Preview: Everton – Swansea City

21/03/2014 0 Od Riči

Po sedmi dnech se na Goodison vrací velšský celek, tentokrát jde o Swansea City, s níž Toffees podstoupí třetí tohoto roční souboj. Zároveň stojí na počátku nabitého týdne, během něhož odehrají tři střetnutí.

Seamus Coleman zařídil vítězství proti Cardiffu až v samém závěru, nyní Blues doufají na potvrzení tříbodového zisku. Tedy něco, co se jim v lize nepodařilo od prosince. Zároveň hodlají sobotního soupeře porazit potřetí v sezóně, přesně před třemi měsíci si z jeho hřiště odvezli výhru 2:1, když se ukázkově trefili Seamus Coleman a Ross Barkley.

Jako obvykle Everton nastoupí na dresu s nápisem Chang, proč to zmiňuji. Stejné logo budeme vídat ještě minimálně v nejbližších třech letech. Výkonný ředitel Robert Elstone, zraněný Arouna Koné a legenda Graeme Sharp v týdnu odletěli do Bangkoku, aby stvrdili prodloužení sponzorské smlouvy, která měla vypršet v létě. Za další tři roky EFC inkasuje od thajského pivovaru £16m, o £1,3m na sezónu více než při posledním kontraktu. Zatímco Robert Elstone září štěstím, fanoušci lamentují, rádi by štědřejšího sponzora. Sami si vyberte, na čí straně stojíte, faktem je, že Chang se na modrých dresech objevuje 10 let, jedná se o nejdelší partnerství v historii Premier League. Smlouva se nyní prodloužila už počtvrté.

Zpět k pravému fotbalovému dění. Svěřenci Roberta Martíneze se nacházejí na šesté příčce, přičemž na čtvrtý Manchester City ztrácí devět bodů a odkopali o 90 minut více. Reálněji se tedy jeví boj o konečné páté místo, protivníkem jsou Tottenham a Manchester United, klubům chybícím do opravdové pohody celkem dost.

Tradiční otázka základní sestavy ani tentokrát neodhalí nové otázky. John Stones možná opět dostane šanci ukázat potenciál, start Phila Jagielky je totiž odhadován 50/50. Vzhledem k úternímu střetnutí v Newcastlu a sobotnímu na Fulhamu lze předpokládat šetření kapitána. Nasazení Stonese ovšem není vůbec pohroma, anglický obránce zápas od zápasu roste.

Stevena Pienaara stále trápí zdravotní problémy, a tak o tři ofenzivní místa zabojuje Mirallas, Deulofeu, Barkley, Osman, Naismith a McGeady. Gerard Deulofeu naposledy proti Cardiffu vstřelil branku a výkonem zaujal, proto se ho pravděpodobně zase dočkáme na pravém křídle od úvodní minuty. Na podhrotu se poslední týdny rotuje Ross Barkley s Leonem Osmanem, těžko tipovat, na koho padne volba v sobotu. O poslední volné místo se popere Kevin Mirallas a Aiden McGeady, ideální chvíle na první střetnutí irského reprezentanta v základní sestavě? Nevylučoval bych to.

Swans v únoru během FA Cupu poslali výstražné varování. Jako jeden z mála týmů se Evertonu přiblížili, co se týče držení míče 50% na 50%, a několikrát v utkání zahrozili, přestože nakonec i díky individuální chybě v rozhodující okamžik prohráli 1:3. Momentální forma jim však drhne, výhry se nedočkali od 8. února, a přestože třeba zaujali na Anfieldu, kde po strhujícím průběhu nakonec odjeli po výsledku 3:4 s prázdnou, v lize klopýtají. Naposledy doma podlehli West Bromu, a tak boj o záchranu nabírá reálné obrazy. Na 18. příčku drží v neúplné tabulce náskok čtyř bodů.

I proto Toffees v sobotu hledí jenom k třem bodům, opřít se mohou o Goodison Park. Od remízového Merseyside derby z listopadu zde kromě prohry se Sunderlandem na Boxing Day všechno vyhráli.

Týmové novinky

O nasazení Phila Jagielky se rozhodne, opora zadních řad zmeškala kvůli nataženému stehennímu svalu poslední tři duely. Stevena Pienaara stále trápí poraněné koleno, absentovat bude ještě dva až tři týdny. Arouna Koné, Darron Gibson, Bryan Oviedo a Lacina Traoré pořád patří do seznamu dlouhodobě zraněných.

Everton: Howard, Robles, Alcaraz, Baines, Coleman, Distin, Jagielka (?), Hibbert, Stones, Barkley, Barry, McCarthy, McGeady, Osman, Deulofeu, Gueye, Lukaku, Mirallas, Naismith, Vellios.

Marodka Jacks se pomalu vyprazdňuje, po operaci kotníku může kanonýr Michu nastoupit poprvé od prosince. Jonjo Shelvey a Nathan Dyer se po uzdravení vracejí zpět do akce, oba chyběli poslední týdny. Pouze obránce Kyle Bartley (sval) se nedostane do plánů manažera Garyho Monka.

Swansea City: Tremmel, Vorm, Amat, Chico Flores, Davies, Meade, Obeng, Rangel, Situ, Taylor, Tiendalli, Williams, Britton, Canas, De Guzmán, Pablo, Pozuelo, Routledge, Dyer, Shelvey, Bony, Donnelly, Lamah, Vázquez, Michu, Emnes, Ngog.

Co: Everton FC – Swansea City AFC, 31. kolo Premier League
Kdy: 22. 03. 2014 od 16:00 SEČ
Kde: Goodison Park, Liverpool (kapacita: 40 157)
Rozhodčí: Michael Oliver