Preview: Everton – Cardiff City

15/03/2014 0 Od Fip

Everton v boji o vylepšení své pozice v tabulce uvítá tým z hlavního města Walesu, který se aktuálně nachází na 18. místě. Záchrana v první sezóně v Premier League je pro ně stále na dosah, takže o motivaci nebude nouze. První letošní vzájemný zápas ze srpna nepoznal vítěze, ba ani střelce.

The Bluebirds v červeném povede na Goodison Parku manažer Ole Gunnar Solskjaer. Ten vystřídal na začátku roku Malkyho Mackaye. V té době byl Cardiff 16., ale manažer se dostal pod silný tlak kontroverzního majitele klubu Vincenta Tana. Mackay byl mezi kandidáty na převzetí Evertonu po odchodu Davida Moyese, této možnosti se sám vzdal. Po jeho odvolání ale  Solskjaer nedokázal pozici týmu vylepšit a sbíral více porážky než vítězství, v anketě BBC se dokonce ¾ tazatelů vyjádřilo v tom smyslu, že by s Mackayem na tom byl Cardiff nyní v tabulce lépe. Do týmu přivedl 3 norské hráče, ale zatím ani jeden z nich dvakrát nepřesvědčil. Trochu mi to připomíná dobu, kdy Stoke měli islandského vlastníka a v kádru několik borců a manažera z ostrova ohně a ledu. To byla ale léta 90. a Stoke byli ve třetí lize. No nic, každý manažer má samozřejmě nárok přivést si hráče, se kterými již byl v minulosti úspěšný, navíc Cardiff minulý týden důležitými 3 body proti Fulhamu (druhá Oleho výhra ve funkci) dohnal bodově sedmnáctý WBA a tak není pro Bluebirds rozhodně nic ztraceno, bude to boj až do posledního kola. Pro zajímavost, v létě 1996 nebyl Solskjaer údajně daleko od přestupu na Goodison Park, ale tehdejší vedení nechtělo riskovat přes milion liber za norského mladíčka a tak to dopadlo, jak všichni asi víte. Ole Gunnar se pak Evertonu za 11 sezón v dresu red devils připomněl sedmkrát. Však také měli útočníci Cardiffu se svým manažerem speciální tréninku.

Ať se sezóna pro Everton vyvíjí jakkoliv, v zápase proti týmům ze spodních pater by neměl zaváhat. Poslední zápasy připravili mnoho fanoušků o iluze, ale stále je o co hrát, přesněji o 33 bodů a to by mohlo ještě katapultovat Everton na pozice, ale dost o tom. 4 z posledních 6 zápasů skončilo porážkou, takže úvodní bilance blížící se neporazitelnosti byla vydatně pošpiněna. Před Martinezem tak stojí hlavně úkol zvednout hráče z lehké kocoviny po výprasku na Emirates v FA Cupu.

Chybět kromě ustálené čtveřice zraněných G-K-O-T bude patrně kapitán Jagielka, takže Stones si letos opravdu docela zahraje. U Alcaraze totiž asi nikdo neví, zda je fit na to, aby nastoupil. Z čtvrtfinále si odnesl zranění i Pienaar, osobně bych pro záskok dal přednost McGeadymu před Deulofeuem, docela rád bych i Naismithe, ale ten se tam už nevejde. V týdnu byl stažen z hostování v Yeovilu juniorský reprezentant John Lundstram, takže bude zajímavé sledovat, zda se objeví na lavičce a zda s ním má Roberto nějaké plány. Cardiffu bude chybět jediný hráč – Ben Turner, při všem respektu se mi nechce hledat, zda je to nějaká významná ztráta a velký přehled o hráčích v červeném nemám.

Zápasová fakta

Vzájemná

Everton s Cardiffem neprohrál v 9 zápasech na Goodison parku, 6 z toho se radoval z vítězství.

Poslední porážka z těchto měření se datuje do roku 56, na Goodison Parku Cardiff City nevyhrál od roku 1926. Myslel jsem si, že to bude asi i jediná, ale ještě 2 jsme před tím zaznamenali.

Poslední 4 z 6 zápasů skončili remízou. Celková vzájemná bilance je (pro mě překvapivě) záporná.

Doma: 16           8 – 5 – 3               30:13

Venku: 18           4 – 4 – 10             17:24

Celkem: 34           12 – 9 – 13           47:37

D1/PL: 27           8 – 8 – 11             36:30

Everton

  • Každý z posledních 3 zápasů byl v poločase bezbranek.
  • Everton inkasoval v lize jen 27, méně se to přihodilo už jen Chelski.
  • Loni byl Everton v této fázi o 6 bodů chudší.
  • Březen je poslední dobou modrý měsíc, posledních 6 zápasů vyhrál a dostal jediný gól. A je to i můj měsíc.

Cardiff City

  • Vítězství s poslední kole nad zoufalým Fulhamem ukončilo sérii 4 zápasů bez radosti z branky.
  • Cardiff venku nevyhráli 11 zápasů v řadě.
  • Kapitán Steve Caulker vstřelil letos 4 branky, mezi obránci mu v lize patří druhé místo za naším Seamusem.
  • Jedinou výhru, kterou Cardiff zaznamenal proti týmům mimo spodní sedmičku, byla domácí šťavnatá trofej proti City (3:2).
  • Pod Solskjaerem se lepší obrana „Welsh Dragons“ nevylepšila, jedno čisté konto a průměr 2 inkasované na zápas.
  • Bluebirds mají nejhorší bilanci prvních poločasů v Premier League, vedli jen ve dvou případech a dali jen 6 branek.

Zápas začíná dnes 15. března v 16:00, řídit jej bude Roger East a půjde o jeho 10 zápas v nejvyšší soutěži. Hodně štěstí.