Preview: Everton – Crystal Palace

11/02/2014 0 Od Riči

Večerní střetnutí na Goodison Parkou se těší mezi fanoušky velké oblibě, v dalším z nich Toffees hostí stále lepšícího se nováčka Crystal Palace.

Během úvodních 22 kol Premier League Everton odešel poražen dvakrát, stejný počet proher si potom připsal v posledních čtrnácti dnech. Poslední ztrátu, zvláště bolestivou, utrpěl v neděli na White Hart Lane. Domácí Spurs nejenže vytěžili z minima maximum, ale také svého soupeře předskočili v tabulce a nahradili ho na pátém místě. Přesto Blues nemají důvod k panice, 45 nasbíraných bodů představuje slušný počin, v porovnání s loňskou sezónou dokonce o tři body lepší záznam.

Důvod k optimismu dává i návrat marodů, Gerard Deulofeu a Ross Barkley budou, nebo aspoň disponují potenciálem, aby v závěru ročníku hráli důležitou roli v boji o evropské poháry. A zraky se upírají také k Lacinu Traorému, od něhož si nejen Roberto Martínez slibuje zlepšení útočné složky hry.

Jak je napsáno na začátku článku, Eagles prospěla změna na manažera. Jestliže v prvních dvanácti zápasech nasbírali sedm bodů, po angažování Tonyho Pulise jim na konto ve 13 kolech naskákalo 19 bodíků. Navíc v kalendářním roce 2014 jsou v lize lepší pouze Chelsea, Liverpool, Arsenal, Tottenham a Manchester City.

A nekončíme. V lednu si Palace úspěšně počínal též na přestupovém poli. Jména posil Joe Ledley, Tom Ince, Scott Dann a Wayne Hennessey a plus návrat dlouhodobě zraněných útočníka Glenna Murrayho a křídelníka Jeroma Thomase vykouzlí úsměv na tváři nejednoho příznivce ze Selhurstu. Z jasného adepta na sestup se rázem stalo překvapení soutěže, otázkou zůstává, zda nastolený progres vydrží.

Zápasová fakta

Vzájemná
• Crystal Palace vyhrál dvakrát z 13 ligových výletů na Goodison, v roce 1992 a 1997
• Everton si drží neporazitelnosti v posledních pěti setkáních (3 výhry, 2 remízy).

Everton
• 6. místo s 45 body, skóre 37:26
• 45 bodů po 25 kolech znamená nejlepší bilanci od ročníku 2004/05
• udržel čisté konto v jednom případě z posledních 11 ligových klání, přesto celkových 26 obdržených branek překonává pouze Chelsea
• skóroval 12x v posledních 15 minutách utkáních Premiership, lépe si v tomto ohledu stojí jen Manchester City s 15 zásahy.

Crystal Palace
• 14. místo s 26 body, skóre 18:34
• zvítězil ve třech z posledních čtyřech ligových duelů (pokaždé doma)
• nastřílel nejméně branek v lize (18)
• pěti vstřelených gólů na venkovních hřištích je nejhorším počinem v Premier League
• a do třetice poslední místo ve statistice – a to jeden získaný bod z 12 zápasů proti mužstvům z horní poloviny tabulky.

Týmové novinky

Lacina Traoré po svalových problémech nabírá kondici a Roberto Martínez mu hodlá ve středu dopřát debut, zatím však ještě nikoliv od první minuty. Antolín Alcaraz a Romelu Lukaku budou plně k dispozici až na začátku března proti West Hamu. Mimo nich absentují dlouhodobě zranění Arouna Koné, Darron Gibson a Bryan Oviedo.

Everton: Howard, Robles, Baines, Coleman, Distin, Hibbert, Jagielka, Stones, Barkley, Barry, McCarthy, McGeady, Osman, Pienaar, Deulofeu, Gueye, Mirallas, Naismith, Vellios, Traoré.

Tonyho Pulise netrápí zranění ani jednoho svěřence, zcela jistě příjemný pocit.

Crystal Palace: Speroni, Hennessey, Dann, Delaney, Gabbidon, Mariappa, McCarthy, Moxey, Parr, Ward, Bannan, Bolasie, Dikgacoi, Guédioura, Ince, Jedinak, Ledley, O’Keefe, Puncheon, Thomas, Williams, Chamakh, Gayle, Jerome, Murray.

Co: Everton FC – Crystal Palace FC, 26. kolo Premier League
Kdy: 12. 02. 2014 od 20:45 SEČ
Kde: Goodison Park, Liverpool (kapacita: 40 157)
Rozhodčí: Andre Marriner