Everton – West Ham United 1:0

01/03/2014 0 Od Riči

Romelu Lukaku na podzim v Upton Parku gólem při debutu přispěl k obratu, nyní se po měsíční pauze zaviněné zdravotními patáliemi vrátil do akce a opět sestřelil Hammers, jedinou brankou rozhodl o o cenné výhře.

Zraněného kapitána Phila Jagielku nahradil v úvodní jedenáctce John Stones, Gerard Deulofeu vystrnadil na lavičku Kevina Mirallase, kde se už konečně objevil uzdravený Romelu Lukaku i nadějný obránce Tyias Browning.

Everton se od první minuty chytil taktovky a také jako první zahrozil, v 4. minutě z kombinace Pienaara s Bainesem těžil centrující Osman a hlavně zakončující Steven Naismith, hlavičkou minul. Toho samého hráče vzápětí po McCarthyho šikovné uličce vychytal brankař Adrian. West Ham hrozil hlavně z brejků, po jednom z nich se dožadoval odpískání faulu Barryho na Nolana těsně před vápnem, sudí jeho prosby nevyslyšel.

Z drtivé převahy v držení míče, celkově v utkání se vyšplhala až na 69%, se ve 39. minutě vyrojila další šance Toffees, Deulofeu předvedl své technické umění proti početní převaze, jen v zakončení mu chyběla větší přesnost.

Druhou půli otevřela orazítkovaná tyčka, Baines naservíroval Pienaarovi ideální pas do běhu, technická střela málem slavila úspěch. Dorážka Deulofea potom postrádala lepší umístění a razanci, Adrian si s ní bez problémů poradil.

Irons odpověděl v osobě Andyho Carolla, jenž se na hřiště dostal v průběhu prvního poločasu, jeho štiplavý pokus zneškodnil Tim Howard. Roberto Martínez reagoval na nepříznivý stav dvěma hráčskými změnami v krátkém rozmezí, nejprve po hodině střetnutí nasadil Romela Lukaka místo Leona Osmana a následně za Gerarda Deulofea poslal na trávník Aidena McGeadyho.

A byl to právě urostlý Belgičan, který vsítil tolik kýženou branku, v 81. minutě si naběhl na přízemní centr Bainese a ranou zblízka nenechal nikoho na pochybách, že po zranění se vrací se zabijáckým instinktem – 1:0.

Highlights naleznete na oficiálních stránkách nebo zde.

Branka: 81. Romelu Lukaku
ŽK: 90. Leighton Baines – 30. James Tomkins
Everton FC: Tim Howard, Leighton Baines, Sylvain Distin, Seamus Coleman, John Stones, James McCarthy, Gareth Barry, Leon Osman (59. Romelu Lukaku), Steven Pienaar, Gerard Deulofeu (73. Aiden McGeady), Steven Naismith (85. Ross Barkley)
West Ham United: Adrian, George McCartney, James Tomkins, James Collins, Guy Demel (80. Winston Reid), Matthew Jarvis (66. Momo Diamé), Matthew Taylor, Mark Noble, Stewart Downing, Kevin Nolan, Carlton Cole (29. Andrew Carroll)
Rozhodčí: Jonathan Moss
Diváci: 38 286