Preview: Newcastle United – Everton

25/03/2014 0 Od Riči

Už po první ze dvou dohrávek mohou Toffees poskočit na páté místo tabulky, na půdě Magpies je ale nečeká žádná snadná práce, domácí atakují první sedmičku.

Devět kol do konce se Everton vyhřívá na šesté příčce, zaručující Evropskou ligu, tedy stejném místě, na jakém skončil v loňské sezóně. Tenkrát však nepřineslo kvalifikaci do evropských pohárů. Od vysněné vstupenky do Ligy mistrů ho dělí osm bodů, přičemž odehrál o utkání méně než čtvrtý Arsenal, který ještě čeká cesta na Goodison Park. Šance na milionářskou soutěž je tak reálná, byť k ní vede složitá cesta.

I protože Blues drhne venkovní forma, již pět utkání venku nepřivezli tři body, třebaže podstoupili těžký los včetně výletů na Tottenham, Chelsea a Liverpool. Své k tomu prozradil Roberto Martínez: „Čelili jsme čtyřem mužstvům z nejlepší pětky mimo naše hřiště, to nelze považovat za snadný úkol, přesto jsme podali povzbudivé a odvážné výkony. To nám pomůže ve vývoji do stádia, kdy budeme schopní vyhrávat kdekoliv.“

Vzhledem k náročnému programu se opět dají očekávat změny v sestavě, a to minimálně v ofenzivní záložní trojce. Důležité bude navázat na efektivitu před bránou ze soboty proti Swans.

Newcastle se musí vypořádat s absencí Alana Pardewa, impulzivní manažer uštědřil za „hlavičku“ Davidu Meylerovi v utkání z 1. března proti Hullu od anglického svazu pokutu 60 000 liber, zákaz bytí na stadionu ve třech zápasech a v dalších čtyřech smí pouze na tribunu. Proti Evertonu půjde o poslední utkání z třízápasového trestu.

Co se týče fotbalových výsledků, Pardewův mančaft si oproti loňsku vede o poznání lépe. Pryč jsou starosti ohledně záchrany v Premier League, letos to bude určitě lepší než minuloroční 16. místo. Přitom v sezóně 2011/12 se Straky díky páté příčce probojovali do Evropské ligy.

Výhodou pro Everton by měla představovat silná středová dvojice James McCarthy a Gareth Barry, Newcastle totiž v lednu ztratil motor záložní řady Yohana Cabayeho, což pochopitelně negativně ovlivnilo chod celého týmu.

Zápasová fakta

Vzájemná
• Everton neprohrál v posledních čtyřech ligových setkáních, třikrát vyhrál
• Toffees se rovněž daří i na St James‘ Park, v posledních třech výjezdech zde dvakrát vyhráli a jednou remizovali
• v celkové vzájemné statistice jsou na tom o chlup lépe Magpies, triumfovali 62x, přičemž Everton 61x
• v novodobé Premier League se během tohoto klání zahrávalo nejvíce pokutových kopů (17).

Newcastle United
• 8. místo s 46 body, skóre 38:40
• získal devět bodů z posledních čtyřech kol
• stále za něj letos v lize neskóroval Angličan
• pouze Manchester City (6) vstřelil více gólů v 90. minutě nebo v nastavení (4).

Everton
• 6. místo s 56 body, skóre 43:30
• jen jedno zvládnuté střetnutí ho dělí od čtyř ligových vítězství po sobě, podobnou sérii naposledy zaznamenal v březnu roku 2012
• Romelu Lukaku vstřelil Newcastlu tři branky v posledních třech ligových duelech
• inkasoval v Premiership 30 branek, lepší je Chelsea (23) a Manchester City (27)
• Leighton Baines proměnil v Premier League všech 12 penalt, k nimž se postavil.

Týmové novinky

U domácích nejsou pro střetnutí fit Davide Santon, Mathieu Debuchy, Ryan Taylor, Gabriel Obertan, Loïc Rémy a Sam Ameobi.

Newcastle United: Elliot, Krul, Coloccini, Dummett, Haïdara, S. Taylor, Williamson, Yanga M’Biwa, Anita, Gosling, Ben Arfa, Bigirimana, Marveaux, Sissoko, Tioté, Cissé, De Jong, Gouffran, Sh. Ameobi.

Phil Jagielka uzdravil natažení stehenní svalu a bude záležet na fyzické připravenosti, zda nastoupí. Steven Pienaar se vrátí do akce kvůli potížím s kolenem nejdříve v polovině dubna. Do dlouhodobě zraněných se počítá Arouna Koné, Bryan Oviedo, Darron Gibson a Lacina Traoré.

Everton: Howard, Robles, Alcaraz, Baines, Coleman, Distin, Hibbert, Jagielka (?), Stones, Barkley, Barry, McCarthy, McGeady, Osman, Pienaar, Deulofeu, Gueye, Lukaku, Mirallas, Naismith, Vellios.

Co: Newcastle United FC – Everton FC, dohrávané 29. kolo Premier League
Kdy: 25. 03. 2014 od 20:45 SEČ
Kde: St James‘ Park, Newcastle upon Tyne (kapacita: 52 405)
Rozhodčí: Lee Mason