Oviedo se nevzdává mistrovství světa

18/03/2014 0 Od Riči

Bryan Oviedo se pozoruhodně rychle zotavuje z dvojité zlomeniny nohy z ledna, čímž přiživuje naděje na účast na světovém šampionátu v Brazílii.

Kostarický univerzál navštívil minulý týden nezávislého specialistu v Londýně, ten po prohlídce potvrdil možnost odjet na největší fotbalovou akci letošního roku. Oviedo utrpěl dvojitou zlomeninu holenní kosti po nikterak záludném zákroku v rámci čtvrtého kola FA Cupu na půdě Stevenage. Brzy po nešťastné události začal s rehabilitací a už po třech týdnech trénoval na rotopedu.

„Bryan si vede v léčení dobře,“ informoval Roberto Martínez. „Poslali jsme ho zpět do Kostariky, protože spolupracujeme s tamějším národním týmem, který si chce prohlédnout jeho stav. Před odletem mu specialista v Londýně sdělil pozitivní zprávu ohledně možného startu na mistrovství světa. Pokud by se to podařilo, bylo by to neuvěřitelné vzhledem k tomu, že zranění utrpěl před šesti týdny.“

V nejbližších čtrnácti dnech bude Oviedo v péči personálu kostarické reprezentace, aby prozkoumal progres v rekonvalescenci. V případě hráčova uzdravení mu Everton nebude bránit v cestě do Brazílie, což Martínez potvrdil.

„Mistrovství světa znamená obrovskou příležitost, proto jsme našli s národním mužstvem společnou řeč, a dohromady se mu snažíme pomoct dát se zdravotně do pořádku. Pro samotného Bryana by byl úspěch vše stihnout, od začátku působí velmi optimisticky.

Po fyzické stránce představuje mašinu, proto v tomto případě obavy nemám. Rychle se léčí a zároveň si zachovává pozitivní myšlení, za cíl si stanovil Mistrovství světa. Slouží jako perfektní příklad pro ostatní.

Stoprocentně bude k dispozici pro předsezónní přípravu, když stihne také světový šampionát – jenom výborně. Jestliže fotbalista překoná podobné zranění a zahraje si na vrcholné akci, pomůže mu to. A přesně toho se snažíme dosáhnout, rozhodně mu nehodláme stát v cestě. Minuty v Brazílii mu pomohou v progresu, z čehož Everton bude těžit.

Nemusíte se strachovat žádným rizikem, pokud bude připraven, Kostarika ho může nominovat, v opačné situaci by se jednalo o zbytečnou věc.“

Turnaj v Brazílii se bude konat od 13. června do 13. července. Z dalších hráčů Evertonu bojují o letenku Leighton Baines, Phil Jagielka, Ross Barkley (Anglie), Kevin Mirallas, Romelu Lukaku (Belgie), Tim Howard (USA) a o šanci se popere rovněž Lacina Traoré (Pobřeží Slonoviny), jenž by se měl vrátit do plné zápasové zátěže v posledních kolech sezóny.