Preview: Everton – West Ham United

28/02/2014 0 Od Riči

Anglická Premier League vstupuje do svého finiše, na programu je posledních deset kol, v nichž se rozhodne o konečném umístění. Odrazí se Toffees v souboji s West Hamem k mohutnému závěru?

Pouze dvě výhry z osmi ligových klání od začátku nového roku, včetně proher se soupeři o evropské místenky Liverpoolem, Tottenham a ztráta remízy minulý víkend v samém nastavení na Chelsea, vyřadily Everton poprvé od listopadu z elitní šestky. Svěřenci Roberta Martíneze proto aktuálně ztrácejí na vysněnou čtvrtkou příčku přinášející kvalifikaci do Ligy mistrů 11 bodů, oproti sousedům v tabulce aspoň drží výhodu neodehraného mače s Crystal Palace.

To West Ham se nachází v opačné situaci, tedy co se týče aktuální formy. Na začátku února okupoval místa, která na konci ročníku oznamují nelichotivý pád o soutěž níže. Mnozí volali po manažerské změně, vždyť ani Sam Allardyce se v srpnu netajil vyššími ambicemi. Jenže moderní Premiership je velmi vyrovnanou ligou, a tak Hammers o měsíc později a po čtyřech po sobě jdoucích vítězstvích uzavírají elitní desítku a od záchrany je dělí sedm bodů.

Everton nečeká v sobotu žádná lehká práce, navíc připočteme-li i zřejmý tlak. Nic jiného než tři body se neberou, jestliže se stále živí jenom potenciální šanci na Ligy mistrů. Odrazit se k lepším zítřkům by měl pomoct i Goodison Park, zde Blues odešli poraženi jednou z posledních 21 ligových střetnutí.

Naděje se ubírají k (staro)novým tvářím, Romelu Lukaku se vrací po vyléčení zranění kotníku. Od Belgičana se slibuje vylepšení ofenzivy a hlavně, kdo by to byl řekl od útočníka, góly. Něco, co Evertonu v poslední době sakra chybí. A zvlášť v době, kdy Lacina Traoré možná více než 60 minut při debutu v modrém dresu nepřidá…. Gerard Deulofeu se pomalu ale jistě dostává do plné provozní teploty, už dvakrát naskočil do hry jako střídající, čas na základní sestavu? Jiný křídelník Aiden McGeady naplno pracuje na fyzické kondici a podle zpráv se blíží k ideálu. Otázkou zůstává stav Rosse Barkleyho, Martínez přiznal, že uspěchal jeho návrat a dvacetiletý talent nastupoval s nedoléčeným zlomeným prstem na noze. Pochybný zdravotní stav a někdy až přehnaná očekávání na mladého záložníka jsou důvodem méně výrazných výkonů. Zcela jistě nejen já jsem zvědavý, jak Barkley ve zbytku sezóny na špatné období zareaguje, a zda opět povznese prapor Evertonu. Pokud uspěje, jeho případná nominace Mistrovství světa bude oprávněná.

Zápasová fakta

Vzájemná
• Domácí neokusili hořkost porážky s Irons v posledních 11 utkáních, přičemž v posledních třech se radovali ze tří bodů (7 výher, 4 remízy)
• v posledních čtyřech setkáních rozhodčí udělili stejný počet červených karet, hned tři si však vysloužili fotbalisté Hammers.

Everton
• 7. místo s 45 body, skóre 37:27
• prohrál tři z posledních čtyřech ligových kol, u všech porážek navíc nedokázal vstřelit branku
• v lize byl pokořen šesti góly z pokutových kopů, nejvíce spolu s Crystal Palace
• Kevin Mirallas vsítil tři z posledních čtyřech branek celého týmu.

West Ham
• 10. místo s 31 body, skóre 31:34
• čtyř zápasová vítězná série je nejdelší klubovou od května roku 2007
• Kevina Nolan se trefil pětkrát v posledních čtyřech ligových startech, přičemž v předcházejících 18 případech vyšel střelecky naprázdno
• udržel nejvíce čistých kont (13) včetně čtyř nul v posledních pěti duelech
• minulý víkend doma pokořil Southampton 3:1 s devíti britskými (sedmi anglickými) hráči v základní sestavě.

Týmové novinky

Lacina Traoré si při rozcvičování proti Chelsea pošramotil stehenní sval, doba absence není prozatím známá. Pokud však specialisté potvrdí nejhorší obavy, je možný konec sezóny a také hostování z monackého AS. Phil Jagielka nenastoupí kvůli stejnému zranění minimálně o víkendu a ve středu za reprezentaci Albionu, do akce se vrátí nejpozději za 14 dní. Romelu Lukaku a Antolín Alcaraz naopak hlásí comeback nyní, oba jsou již připraveni. Na závěr tradiční zpráva o trojce dlouhodobých marodů Oviedo, Gibson, Koné.

Everton: Howard, Robles, Alcaraz, Baines, Coleman, Distin, Hibbert, Stones, Barkley, Barry, McCarthy, McGeady, Osman, Pienaar, Deulofeu, Gueye, Lukaku, Mirallas, Naismith, Vellios.

Andy Caroll se těší na hřiště, když si odpykal disciplinární stopku na tři zápasy a Guy Demel zřejmě úspěšně přemůže angínu. Marco Borriello, Ricardo Vaz Tê a Joey O´Brien si momentálně tykají více s doktory než s míčem.

West Ham: Adrian, Jääskeläinen, Collins, Demel, Johnson, McCartney, O’Brien, Potts, Reid, Tomkins, Armero, J. Cole, Collison, Diamé, Diarra, Downing, Jarvis, Noble, Nocerino, Nolan, Razak, Taylor, Carroll, C. Cole.

Co: Everton FC – West Ham United FC, 28. kolo Premier League
Kdy: 01. 03. 2014 od 16:00 SEČ
Kde: Goodison Park, Liverpool (kapacita: 40 157)
Rozhodčí: Jonathan Moss