Everton – Swansea City 3:2

23/03/2014 0 Od Riči

Toffees proti Swansea nepřevedli ohromující výkon, Velšané byli více než vyrovnaným soupeřem, jenže efektivita v zakončení nesla hlavní podíl na tom, že kýžené tři body zůstaly doma.

Lednová posila Aiden McGeady naskočil do základní sestavy teprve podruhé v lize, Gerard Deulofeu tak usedl na lavičku, kde ho doplnil i Leon Osman, volba totiž padla na Rosse Barkleyho. V ničem jiném sestava domácích nedoznala změn.

Jako první zahrozil Bony Wilfried, zpoza vápna bránu minul. Na druhé straně odpověděl pěkným průnikem Seamus Coleman, Barkley s jeho nabídkou pohrdl, míč trefil velmi zle. Talentovaný špílmachr se revanšoval v 19. minutě, pronikl do vápna a Chico Flores ho poslal k zemi. K nařízenému pokutovému kopu se postavil Leighton Baines a otevřel skóre – 1:0. Jenže vedení Evertonu dlouho nevydrželo, hbitý Routledge křížným pasem uvolnil Rangela, který předložil Wilfriedovi jasnou vloženku – 1:1.

Swansea hrála dobře a hnala se za druhým gólem, tečovanému trestnému kopu Pabla Hernandéze z 43. minuty do sítě příliš nechybělo.

Po přestávce Everton zvýšil na obrátkách, Distin po Barkleyho centru střílel z nadějné pozice pouze do připraveného Vorma. V 53. minutě se Lukaku vydal do brejku, zasekávačkou ho sice zbrzdil, avšak našel na straně Mirallase, jenž mu vrátil přihrávku před bránu a belgický střelec ve skluzu skóroval – 2:1.

Uklidňující třetí gól padl už za dalších pět minut, Mirallasův roh propadl až k Barkleymu a ten se zblízka hlavou nemýlil – 3:1. Swans se ale nevzdávala, Tim Howard se vytasil zákrokem proti Wilfriedově hlavičce a o chvíli později měl s Hernandézovou slabou střelou o poznání menší práci.

V 66. minutě po Daviesově chyběl Kevin Mirallas postupoval ze strany sám na brankaře, zvolil technickou střelu, na což Michel Vorm stačil pohotovým skokem zareagovat. Jacks v závěru vyrukovali s tlakem a dostávali se do šancí, Michu byl na poslední chvíli zablokován Distinem a následně Howard rychlým výběhem zmenšil střelecký úhel Hernandézovi, který ho také trefil. Snížení nakonec přišlo, Ashley Williams se v nastavení prosadil z rohu – 3:2, jednalo se ovšem pouze o Pyrrhovo vítězství, to pravé si připsal Everton.

Highlights naleznete na oficiálních stránkách nebo zde.

Branky: 20. Leighton Baines (pen.), 53. Romelu Lukaku, 58. Ross Barkley -3 3. Bony Wilfried, 90+2. Ashley Williams
ŽK:
Everton FC: Tim Howard, Leighton Baines, Sylvain Distin, Seamus Coleman, John Stones, Aiden McGeady (85. Leon Osman), James McCarthy, Gareth Barry, Ross Barkley (84. Steven Naismith), Kevin Mirallas, Romelu Lukaku (90+3. Gerard Deulofeu)
Swansea City: Michel Vorm, Chico, Ashley Williams, Angel Rangel, Ben Davies, Leon Britton, Pablo Hernández, Wayne Routledge, José Alberto Canas (69. Jonathan de Guzmán), Nathan Dyer (63. Jonjo Shelvey), Bony Wilfried (70. Michu)
Rozhodčí: Michael Oliver
Diváci: 36 260