80′ Marc Albrighton), Nathan Baker, Ciáran Clark, Leandro Bacuna, Ashley Westwood, Fabien Delph, Ryan Bertrand, Andreas Weimann (87′ Aleksandar Tonev), Christian Benteke, Grant Holt (61′ Karim El Ahmadi).

Vševypovídající statistiky 🙂

Střely                           13                    4

Střely na branku        6                      1

Střely zpoza vápna       5                      3

Střely z vápna              8                      1

Držení míče                  71,3%             28,7%

Rohy                          13                    1

Přihrávky                     576                  235

Přesnost přihrávek       85,2%             57,4%

Centry                         27                    5

Tackles                        13                    19

Fauly                           4                      18